Kulttuuri ja terveys

Tämä on yksi uusimpia tutkimusalojamme. Se on laajeneva ja luova tutkimusala, joka saa koko ajan uusia, mielenkiintoisia muotoja.

Kansanterveystieteen kannalta on aika selvää, että kulttuuri tapoineen, normeineen, käsityksineen ja instituutioineen ohjaa vahvasti käyttäytymistämme ja vaikuttaa melko suoraan myös hyvinvointiimme ja terveyteemme. Mutta monet tähän liittyvät kysymykset ovat vielä vastausta vailla.

Ymmärrämme kulttuurin hyvin laajasti.  Se ympäröi meitä joka puolelta.  Tilanteesta riippuen toki kulttuuria on mahdollista tarkastella myös henkisinä tai taiteellisina ilmiöinä (kuten taiteena, musiikin harrastamisena jne.).

Olemme ottanee hyvin kansainvälisen otteen kulttuurin ja terveyden tutkimukseen. Erityisen tärkeäksi kulttuurin rooli nousee erilaisissa kriiseissä. Olemmekin tutkineet kansainvälisiä humanitaarisia kriisejä sekä tilanteita joissa erilaiset kulttuurit törmäävät. Tutkimuskohteena on ollut ilmiöitä ja ihmisiä mm Keniassa, Pakistanissa, Palestiinalaisalueilla sekä Syyriassa ja sen lähialueilla.

Lisätietoja Jussi Kauhanen, professori, +358 40 552 5104, jussi.kauhanen(at)uef.fi