Strategiamme lähtökohtana ovat maailmanlaajuiset haasteet, joihin haemme ratkaisuja profiilialueillamme tieteidenvälisen tutkimuksen ja monialaisen koulutuksen avulla. Näin rakennamme vastuullista ja kestävää tulevaisuutta.
Yliopistomme korkeatasoinen tutkimus ja koulutus rakentavat globaalia tulevaisuutta ja vahvistavat Itä-Suomen elinvoimaa. Edistämme sivistystä tuomalla tutkittua tietoa käytettäväksi kaikkien hyväksi.
- Meillä on oikeus ja vapaus oppia, opettaa ja tutkia.
- Olemme rohkeita, avoimia ja vastuullisia.
- Toimintaamme ohjaavat eettisyys ja kestävän kehityksen tavoitteet.


Vaikuttavuus ja strategian toteuttajat
Vaikuttavuus on osa Itä-Suomen yliopiston tutkimus- ja koulutustoimintaa. Tieteellisesti korkeatasoisen tutkimuksen ja ajantasaisen koulutuksen kautta yliopisto tuottaa uutta tietoa, innovaatioita ja osaajia yhteiskunnan eri sektoreille. Avoin toimintakulttuurimme lisää vuorovaikutusta, joka vauhdittaa tiedonsiirtoa, tutkimustulosten kaupallistamista ja laajaa yhteishyödyntämistä ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Teknologiset ratkaisut auttavat myös tuomaan entistä laajemman joukon ihmisiä tutkimuksen äärelle ja kehittämään tuloksiin perustuvia uusia sovelluksia.
Strategiset ohjelmat
Maailmanluokan tiedettä – korkeatasoinen tieteidenvälinen tutkimus
Muuttuvan maailman monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää kykyä ajatella ja yhdistää asioita uudella tavalla.
Tiedettä kaikille – avoimen tieteen ja tiedeviestinnän edelläkävijä
Avoin tiede ja toimintakulttuuri parantavat tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Tutkimuksen tulosten hyödyntäminen yhteiskunnassa tehostuu ja tiede tavoittaa yhä useampia.
Osana alueellista ja globaalia kehitystä – keskeinen vuorovaikuttaja ekosysteemeissä
Olemme mukana rakentamassa yliopiston profiilialueilla vaikuttavuuden ekosysteemejä, jolloin tieteen vaikutuspiiriin tulee entistä laajempi joukko ihmisiä.
Oppijan yliopisto – opiskelijakeskeisiä ja verkostoituneita oppimisympäristöjä
Kehitämme koulutuksemme sisältöjä, toteutustapoja ja rakenteita monialaisesti ja haastelähtöisesti uusimman tutkimustiedon, työelämärelevanssin ja yhteiskunnan tarpeiden pohjalta. Opiskelijat, laadukkaat oppimisprosessit ja opiskeluhyvinvointi ovat toimintamme keskiössä.
Jatkuva oppiminen – yhteiskunnan tarpeita ennakoivaa koulutusta
Mahdollistamme jatkuvan oppimisen ja koulutuksemme saavutettavuuden laajalla koulutustarjonnalla sekä avoimella, monimuotoisella ja joustavalla opetuksella.
Kansainvälistä osaamista – vahvempaa liikkuvuutta ja koulutusperusteista maahanmuuttoa
Vahvistamme koulutuksen kansainvälisyyttä ja koulutusperusteista maahanmuuttoa. Yliopiston tärkein anti yhteiskunnalle ovat meiltä valmistuneet opiskelijat, joilla on valmiudet toimia muuttuvassa ja kansainvälisessä työelämässä.
Vahvaa yhteisöllisyyttä – hyvinvoiva yliopistoyhteisö
Henkilöstö ja opiskelijat ovat yliopiston tärkein voimavara. Yliopisto on kansainvälinen, luova, osallistava ja avoimeen vuorovaikutukseen kannustava tiedeyhteisö.
Uudistuvaa osaamista – motivoitunut henkilöstö ja vahvuuksien tunnistaminen
Yliopiston menestyminen edellyttää onnistuneita rekrytointeja. Suuntaamme henkilöstövoimavaroja strategisten tavoitteiden mukaisesti. Yliopistossamme on opettajille ja tutkijoille selkeä, tavoitteellinen ja kannustava uramalli. Henkilöstöllä on mahdollisuus keskittyä osaamistaan vastaaviin tehtäviin uran eri vaiheissa.
Avointa vuorovaikutusta ja sujuvaa palvelua
Tuotamme sujuvia palveluja yliopistoyhteisön ja sidosryhmien tarpeisiin. Toimimme vastuullisesti yhteiskunnassa vaikuttavien ja kestävien kumppanuuksien kautta. Johtaminen perustuu ajantasaiseen tietoon.
Tutkimuksen ja koulutuksen profiilialueet
Elämme yhä vanhemmiksi, mutta iän myötä yleistyvät sekä aivosairaudet, sydän- ja verisuonitaudit että tyypin 2 diabetes. Väestön ikääntyessä myös syöpätapausten määrä kasvaa ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet heikentävät arjessa pärjäämistä. Onneksi kaikkien näiden sairauksien riskiä voi pienentää terveellisillä elämäntavoilla.
Tutkimustyömme on jo tuottanut valtavasti tietoa kansansairauksien geneettisestä taustasta ja riskitekijöistä. Etsimme jatkuvasti keinoja sairastumisen ehkäisyyn elämäntapojen avulla ja kehitämme diagnostiikkaa sekä yksilöllisempiä ja kohdennetumpia elintapa- ja lääkehoitoja sekä vaikuttavia palveluja.
Tutkimuksemme ulottuu näin sairauksien molekyylitason mekanismeista vaikuttavaan ja kustannustehokkaaseen hoitoon, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteeseen ja sen lainsäädäntöön. Tavoitteenamme on, että entistä useampi voisi elää aktiivista elämää ja ikääntyä terveenä.
Monialainen ympäristö- ja luonnonvaratutkimuksemme tuottaa tietoa ja ratkaisuja kompleksisiin kestävyysongelmiin. Ilmastokriisi, luonnon köyhtyminen ja luonnonvarojen riittävyys vaativat yhteiskunniltamme osaamista systeemisiin kestävyysratkaisuihin sekä tietopohjaa muutosten vaikutuksista ja toimijoista.
Tutkimuksemme yhdistää luonnon-, yhteiskunta-, oikeus-, kauppa-, metsä-, terveys-, ravitsemus- ja kulttuuritieteitä; ja rakentaa tietopohjaa bio- ja kiertotalouden, energiamurroksen, kestävämmän mineraalitalouden ja vesivarojen käytön, kestävän kulutuksen sekä hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseen. Tutkimuksemme paneutuu myös ilman, vesien ja maaperän pilaantumiseen ja niiden hallintaan. Monialainen tutkimuksemme etsii ratkaisuja ympäristöhaasteiden ja päätöksenteon ongelmiin, joita mikään toimija ja tieteenala ei pysty yksin ratkaisemaan ja joissa kohdataan relevantin tiedon, erilaisten oikeuksien ja arvojen sekä kompleksisten vaikutusketjujen ongelmia.
Monitieteinen tutkimuksemme on tuottanut tietoa aerosolien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, kasvihuonekaasujen lähteistä ja nieluista sekä ilmasto- ja energiaratkaisujen yhteiskunnallisista hallintatavoista. Tuotamme tietoa päätöksentekijöille ilmanlaadun ja ihmisperäisten päästöjen haitallisuudesta ihmistenterveydelle ja ympäristön hyvinvoinnille. Olemme tutkineet metsä- ja kaivosteollisuuden paikallista kestävyyttä ja hyväksyntää, yritysten yhteiskuntavastuuta ja regulaatiota. Tuotamme tietoa metsien monitavoitteisesta hoidosta ja käytöstä, biodiversiteetistä sekä biotalouden haasteista paikallisesti ja globaalisti. Tutkimme innovatiivisten metsäpohjaisten tuotteiden ja palveluiden kuluttajamarkkinoita ja biotalousyritysten liiketoimintamalleja edistäen liiketoiminnan kestävää kehitystä metsäbiotaloudessa. Tutkimme myös vesivarojen sopeutuvaa sääntelyä sekä erilaisten teknisten sovellusten mahdollisuuksia vesien monitorointiin ja puhdistamiseen. Kiertotaloustutkimuksemme luo sekä teknologisia, oikeudellisia, sosiaalisia että liiketoiminnallisia ratkaisuja siirryttäessä pois lineaaritaloudesta. Luonnontieteissä fotoniikka on vahvasti ja laaja-alaisesti mukana niin mittaamisessa ja testauksessa kuin erilaisissa kestävissä ratkaisuissa.
Globalisaatioon liittyvät kysymykset koskettavat meitä kaikkia. Kulttuuriset, kielelliset ja uskonnolliset kohtaamiset sekä identiteettien muutokset ovat juuri nyt ajankohtaisia. Myös muuttoliike ja liikkuvuus sekä erilaiset maantieteelliset ja mentaaliset rajat puhututtavat niin päättäjiä kuin kansalaisia.
Tutkittu tieto lisää ihmiskunnan ymmärrystä nopeasti muuttuvasta maailmasta ja antaa keinoja haasteiden ratkaisemiseen ja uusien mahdollisuuksien löytämiseen sekä palvelujärjestelmän että politikan näkökulmasta.
Tutkimuksemme on kansainvälisesti näkyvää, ja se tarjoaa ratkaisuja erityisesti liikkuvuuteen, rajoihin ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Samalla tuottamamme uusi tutkimustieto on nopeasti yhteiskunnallisten päättäjien käytettävissä sekä kansallisesti että globaalisti. Esimerkiksi yhteiskuntatieteellisessä rajatutkimuksessa vahvuuksiamme ovat sisäisiin rajoihin ja liikkuvuuteen sekä Euroopan unionin ja Venäjän väliseen rajaan keskittyvä tutkimus, kun taas monitasoisten kulttuuristen ja kielellisten kohtaamisten ja rajojen ihmistieteellinen tutkimus nivoutuu niin globalisaation vaikutuksiin kuin kulttuurin ja traditioiden laajempiin murroksiin. Näitä ymmärryksen erilaisia tulokulmia voidaan taas hyödyntää tutkittaessa uusia yhteiskuntapoliittisia ratkaisuja globalisaation haasteisiin ja sen tuottamiin mahdollisuuksiin.
Digitalisoituva maailma muovaa yhä näkyvämmin ihmisten ja erilaisten yhteisöjen, kuten työyhteisöjen ja erityisryhmien oppimista ja vuorovaikutusta. Se asettaa yhteiskunnallemme ja globaalille yhteistyölle uusia haasteita, mutta myös suuria mahdollisuuksia. Tavoitteenamme on uudistaa ja kehittää oppimisen, aktiivisen osallistumisen ja oppimisympäristöjen mahdollisuuksia eteenpäin ja selättää eteen tulevat haasteet.
Tutkimustyömme on tuottanut uutta tietoa uudistuvasta asiantuntijuudesta, onnistuneen pedagogisen kehittämistyön prosesseista, ihmisen ja teknologian yhteistyöstä oppimisessa ja oppimista edistävien monikanavaisten ympäristöjen luoman vuorovaikutuksen dynamiikasta. Ymmärryksemme työelämän muutoksista, oppijalähtöisestä teknologiatuetusta pedagogiikasta ja uusien digitaalisten oppimisympäristöjen kuten virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ympäristöjen kehittämisestä tarkentuu koko ajan.
Tutkimuksemme avulla edistämme sekä koulu- että muiden työelämäorganisaatioiden toimijoiden osaamista ja autamme luomaan innovatiivisia oppimisympäristöjä sekä yksilöllisempiä koulutuspolkuja.