Itä-Suomen yliopiston datatuki – UEF Datatuki – tarjoaa palveluita ja koulutusta tukemaan yliopiston tutkijoiden tutkimusdatan hallintaa tutkimuksen eri vaiheissa. Palveluita tuottavat kirjaston, tietotekniikkapalveluiden, lakipalveluiden, tietoaineistojen hallinnan, tietosuojan ja tietoturvan asiantuntijat kootusti yhden palveluosoitteen kautta.
Jos asiasi koskee esimerkiksi aineistonhallinnan suunnittelua, juridisia kysymyksiä, tallennustilaa tai datan jakamista, tavoitat oikeat henkilöt lähettämällä kysymyksesi osoitteeseen datasupport@uef.fi. DMP- ja DMPol-kommentointipalvelu on tarjolla ympäri vuoden samassa palveluosoitteessa. Lue lisää kommentointipalvelusta Aineistonhallinnan suunnittelu ennen tutkimuksen aloittamista -sivultamme.
UEF Datatuki järjestää aineistonhallinnan koulutusta ja opintojaksoja sekä tarjoaa kaikille avointa materiaalia. Näihin voit tutustua kohdassa Koulutukset, opintojaksot ja avoimet materiaalit.
Koulutukset, opintojaksot ja avoimet materiaalit (UEF)
Kenelle: UEFin henkilökunta (Heimo-palvelut, vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksilla)
Ajankohta: Koulutuksen voi suorittaa milloin tahansa oman aikataulun mukaan.
Kuvaus: Itseopiskeltava verkkokoulutus, jolla käydään läpi tutkimusaineistonhallinnan perusteita ja tutustutaan aineistonhallintasuunnitelman tekemiseen.
Materiaali: Aineistonhallinnan perusteet -koulutusmateriaali löytyy UEFin henkilöstökoulutuksen materiaalipankista Heimo-palveluissa linkistä. Se sisältää tallenteita ja diaesityksiä, jotka on jaettu kahdeksaan erilliseen osioon.
Kieli: suomi, englanti
Järjestäjä: UEF Datatuki
Kenelle: UEFin jatko-opiskelijat
Ajankohta: 1.9.2023–30.4.2024.
Ilmoittautuminen: Peppi-linkki (linkki tulee ilmoittautumisen auettua lkv:lle 23-24)
Kuvaus: Valinnainen opintojakso, joka muodostaa osan Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulun opintoja. Opintojaksolla pohditaan mm. tutkimusaineistojen määrittelyä, FAIR-periaatteita, eettisyyttä ja tietosuojaa, metadataa ja dokumentointia, datan tallentamista tutkimuksen aikana sekä datan avaamista ja säilyttämistä tutkimuksen jälkeen. Opintojaksolla laaditaan aineistonhallintasuunnitelman luonnos. Opintojakson kuvaus opinto-oppaassa löytyy linkistä 8022050 Tutkimusaineistonhallinnan perusteet, Peppi 2023-2024.
Materiaali: Tutkimusaineistonhallinnan perusteet -oppimateriaali on kaikille avoin ja löytyy UEF Kirjaston sivuilta.
Kieli: suomi, englanti
Järjestäjä: UEF Kirjasto
Kenelle: UEFin jatko-opiskelijat, YUFE-verkoston jatko-opiskelijat
Ajankohta: 1.9.2023–9.6.2024
Ilmoittautuminen: Peppi-linkki (linkki tulee ilmoittautumisen auettua lkv:lle 23-24)
Kuvaus: Valinnainen kurssi (2 op), joka muodostaa osan Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulun opintoja. Kurssilla tutustutaan avoimeen tieteeseen kahdesta näkökulmasta: avoin julkaiseminen ja avoin tutkimusdata. Opintojakson kuvaus opinto-oppaassa löytyy linkistä 8022040 Basics of Open and Responsible Science: Open Access Publishing and Research, Peppi 2023-2024.
Materiaali: Basics of Open and Responsible Science -oppimateriaali on kaikille avoin ja löytyy UEF Kirjaston sivustolta.
Kieli: englanti (opintojakson voi suorittaa myös suomeksi)
Järjestäjä: Kirjasto yhteistyössä UEFin avoimen tieteen asiantuntijoiden kanssa
Kenelle: Suomen Akatemian rahoitusta hakeville UEFin tutkijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.
Ajankohta: Vuosittain Suomen Akatemian haun yhteydessä. Seuraa Viva Engage (ent. Yammer) -viestintää, esim. UEF Tutkimusrahoitus, UEF Kirjasto.
Ilmoittautuminen: (linkki lisätään ilmoittautumisen auettua)
Kuvaus: Koulutuksessa esitellään avoimen tieteen perusteita ja avoimen tieteen huomioiminen tutkimusrahoitusta haettaessa (avoimen julkaisemisen ja aineistonhallinnan perusteet sekä Suomen Akatemian linjaukset).
Kieli: suomi, englanti
Järjestäjä: UEF Datatuki
Kenelle: Suomen Akatemian rahoitusta hakeville UEFin tutkijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.
Ajankohta: Vuosittain Suomen Akatemian rahoituspäätösen aikaan. Seuraa Viva Engage (ent. Yammer) -viestintää, esim. UEF Tutkimusrahoitus, UEF Kirjasto.
Ilmoittautuminen: (linkki lisätään ilmoittautumisen auettua)
Kuvaus: Koulutuksessa käydään läpi aineistonhallintasuunnitelman keskeiset asiat ja aineistonhallintasuunnitelman laatiminen Suomen Akatemian vaatimukset huomioiden mukaisesti.
Kieli: suomi, englanti
Järjestäjä: UEF Datatuki
Kenelle: UEFin perusopiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet. Graduntekijöille suositeltava valinnainen opintojakso.
Ajankohta: Opintojakson voi suorittaa lukukauden aikana (UEF eLearnissa tarkat päivämäärät). Oppimateriaalia voi hyödyntää milloin vain.
Kuvaus: Osa Tutkielmantekijän informaatiotaidot -opintojaksoa (1 op), jossa käsitellään myös mm. tiedonhakua, avointa tiedettä ja viittauskäytäntöjä. Tutkimusaineistonhallintaan liittyvä materiaali esittelee aineistonhallinnan perusteet maisterivaiheeseen soveltuvin osin. UEF Kirjaston sivulta löytyy tietoa koko opintojaksosta linkistä Tutkielmantekijän informaatiotaidot.
Materiaali: Aineistonhallinta opiskelijalle -oppimateriaali on kaikille avoin ja löytyy UEF Kirjaston sivustolta.
Kieli: suomi
Tuottaja: UEF Kirjaston ja tietosuojan asiantuntijat
Vuosittain järjestettävien koulutusten ja opintojaksojen lisäksi tarjoamme teemakoulutuksia, työpajoja sekä räätälöityjä koulutuksia eri datanhallinnan teemoista suomeksi ja englanniksi. Räätälöidyt koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan toiveidesi perusteella esimerkiksi yksittäiselle tutkijalle tai tutkimusryhmälle. Kysy rohkeasti lisää palveluosoitteestamme datasupport@uef.fi!
Teemakoulutuksia
Sisäisissä koulutuksissa käsitellään mm. tietosuojaa, tietoturvallista aineistojen käsittelyä ja tallentamista UEFissa, sopimuksia ja immateriaalioikeuksia (Intellectual Property Rights eli IPR) myös kansainvälisten tutkimusprojektien kontekstissa sekä rahoittajien asettamia vaatimuksia avoimeen tieteeseen ja tutkimusdatan hallintaan. Seuraa UEF Viva Engage (ent. Yammer) -tiedotusta, mm. UEF Tutkimusrahoitus, UEF Kirjasto, Tietosuoja, Digipalvelut.
Esimerkkejä räätälöidyistä koulutuksista
Tutkimusdatan avaaminen -koulutuksessa on käyty läpi tutkimusdatan avaamiseen ja lisensointiin liittyviä asioita: tutkimusdatan avaamisen hyödyt, avaamisen eri asteet, Creative Commons -lisenssit, mitä tulisi huomioida tutkimusdataa avattaessa, missä tutkimusdataa voi avata.
Koodin avaaminen ja lisensointi -koulutuksessa on käsitelty koodin ja ohjelmointiympäristön avaamista. Lisäksi koulutuksessa on tutustuttu avointen lähdekoodien yleisimpiin lisensseihin (MIT, GNU General Public).
Muiden tuottamia ohjeita ja materiaaleja
Aineistonhallinnan käsikirja (Tietoarkisto)
Tietoarkiston tuottama kattava käsikirja aineistonhallinnan tueksi.
Making a research project understandable - Guide for data documentation
Kattava englanninkielinen ohjeistus tutkimusdatan dokumentointia varten.
Koko viite: Siiri Fuchs and Mari Elisa Kuusniemi (2018) Making a research project understandable - Guide for data documentation [Online]. Available at: doi:10.5281/zenodo.1914401.
Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsittely Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2023
Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TNK) tuottama tutkimuseettinen ohjeistus hyvästä tieteellisestä käytännöstä (HTK), jossa huomoidaan myös tutkimusaineistojen käsittelyn ja hallinnan näkökulma. Lisää tietoa löytyy Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö (HTK) -sivustolta.
FAIR-periaatteet (FORCE11)
Vuonna 2016 julkaistut viisitoista FAIR-periaatetta edesauttavat tutkimusdatan uudelleenkäytettävyyttä. Niiden koostamiseen on osallistunut tutkijoista, kirjastolaisista ja tutkimusrahoittajista koostuva yhteisö FORCE11. Yhteisön ylläpitämillä verkkosivuilla FAIR-periaatteet on listattu alkuperäisessä muodossaan englanniksi.
FAIR-periaatteet (Fairdata/CSC)
CSC:n tuottama suomenkielinen kooste FAIR-periaatteista osana Fairdata.fi-palvelukokonaisuutta. Verkkosivulta löytyy myös informatiivinen video aiheesta.
Datanhallinnan muistilista (Fairdata/CSC)
CSC:n tuottama ohjeistus tutkimusdatanhallintaan osana Fairdata.fi-palvelukokonaisuutta.
Research data management -kurssi (CSC)
CSC:n tuottama itseopiskeltava aineistonhallintakurssi englanniksi. Kurssille kirjautuminen vaatii HAKA- tai ELIXIR-tunnuksen.