Kasvatustieteiden ja psykologian osastossa yhdistyvät aikuiskasvatustieteen, kasvatustieteen, erityispedagogiikan, psykologian ja ohjauksen osaaminen. Jokainen koulutuksemme valmentaa ihmisläheiseen, tärkeään ja arvokkaaseen työhön.
Osastomme on merkittävä yhteiskunnallinen asiantuntija, toimija ja kehittäjä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
125
Vertaisarvioitua julkaisua (2022)
120
kandidaatintutkintoa (2022)
155
maisterintutkintoa (2022)
Tutkimus
Tutkimme muun muassa kasvatusta, oppimisympäristöjä, oppimista, hyvinvointia, erityisen tuen tarvetta, teknologisia ratkaisuja, arviointia, ohjausta, elämänkulkua sekä terveyteen liittyvää psykologiaa.
Tutkimuksemme on monitieteistä, ja sillä on vahva yhteys ja vaikutus ympäröivään yhteiskuntaan sekä ajankohtaisiin ilmiöihin. Tutkimustavoitteemme liittyvät läheisesti oppimisen, kasvatuksen, koulutuksen ja työelämän kehittämiseen sekä tukemiseen.
Tutkimusteemat
Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen tutkimuskohteina keskeisiä ovat kansalaisuus, kasvatuksen filosofia ja historia, oppimisympäristöt, vapaa sivistystyö ja sen vaikutukset sekä kehittävä arviointi.
- oppimisyhteiskunta ja sivistyskansalaisuus
- koulutusorganisaatiot työ- ja oppimisympäristöinä
- arviointi kriittisenä ja kehittävänä toimintana
Erityispedagogiikan tutkimus on monitieteistä kohdistuen tukea tarvitsevista esiopetusikäisistä aikuisiin. Näkökulmina ovat esim. oppimisen tukeminen, hyvinvointi, teknologiset ratkaisut, arviointi ja oppimisympäristöt. Tutkimuksemme erityispiirteenä ja vahvuutena ovat pitkittäistutkimusasetelmat, interventiot ja tapaustutkimukset.
- oppimisvaikeudet ja syrjäytyminen
- pedagogisen tuen ja erityisopetuksen kehittäminen
- inklusiivisten toimintaympäristöjen kehittäminen
Ohjausalan tutkimuksen perusteemana on ohjaus ja elämänkulku yhteiskunnallisissa konteksteissaan. Tutkimuksen pääteemoja ovat ohjausprosessit ja niiden seuraamusten arviointi, yksilöiden ja yhteisöjen elämänkulkujen sekä koulutus- ja työpolkujen erilaisuus ja moninaisuus sekä ohjauspalvelujen tutkimus ja kehittäminen.
- ohjausprosessit ja niiden seuraamusten arviointi
- yksilöiden ja yhteisöjen elämänkulkujen sekä koulutus- ja työpolkujen erilaisuus ja moninaisuus
- ohjauspalvelujen tutkimus ja kehittäminen
Psykologian oppiaineen taustalla on monialainen psykologiatiede, jonka monialaisuus näkyy myös oman yliopistomme psykologian tutkimusalueissa. Tutkimuksen pääteemat ovat
- elämänkulku, koulutus ja kasvatus
- kliininen psykologia ja terveyspsykologia
- hyvinvointi työssä ja opiskelussa
Tutustu tutkimusryhmiimme ja -hankkeisiimme
Koulutus
Kasvatustieteiden ja psykologian osasto järjestää psykologian, kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen, erityispedagogiikan ja ohjauksen tieteenalakoulutuksia. Näiden lisäksi järjestämme erityisopettajien, opinto-ohjaajien ja psykologien kelpoisuuksiin johtavia koulutuksia. Osastomme tarjoaa myös näiden alojen sivuaineopetusta sekä tutkinnon jälkeen suoritettavia erillisiä kelpoisuusopintoja tai erikoistumisopintoja, esimerkiksi varhaiskasvatuksen erityisopettajan opinnot (VEO), erityisopettajan opinnot (ERO), opinto-ohjaajan opinnot sekä terveyspsykologian erikoispsykologiopinnot.
Meillä opiskellaan joustavasti moderneissa oppimisympäristöissä, seminaareissa, ryhmissä ja verkkoympäristöissä. Lisäksi suurin osa koulutuksista sisältää käytännön harjoitteluja tai työssäoppimista.
Pääaineestasi riippuen voit työllistyä esimerkiksi kouluun, opetustyöhön, ohjaavaan työhön, psykologiksi, kouluttajaksi tai henkilöstöhallintoon. Laaja-alaiset valmiudet takaavat mahdollisuuden sijoittua monenlaisiin tehtäviin.
Erilliset opinnot ja erikoistumiskoulutus
Muistan, kun fuksina tunsin vihdoinkin päässeeni omieni joukkoon. Löysin ympärilleni ihmisiä, jotka rakastavat keskustelemista ja pohdiskelevat kanssani ihmisyyden syvimpiä syövereitä.
Riikka Lindholm, psykologian opiskelija

Ajankohtaista
Yhteystiedot
Osaston henkilökunnan listauksen näet myös UEF Connectissa, jossa voit myös etsiä henkilöitä nimellä tai asiasanalla.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalintaa koskevissa yleisissä kysymyksissä sinua palvelee Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut.
Opintoneuvontaa ja hops-ohjausta antavat amanuenssit, opettajat ja ohjelmakoordinaattorit oppiaineesta riippuen. Henkilöiden yhteystiedot löydät Kamun Opintoneuvonta-sivulta.
Postiosoite
Itä-Suomen yliopisto
Filosofinen tiedekunta
Kasvatustieteiden ja psykologian osasto
PL 111, 80101 Joensuu
Käyntiosoite
Yliopistonkatu 7, Futura, Joensuu