Tervetuloa tutustumaan Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelmaan! SCE on monitieteinen ja kansainvälinen tohtoriohjelma, jossa koulutetaan ihmis- ja yhteiskuntatieteiden tulevia tohtoreita.
Tohtoriohjelmassa on tällä hetkellä noin 250 tohtoriopiskelijaa, joiden ohjaajina toimivat tohtoriohjelmassa mukana olevien oppiaineiden opettajat ja muut tutkijat. Tohtoriohjelman johtajana toimii professori Helka Riionheimo ja koordinaattorina amanuenssi Salli Anttonen (yhteystiedot alla).
Tohtoriohjelman tutkimusteemat
Tohtoriohjelman tutkimusteemat liittyvät laajasti kulttuurisiin, sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin, haasteisiin ja muutoksiin.
Tohtoriohjelmassa tehdään kulttuurien ja kirjallisuuden tutkimusta, kielten tutkimusta, kääntämisen tutkimusta (Humanistinen osasto), läntisen ja ortodoksisen teologian tutkimusta (Teologian osasto), psykologian ja ohjauksen tutkimusta (Kasvatustieteiden ja psykologian osasto), yhteiskunta- ja sosiaalitieteellistä tutkimusta (Yhteiskuntatieteiden laitos) sekä historian, ympäristöpolitiikan ja yhteiskuntamaantieteen tutkimusta (Historia- ja maantieteiden laitos). Karjalan tutkimuslaitoksella tehdään monitieteistä humanistista ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, painoaloina aluekehitys ja maaseutu, etnisyys ja kulttuuri sekä rajat ja Venäjä. Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat on yksi yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen profiilialueista.
Tutustu tutkimusaloihin ja -teemoihin tarkemmin tohtoriohjelmassa mukana olevien yksiköiden verkkosivuilla.
Tohtoriohjelmaan hakeminen
Aloita hakuprosessi hyvissä ajoin ennen seuraavan hakukierroksen alkua. Perehdy tohtoriohjelman valintaperusteisiin. Ole hyvissä ajoin yhteydessä ohjaajiin ja keskustele heidän kanssaan suunnittelemastasi tutkimuksesta. Laadi alustava tutkimussuunnitelma. Jos sinulla on kysyttävää, haluat varmistaa valintakelpoisuutesi tai tarvitset apua ohjaajien etsimisessä, ole yhteydessä tohtoriohjelman koordinaattoriin. Katso myös tarkemmat ohjeet väitöskirjan ohjauksesta Kamusta.
Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelma on filosofisen tiedekunnan sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan yhteinen tohtoriohjelma. Tohtoriohjelmassa voi suorittaa filosofian tohtorin, teologian tohtorin, psykologian tohtorin, kasvatustieteen tohtorin tai yhteiskuntatieteiden tohtorin tutkinnon. Tavoitetutkinnon ja pääaineen valintaan vaikuttavat hakijan aiemman tutkinnon tieteenala ja suunnitellun väitöstutkimuksen aihe.
Humanistisen alan pääaineet ja tutkinnot
- Englannin kieli ja kulttuuri, englannin kieli ja kääntäminen, ruotsin kieli, venäjän kieli ja kääntäminen, venäjän kieli ja kulttuuri, yleinen kielitiede, käännöstiede, suomen kieli, kirjallisuus, perinteentutkimus, kulttuurintutkimus (erikoistumisaloina etnomusikologia, kulttuuriantropologia, mediakulttuuri ja viestintä, sukupuolentutkimus, taiteensosiologia)
- Filosofian tohtori
Läntisen ja ortodoksisen teologian pääaineet ja tutkinnot
- Eksegetiikka, kirkkohistoria, uskonnonpedagogiikka, käytännöllinen teologia, systemaattinen teologia, systemaattinen teologia ja patristiikka, kirkkomusiikki, uskontotiede
- Teologian tohtori tai filosofian tohtori
Psykologia
- Psykologian tohtori tai filosofian tohtori
Ohjaus
- Kasvatustieteen tohtori tai filosofian tohtori
Yhteiskuntatieteiden pääaineet ja tutkinnot
- Sosiologia, yhteiskuntapolitiikka, sosiaalipsykologia, sosiaalipedagogiikka, sosiaalityö
- Yhteiskuntatieteiden tohtori tai filosofian tohtori
Historian ja maantieteiden pääaineet ja tutkinnot
- Ympäristöpolitiikka, historia, yhteiskuntamaantiede
- Yhteiskuntatieteiden tohtori tai filosofian tohtori
Kauppatieteiden pääaineet ja tutkinnot
- Innovaatiojohtaminen, kansainvälinen liiketoiminta ja myynnin johtaminen, palvelujohtaminen, laskentatoimi ja rahoitus, yritysoikeus ja -talous
- Kauppatieteiden tohtori tai filosofian tohtori
Oikeustieteiden pääaineet ja tutkinnot
- Eurooppaoikeus, finanssioikeus, hallinto-oikeus, kansainvälinen oikeus, kauppaoikeus, lainsäädäntötutkimus, perhe- ja jäämistöoikeus, prosessioikeus, rikosoikeus, varallisuusoikeus, sosiaalioikeus, työoikeus, valtiosääntöoikeus, yleinen oikeustiede, ympäristöoikeus
- Oikeustieteiden tohtori tai filosofian tohtori
Tohtoriopiskelijaksi valinnan edellytykset:
1. Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakija on suorittanut suomalaisessa yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon tohtoriohjelmaan soveltuvalta koulutusalalta tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon. Hakijalla täytyy olla suoritettuna vähintään 60 opintopistettä tohtorintutkinnon pääaineen tai soveltuvan lähiaineen opintoja (perus- ja aineopinnot tai muut vastaavat opinnot). Tohtoriohjelmaan voivat hakea myös sellaisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet henkilöt, joiden tutkinnon koulutusala ja suoritetut opinnot antavat valmiuden jatkaa tohtoriopintoihin tohtorintutkinnon pääaineessa.
2. Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakijan pro gradu -tutkielman tai sitä vastaavan tieteellisen opinnäytetyön arvosana on vähintään hyvä (cum laude approbatur, 3/5).
Mikäli hakijan tutkielman arvosana on alempi kuin vaadittu tai aiempaan tutkintoon ei sisälly pro gradu -tutkielmaa vastaavaa tieteellistä opinnäytetyötä, tulee hakijan esittää lisänäyttöjä jatko-opiskelupaikan myöntämiseksi.
3. Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakija on suorittanut maisterin tutkinnon syventävät opinnot tai vastaavat opinnot tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot hyvin tiedoin (arvosana vähintään 3/5).
4. Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakijan tutkimussuunnitelma on laadukas, soveltuu tohtoriohjelman tutkimusprofiiliin ja on laadittu tohtoriohjelman ohjeen mukaisesti. Tutkimussuunnitelma laaditaan yhteistyössä ohjaajiksi lupautuneiden henkilöiden kanssa.
5. Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakijalla on kaksi väitöskirjatyön ohjaukseen sitoutunutta ohjaajaa, joista molemmilla tulee olla tohtorintutkinto.
Hakijan väitöskirjan ohjaajiksi lupautuneiden henkilöiden tulee työskennellä Itä-Suomen yliopistossa, joko filosofisessa tiedekunnassa tai yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Filosofisesta tiedekunnasta jatko-opiskelupaikkaa hakevilla yhden ohjaajista tulee olla professori tai apulaisprofessori. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta jatko-opiskelupaikkaa hakevilla yhden ohjaajista tulee olla professori, apulaisprofessori, dosentti tai vastaavan pätevyyden omaava henkilö.
6. Jatko-opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että hakijalla on riittävä englannin kielen osaaminen tohtoriopintojen suorittamiseen. Hakijan tulee jatko-opiskelupaikkahaun yhteydessä todistaa kielitaitonsa.
Riittävän englannin kielen osaamisen voi todistaa jatko-opinto-oikeushakemukseen liitettävällä tutkintotodistuksella, opintorekisteriotteella ja Diploma Supplementilla, jos hakijalla on:
- Pohjoismaissa tai muussa EU/EEA-maassa suoritettu kandidaatin tutkinto, maisterin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto, johon sisältyvät vieraan kielen opinnot on tehty englannin kielellä;
- Pohjoismaissa tai muussa EU/EEA-maassa suoritetut yliopistotasoiset englannin kielen oppiaineen opinnot (laajuudeltaan vähintään 20 op/ECTS);
- Pohjoismaissa tai muussa EU/EEA-maassa ylempään korkeakoulututkintoon sisältyvä hakijan englannin kielellä kirjoittama tutkielma (pro gradu -tutkielma);
- Pohjoismaissa tai muussa EU/EEA-maassa englannin kielellä suoritettu kandidaatin tutkinto, maisterin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto;
- Australiassa, Kanadassa, Irlannissa, Uudessa Seelannissa, Iso-Britanniassa tai Yhdysvalloissa englannin kielellä suoritettu kandidaatin tutkinto, maisterin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto;
- Pohjoismaissa, muussa EU/EEA-maassa tai Australiassa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Uudessa Seelannissa tai Yhdysvalloissa suoritettu aiempi tohtorintutkinto;
- Englannin kielellä suoritettu toisen asteen koulutus ja loppukoe (esim. International Baccalaureate) Pohjoismaissa, muussa EU/EEA-maassa, Australiassa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Uudessa Seelannissa tai Yhdysvalloissa.
Riittävän englannin kielen osaamisen voi todistaa myös jollakin seuraavista kielitesteistä:
- TOEFL iBT (Internet-based) ja TOEFL iBT® Home Edition: kokonaispisteet 100, kirjoitus 22
- TOEFL BPT (paper-based): kokonaispisteet 600, kirjoitus 4.0
- IELTS (Academic) ja IELTS Indicator: kokonaispisteet 6.5, kirjoitus 5.5
- PTE Academic (Pearson Test of English), väh. 59 pistettä;
- C1 Advanced (CAE), pass levels A, B or C / C2 Proficiency (CPE), pass levels A, B, C or level C1 Certificate;
- Yleiset kielitutkinnot (YKI), ylin taso 5 tai 6.
Lisätietoja kielitesteistä saa niitä järjestävistä organisaatioista.
Hakijan itse, ohjaajan, englannin kielen opettajan tms. henkilön kirjoittama lausunto hakijan englannin kielen taidosta ei riitä todisteeksi riittävästä kielitaidosta.
Tohtoriohjelman valintaperusteista ja hakemuksen tekemisestä kerrotaan yksityiskohtaisesti Opintopolku -hakuportaalissa. Perehdy valintaperusteisiin huolellisesti ja varmista, että olet hakukelpoinen. Valintaperusteet koskevat kaikkia hakijoita. Vain muodollisesti kelpoiset hakemukset etenevät tieteelliseen arviointiin.
Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tohtoriohjelman koordinaattoriin hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä.
Tutkimussuunnitelma on jatko-opiskelupaikkahakemuksen tärkein osa. Aloita sen valmistelu ajoissa. Kirjoita tutkimussuunnitelma huolellisesti ja tohtoriohjelman ohjeen mukaisesti.
Tutkimussuunnitelman tarkoituksena on osoittaa, että hakijalla on riittävät valmiudet toteuttaa suunnittelemansa tutkimus. Tutkimussuunnitelma on hakijan itsenäinen työ, mutta ohjaajaksi lupautuneet henkilöt auttavat sen laatimisessa. Ota hyvissä ajoin yhteyttä ohjaajiin, jotta he ehtivät lukea tutkimussuunnitelmasi. Tutkimussuunnitelma tulisi kirjoittaa siten, että sitä pystyy arvioimaan muutkin kuin ko. tieteenalan tai oppinaineen asiantuntijat.
Tutkimussuunnitelman arvioinnissa huomioidaan seuraavat asiat: tutkimusasetelma ja sen selkeys, tutkimuseettisten kysymysten asianmukainen käsittely, tutkimussuunnitelman realistisuus ja toteuttamiskelpoisuus, tutkimussuunnitelman tieteellinen taso ja innovatiivisuus, tutkimusaiheen tieteellinen merkittävyys ja liittyminen SCE-tohtoriohjelman alaan.
Tutkimussuunnitelman tulee sisältää ainakin seuraavat tiedot:
- Tutkimuksen nimi
- Tutkimusasetelman (tutkimusongelman, aineiston, analyysimenetelmän ja teoreettisen viitekehyksen) tiivis ja selkeä kuvaus.
- Tutkimuksen tausta, tarkoitus ja tavoitteet. Kuvaa aiheeseen liittyvää aikaisempaa tutkimusta, perustele oman tutkimuksesi tieteellinen ja yhteiskunnallinen merkitys, esitä selkeät tutkimuskysymykset.
- Tutkimusmenetelmät ja aineistot. Kerro selkeästi aineiston hankinnasta, käsittelystä ja analyysimenetelmästä.
- Tutkimusetiikka. Kerro tiiviisti tutkimusaiheeseen, -menetelmiin ja -aineistoihin liittyvät eettiset kysymykset.
- Aikataulu- ja rahoitussuunnitelma. Esitä tutkimuksen toteutuksen aikataulu, josta käy ilmi väitöskirjatyön eri vaiheet. Artikkeliväitöskirjan kohdalla esitä lisäksi julkaisusuunnitelma. Esitä tutkimuksen rahoitussuunnitelma ja rahoituslähteet.
Tutkimussuunnitelman pituus noin 10 sivua.
Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksista on hyvä keskustella ohjaajan kanssa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee tohtorikoulutusta. Rahoitusmahdollisuuksia ovat muun muassa apurahat, tohtoriohjelmien palkalliset tohtorikoulutuspaikat, palkalliset projektitutkijan tehtävät tai opintojen ja muun palkkatyön yhdistäminen.
Lue lisää tohtorikoulutuksen rahoitusmahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.
Hakuaika tohtoriohjelmaan
Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelmaan voi hakea kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Vuoden 2022 hakuajat ovat 1.3.–29.4. ja 1.9.–31.10.
Mikä on Opintopolku?
Suomalaiset yliopistot ylläpitävät omien koulutustensa tietoja Opintopolku.fi-portaalissa. Opintopolussa voit hakea koulutuksiin, selailla eri aloja ja tutkintoja sekä tutustua tarkemmin valintaperusteisiin.
Väitöskirja ja jatko-opinnot
Tohtorintutkintoon sisältyy väitöskirja ja jatko-opinnot. Tutkinnon suorittamisen tavoiteaika on neljä vuotta.
Väitöskirjalla tohtoriopiskelija osoittaa, että hän on perehtynyt syvällisesti omaan tutkimusalaansa, siihen liittyviin tieteenaloihin ja yleiseen tieteenteoriaan. Lisäksi väitöskirjan tulee osoittaa tekijänsä taitoa soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tutkimuksen menetelmiä omalla tutkimusalalla, sekä taitoa tuottaa itsenäisesti uutta tietoa.
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä:
- Yksittäinen tutkimus (monografia). Monografia on jatko-opiskelijan omasta tutkimuksestaan laatima teos. Se on julkaisuna yhtenäinen ja itsenäinen, ja siinä tulee kuvata tutkimuksessa käytetyt aineistot, menetelmät ja tulokset kokonaisuudessaan.
- Artikkelimuotoinen tutkimus. Artikkeliväitöskirja koostuu vähintään kolmesta samaa ongelmakokonaisuutta käsittelevästä, referoidusta artikkelista. Artikkelimuotoiseen tutkimukseen tulee lisäksi sisällyttää johdanto-osa sekä artikkeleista laadittu kokoava osa.
Lue väitöskirjan vaatimuksista sekä tarkastus-, arviointi- ja julkaisuprosessista tarkemmin Kamu-verkkopalvelusta.
Tohtorikoulutuksen pääasiallinen tavoite on antaa tohtoriopiskelijalle valmiudet toimia tutkijan tehtävässä. Lisäksi se antaa valmiuksia moniin muihin vaativiin asiantuntijatehtäviin.
Jatko-opinnot, 50 opintopistettä, koostuvat tutkijan työn yleisistä valmiustaito-opinnoista ja väitöstutkimuksen tekemistä tukevista tieteen ja tutkimusalan opinnoista.
SCE-tohtoriohjelmassa suoritettavista jatko-opinnoista kerrotaan tarkemmin WebOodissa.
Yleistä opintoneuvontaa antaa SCE-tohtoriohjelman koordinaattori, amanuenssi Salli Anttonen.
Väitöskirjan ohjauksesta vastaavat ohjaajiksi nimetyt henkilöt.
Olemme koonneet väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalveluun, josta löydät kattavasti tietoa tohtorikoulutuksen eri vaiheisiin:
- Tohtorikoulutuksen aloittaminen
- Tohtorikoulutukseen liittyvät opinnot
- Kansainvälistyminen tohtorikoulutuksessa
- Ohjaus ja tuki tohtorikoulutuksessa
- Väitöstutkimuksen tueksi
- Tohtorikoulutuksen rahoitus
- Väitöskirjatutkijan hyvinvointi ja vapaa-aika
- Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
- Väitöskirjan julkaiseminen
- Väitöstilaisuus ja karonkka
- Tohtoritutkinnon valmistuminen
- Lisensiaatintutkinto
- Tohtorin ura ja alumnitoiminta
Ajankohtaista
Väitöstutkimuksia
Tulevia väitöstilaisuuksia
-
20
Touko
2022
-
27
Touko
2022
-
3
Kesä
2022
-
3
Kesä
2022
-
8
Kesä
2022
-
20
Kesä
2022
Lisätietoja tohtoriohjelmasta
