Tutkijoiden yö 2019 Kuopiossa

Aika ja paikka: perjantai 27.9.2019 klo 16-20, Kauppakeskus Matkus

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tiede-elämyksiä Kauppakeskus Matkuksessa

Tutkijoiden yö tuo tiedettä, tutkijoita ja elämyksiä keskelle ihmisvilinää Kuopioon Kauppakeskus Matkukseen . Tutustu tieteeseen tapahtumapisteissä, kuuntele ajankohtaisia tiedetuokioita ja pika-annoksia tutkimuksesta! Ohjelma on suunnattu kaiken ikäisille tieteen ihmeistä kiinnostuneille.

Tapahtuman juontajana Matkuksessa toimii toimittaja ja mediapersoona Tuija Pehkonen.

Tiedebussilla ilmaiseksi Matkukseen

Kuopion keskustasta Matkukseen kulkee kolme maksutonta Tutkijoiden yön tiedebussivuoroa. Luvassa haastatteluja tutkijan työstä ja tutkittua tietoa kiinnostavista aiheista. Tule kuulolle – voit myös esittää kysymyksiä! Juontajana toimittaja Risto Löf.

Tiedebussivuorot ja -aiheet pe 27.9.2019 linjalla 35:

 • Keskusta 13:55 – Matkus 14:20. Uuden työn haasteet ja mahdollisuudet. Miten uudet työelämäilmiöt kuten alustatalous ja jakamistalous muuttavat työn tekemisen ja järjestämisen tapoja Suomessa ja maailmalla? Mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan? Minkälaisia vaatimuksia muutokset asettavat työntekijöille ja työpolitiikalle? FT (kulttuurintutkimus), yliopistotutkija Juhana Venäläinen.
 • Keskusta 14:55 – Matkus 15:20. Voiko tuntemattomaan bussimatkustajaan luottaa?  Ihmisten välinen luottamus ja hyvinvointi suomalaisessa yhteiskunnassa. Sosiologian yliopistonlehtori Antti-Jussi Kouvo.
 • Keskusta 15:55 – Matkus 16:20. Mitä tiedoillani tehdään? Mihin esimerkiksi netin ja kännykän käytöstä kertyvää dataa käytetään? Mitä hyötyä tai haittaa siitä voi olla minulle? Datatieteen professori Pauli Miettinen.

 

Tiedetuokiot Elohuoneessa klo 16–19

Juontajana Tuija Pehkonen. Aiheita mm.

 • Ruoka moninäkökulmaisena ratkaisuna ihmisen, yhteiskunnan ja planeetan haasteisiin. Professori Arto O. Salonen.
 • Päästötön auto? Tutkijatohtori Niko Kinnunen.
 • Kansalaiset muurahaistutkijoina – suuren muurahaiskeräyksen tuloksia. Tutkijat selvittävät kekoja rakentavien muurahaisten levinneisyyttä ja elinympäristövaatimuksia Suomessa. Suomalaiset ovat keränneet ahkerasti näytteitä – mitä niistä on saatu selville? Apulaisprofessori Jouni Sorvari.
 • Hyvä, paha huonepöly. Millaisia mikrobeja kotiemme huonepölystä löytyy ja millainen yhteys niillä on lasten terveyteen? Erikoistutkija Anne Karvonen, THL.

Mitä ihmettä? Tätäkin tutkitaan – Elohuoneessa klo 19–20

Kuvallisia pika-annoksia tuntemattomammista tutkimusaloista.  Juontajana Tuija Pehkonen.

Tapahtumapisteet non-stoppina klo 16-20

Ohjelmassa muun muassa

 • Muoveja, meikkejä ja metabolinen oireyhtymä. Energia- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt kuten metabolinen oireyhtymä yleistyvät. Hormonitoimintaa häiritsevillä ympäristön kemikaaleilla saattaa olla näihin häiriöihin yhteys. Tule tutustumaan EDCMET-hankkeessa tehtävään työhön!
 • Mittaa oma sykevälivaihtelusi! Sykkeen vaihtelun avulla voidaan arvioida muun muassa stressiä ja palautumista. Lääketieteellisen fysiikan tutkijat esittelevät, miten sydämen sykettä mitataan ja tulkitaan. Tutkijoiden kehittämällä ja Kubios Oy:n kaupallistamalla sykevaihteluohjelmistolla voidaan esimerkiksi seurata urheilijan valmiustasoa. 
 • Lapsi liikkuu ja harrastaa. Tutkijat kehittävät KuPsin kanssa mallia, jolla tuetaan nuorten urheilijoiden menestystä, hyvinvointia ja palautumista. Tule kuulemaan ravitsemusvinkit nuorille liikkujille ja muutenkin harrastavan lapsiperheen arkeen. Perheen pienimpiä liikuttamassa KuPSin pelaajat!
 • Nallesairaala, Nalleneuvola ja Nalleapteekki. Tuo nalleja ja muita leluja potilaiksi ilman ajanvarausta! Nallesairaalassa ja Nalleneuvolassa lapsi saa hauskoja ja turvallisia kokemuksia lääkärin ja terveydenhoitajan vastaanotolla käymisestä. Nalleapteekista voi noutaa Nallesairaalassa määrätyt leikkilääkkeet. Järjestäjinä lääketieteen opiskelijoiden FiMSIC-järjestö (Finnish Medical Students' International Committee), Savonia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos.
 • Suunnittele syöpälääke! Tutkijat esittelevät molekyylimallinnusta lääkesuunnittelussa ja miten syövän eteneminen voidaan pysäyttää blokkaamalla sille tärkeä vaikutusreitti. Tutkijat myös testaavat yleisön suunnittelemia lääkemolekyylejä 3d-mallinnuksella.
 • Kansalaiset muurahaistutkijoina. Suomen suurimmassa muurahaiskartoituksessa kansalaiset voivat lähettää tutkijoille muurahaisnäytteitä muurahaiskeoista. Tällaiset kansalaistiedeprojektit ovat yleistymässä maailmalla ja myös Suomessa. Tapahtumapisteessä voit tutustua muurahaisiin mikroskoopilla ja tuoda oman näytteesi tutkijalle. Ohjeet näytteen keruuseen osoitteessa www.uef.fi/muurahaiset.
 • Itä-Suomen Biopankki. Biopankkisuostumuksen antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja tallennetaan biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu biopankissa? Tule tutustumaan ja tutkimaan oikeita näytteitä! Voit myös tukea terveyttä edistävää tutkimusta antamalla biopankkiverinäytteen paikan päällä.
 • Onnistu ja oivalla LUMAn kanssa! LUMA-keskuksen tiedeaktiviteetit sytyttävät kipinän luonnontieteisiin ja matematiikkaan. Pisteessä myös ideoita kouluopetukseen tai vaikka tiedekerhotoimintaan.

 • Löydä oma väyläsi. Hurmaavan mystinen Leyla-ennustaja auttaa sinua löytämään oman väyläsi, kenties Avoimen yliopiston opintoihin. Lasten kanssa Leyla kurkistaa kristallipalloonsa, näkyyköhän siellä jotain makeaa. Ennustukset tarjoaa koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate / Avoin yliopisto.
 • Tarkkaile ihoasi! Miltä näyttää huolestuttava ihomuutos ja miten omaa ihoa kannattaa tarkkailla? Miten aurinko vaikuttaa ihoon ja mikä on paras tapa suojautua? Tule poimimaan vinkit Pohjois-Savon ihosyöpäohjelman (PoSiho) asiantuntijoilta.
 • Mistä on hyvät johtajat tehty? Tavoitteellisuudesta, energiasta, empatiasta, eettisyydestä ja ekologisuudesta? Onko niistä hyvät johtajat tehty? Tule kertomaan oma näkemyksesi hyvästä johtajasta ja osallistu arvontaan! Kauppatieteiden laitoksen tutkijat kertovat eri näkökulmista, millaisia ovat hyvät johtajat ja miten hyväksi johtajaksi voi kasvaa.
 • Tutustu konepajaan virtuaalisesti tai kokeile käyttää oikeaa teollisuusrobottia. Kone- ja tuotantotekniikka-alalla hyödynnetään erilaisia koneita ja laitteita, joilla valmistetaan arkielämästäkin tuttuja asioita; esimerkiksi autot, polkupyörät tai vaikka kodinkoneet. Tervetuloa tekniikan pariin! Tapahtumapisteen tarjoaa Savon ammattiopisto / Valtek –hanke.

 • Pienillä teoilla terveellisempi arki. StopDia -tutkimuksessa kehitetty Pienet teot -sovellus auttaa aloittamaan terveellisiä tapoja pienin askelin ja tekemään niistä pysyviä. Omat pienet tekonsa voi valita niin, että ne ovat omaan arkeen sopivia. Tule tutustumaan!
 • Lasten yliopiston ohjaaja tutustuttaa lapsia ja nuoria tieteen maailmaan erilaisten toiminnallisten tehtävien avulla. Pisteellä voit tutustua myös Snellman-kesäyliopiston toimintaan, mm. Lasten yliopiston syksyn kerhoihin ja aikuisemmalle väelle suunnattuihin koulutuksiin ja kursseihin.

 • Huumoripaja. Mikä naurattaa sinua? Mille lapset nauravat? Tutustutaan lasten omaan huumoriin ja nauretaan yhdessä. Paja liittyy varhaiskasvatuksen alan väitöskirjatutkimukseen pienten lasten huumorista.

Luvassa myös muun muassa virtuaalista anatomiaa, mikrokirurgiaa, hyvinvointiteknologiaa, Pilke-tiedepäiväkoti Väläyksen ohjelmaa ja paljon muuta! Tule tutustumaan ja kokeilemaan tieteentekoa! Ohjelma päivittyy yhä.