Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lumi peittää talvista havupuun oksaa.

Puiden kuolleisuus on lisääntynyt huolestuttavasti Kaakkois-Suomessa

- Jos nykyinen kehitys jatkuu, laajoja metsätuhoja on luvassa tulevina vuosina myös Suomessa, sanoo apulaisprofessori Samuli Junttila Itä-Suomen yliopistosta.

Puita kuolee yhä enemmän Kaakkois-Suomen metsissä, kertoo tuore tutkimus. Tutkijat havaitsivat, että pystyyn kuolleiden puiden tilavuus on kymmenkertaistunut vuodesta 2017 vuoteen 2023. 

Tutkimuskäsikirjoitusta ei ole vielä julkaistu vertaisarvioituna, mutta tulokset ovat tutkimusta johtaneen apulaisprofessori Samuli Junttilan mukaan erittäin huolestuttavia.

– Tulokset näyttävät vastaansanomattomasti, että puiden kuolleisuuden kasvu on eksponentiaalista, ja sillä on vakavia seurauksia sekä metsäluonnolle että -taloudelle, Junttila sanoo.

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevän Junttilan johtamassa tutkimuksessa kehitettiin syväoppimisalgoritmi, joka tunnisti yksittäiset pystyyn kuolleet puut yli 117 tuhannen hehtaarin metsäalueelta vuosina 2017, 2020 ja 2023 otetuista ilmakuvista. Kuolleen puun määrän kasvun lisäksi aineistosta selvitettiin, minkälaisissa metsissä kuolleisuus on suurinta. Suurin osa pystyyn kuolleesta puusta havaittiin kuusivaltaisissa metsissä, tuoreilla ja rehevillä kasvupaikoilla. Puiden kuolleisuus kasvoi tutkimusjakson aikana erityisesti aiempaa merkittävästi nuoremmissa metsissä. Samoin kuivempien kasvupaikkojen osuus kuolleiden puiden kasvupaikkoina kasvoi hieman.  

–  Kuivuuden ja ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo selvästi Suomen metsissä. Kuusimetsät ovat erityisen herkkiä ilmaston lämpenemisen seurauksena lisääntyvien kaarnakuoriaisten aiheuttamille metsätuhoille, Junttila sanoo.

Junttilan tutkimusryhmän kehittämä tietokonenäkö näyttää tutkijoille ennennäkemättömän tarkasti, puun tarkkuudella, missä puita kuolee. Satelliitti- ja ilmakuvien yhdistäminen tekoälyalgoritmeihin on tehokas tapa seurata ja analysoida metsätuhoja, ja luoda tarkempia ennusteita Suomen metsien tulevaisuudesta ilmaston lämmitessä.

Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa on havaittu viime vuosina laajoja metsätuhoja. Junttilan mukaan tutkijat ovat seuranneet uutisia huolestuneina, vaikka vastaavia puiden kuolemia ei Suomessa olekaan vielä nähty kuin paikallisesti. 

– Jos puiden kuolleisuuden eksponentiaalinen kasvu jatkuu, laajoja metsätuhoja voidaan ennen pitkää odottaa myös Suomessa, Junttila sanoo.

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Samuli Junttila, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/samuli.junttila/