Tutkijoiden yö Joensuussa 2018

Tutkijoiden yö tuo taas tiedettä ja tutkimusta kaupunkilaisille eri muodoissaan perjantaina 28. syyskuuta Joensuussa. Päätapahtuma pidetään yliopiston kampuksella Aurora-rakennuksessa klo 15–20. Illan juontaa toimittaja Mikko "Peltsi" Peltola.  

Yliopiston JOY-kuoro esiintyy tapahtumassa illan aikana useita kertoja.

Tuoretta tutkimustietoa pääsee kuulemaan myös aamuliikenteessä, sillä kolme tutkijaa jalkautuu linjalle 3 klo 7–8 välille keskustelemaan ajankohtaisista aiheista tuottaja Anne Heikkisen johdolla.

Keskustelun aiheina ovat "Hyönteiset ruokapöydässä meillä ja maailmalla" (Jatko-opiskelija Vilma Lehtovaara), "Iloa ja terveyttä liikunnasta" (Yliopistonlehtori Mika Venojärvi) ja "Kurahousurumbaa vai varhaispedagogiikkaa - miten pedagogiikka liittyy lapsen perustoimintoihin" (Yliopisto-opettaja Titta Kettukangas).

Koko perheen työpajat

Jaakko Sahimaan luento "Merkityksellistä työtä"

Peltsin vetämät Tiedetuokiot

Kysy biologilta -ilta

Koko perheelle suunnatut tieteelliset työpajat

Akateemisuuden askelmerkit – Joensuun yliopistokampuksen historiaa

Tuokiokuvia monivärisen kampuksen historiasta. Tervetuloa historiakävelylle kuulemaan ja katselemaan otoksia yliopistokampuksen värikkäästä menneisyydestä ja luomaan katse tulevaisuuden virtuaalisiin opetusmenetelmiin. Kävelyt lähtevät liikkeelle tasatunnein klo 16, 17, 18 ja 19 Educa-rakennukselta (Tulliportinkatu 1). Kävely kestää kampusalueella noin 45 minuuttia. Huomioithan tullessasi mahdolliset muuttuneet liikennejärjestelyt Tulliportinkadulla!


Käsityötieteen työpaja Taitolan uusissa tiloissa

Savonlinnan kampukselta Joensuuhun siirtyneen käsityötieteen työpajoissa pääset tutustumaan esimerkiksi digitaaliseen suunnitteluun ja mallinnukseen. Kuinka lähtöajatus muuttuu ensin virtuaaliseksi malliksi ja lopulta laserleikkauksen ja 3D-tulostuksen avulla tuotteeksi asti? Lisäksi opiskelijat esittelevät puuteknologiaan liittyvää tutkimusprojektia puulajien kuivumisesta. Toiminnallisessa työpajassa pääset myös tutustumaan siihen, miten kuiduista syntyy lankaa ja langoista kangasta. Legot taas auttavat ymmärtämään, kuinka automaatio voi valjastaa perinteiset mekaaniset teknologiat ohjelmoinnin avulla. (Taitola-rakennus, Tulliportinkatu 1)

Työpajat Aurorassa (Yliopistokatu 2)

Aurora A-sisäänkäynti, 1. kerros

Nalleneuvola

Karelia ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoiden järjestämän Nalleneuvolan tarkoituksena on tehdä lapsille neuvolatarkastuksen ja sairauksien hoidon sisältöä tutuksi leikin avulla sekä jättää neuvola- ja hoitokäynnistä positiivinen kokemus. Lapsi saa tuoda nalleneuvolaan oman pehmolelunsa ja osallistua nalleneuvolakäynnillä mittauksiin ja toimenpiteisiin. Nalleneuvolassa lapsella on mahdollisuus käsitellä, ehkä hieman jännittävää asiaa, turvallisesti leikin avulla. Tutkimusten jälkeen lapsi saa nallen nimellä varustetun neuvolakortin muistoksi käynnistään Nalleneuvolassa.

Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta

Miltä kuulostaa yhteyttävä suo viululla ja puhallinsoittimilla? Mitä nuoret ajattelevat ilmastonmuutoksesta? Eläydy osaksi metsää mediataatiossa! Tiedettä ja taidetta luovasti yhdistelevä "Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta" -esitys musiikillistaa uusinta ympäristön- ja metsäntutkimusta. Noin 20 minuutin mittainen elämysmatka alkaa klo 17, 18 ja 19. Ajatuksia ja aisteja avaavan, hauskan ja rentouttavan kokonaisuuden tarjoilee Strategisen tutkimuksen hanke #allyouthstn
 

Aura-ravintola palvelee koko illan ajan Aurorassa.
 

A-sisäänkäynti, 2. kerros.

Mitä kuuluu äänimaisemaan?

Mikä on akustinen horisontti? Löytyykö hiljaisuudestakin ääniä? Äänimaisemapajassa saattaa kuulla kaiken maailman ääniä, Suomen soilta suurkaupunkeihin. Klinikalla voit tavata äänitohtorin, suotohtorin, terapeutin, säveltäjän ja äänittäjän, jotka tietävät jotain siitä, miten maailma soi. Siellä voi kuiskata ääniin liittyviä toiveita ja kiperiä kysymyksiä tai vaikka ehdottaa jotain ennenkuulumatonta!

Klo 18–20 välillä tehdään elämyksellinen, kolmiulotteinen äänimatka, jossa kuunnellaan ja tutkitaan, miten äänet vaikuttavat omaan kehoon ja mieleen. Paikkoja rajoitetusti, ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä. Tervetuloa! Tutustu äänimatkaan etukäteen: http://www.forthesakeofbeings.com/soundjourney/

Usko tai älä - teologian työpaja
Teologia on tieteen ääni uskontojen kentällä. Joensuussa itä ja länsi kohtaavat teologian tutkimuksessa ja kirkkojen työntekijöiden koulutuksessa. Työpajassa kuulet, mihin teologiaa tarvitaan ja miltä se kuulostaa laulettuna. Tietovisaile, naulaa teesisi, tuunaa ikoni ja testaa suitsukkeita!

Teologian tutkijat esittävät myös tietoiskuja tutkimuksistaan:

klo 15.20 Ortodoksista kirkkomusiikkia
klo 16.00 Laura Kallatsa: Vihkiäkö vai eikö vihkiä? Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta
klo 16.50 Teuvo Laitila: Ei vain Auschwitz – holokausti Baltiassa
klo 17.30 Ortodoksista kirkkomusiikkia
klo 18.10 Serafim Seppälä: Varhaisen islamin ja kristinuskon kohtaaminen Lähi-idässä (600-800)
klo 18.50 Jan Pohjonen: Pyhää ja pahaa. Uskonnon asema mediassa 1990-luvulta nykypäivään
 

Kuka on sinun äänikloonisi YouTubessa?

Tiesitkö, että sinun puheäänesi on biometrinen tunniste, jonka perusteella sinut voidaan tunnistaa? Joskus kerrotaan myös, että jokaisella meistä on jossain päin maailmaa kaksoisolento. Tässä työpajassa sinä voit etsiä YouTubesta omaa ääniklooniasi. Tehtävänäsi on puhua mitä tahansa, millä kielellä tahansa, ja laatimamme puhujantunnistusohjelmisto vertailee ja etsii sinua eniten muistuttavat julkkisten äänet etukäteen koostamastamme yli 7 000 YouTube-julkkiksen joukosta.

Kuinka tietokone oppii pelaamaan peliä

Voidaanko tietokonetta opettaa tekemään erilaisia asioita, vai pitääkö tietokonetta aina ohjelmoida? Yleinen käsitys on, että tietokoneelle kerrotaan ohjelmoinnilla etukäteen ne käskyt mitä sen tulee suorittaa toteuttaakseen annetun tehtävän. Mutta entä jos järjestelmän tekijä ei voikaan tietää etukäteen millaisia käskyjä tullaan tarvitsemaan? Tähän tarvitsemme oppimista. Pajassa näytämme kuinka tietokone oppii pelaamaan itsekseen klassista videopeliä "Doom" ilman erillistä ohjelmointia. Tutkijat esittelevät miten tekoäly käsittelee saamaansa tietoa pelatakseen peliä. Voit myös kokeilla taitojasi itse oppinutta tekoälyä vastaan.

EPIC-työpaja - Spagettia ja vaahtokarkkeja!

Tiimityöskentely- ja kommunikaatiotaidot ovat tärkeitä jokapäiväisessä elämässämme. Varsinkin viestien välityksellä väärinymmärryksiä voi tapahtua helpostikin. Työpajassa harjoitellaan tehokasta tiimityöskentelyä ja testataan kommunikaatiotaitoja rakentamalla mahdollisimman korkea torni spagetista ja vaahtokarkeista.

Ohjauksellinen väritystyöpaja yliopistollisista ammateista

Työpajassa on mahdollisuus ohjatusti päästä piirtämään ja värittämään tulevaisuuden yliopistollisia ammatteja. Miltä näyttää tulevaisuuden yliopistotutkija tai vaikka opettaja?

Lisäksi toimintapisteessämme on mahdollista päästä kokoamaan älypelejä ja kerromme Avoimen yliopiston tarjoamista koulutuspoluista.Aurora B-sisäänkäynti, 1. kerros

Ihmisen suoriutumisen laboratorio – lääketieteellinen fysiikka ja liikuntalääketiede

Tuki- ja liikuntaelimistö mahdollistaa hermoston ohjauksessa ihmisen moninaiset liikkeet. Hengitys- ja verenkiertoelimistö puolestaan mahdollistaa elimistön tuottaa liikkeiden vaatima energia. Valitettavasti ikääntyminen ja monet sairaudet heikentävät tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa ja vaikeuttavat suoriutumista eri toiminnoista. Liikuntaelimistön terveyden ja toiminnan tutkimus vaatii tarkkoja mittauksia elimistön toiminnasta. Sovelletun fysiikan ja liikuntalääketieteen oppiaineen yhteisessä työpajassa pääset näkemään ultraäänikuvantamisen ja lihasaktiivisuusmittausten avulla, miten lihaksesi toimivat ja voit testata lihastesi suorituskykyä puristusvoimamittauksen ja hyppysuorituksen avulla.

Tiedettä kaikille!

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen non-stop-työpajassa kaikenikäiset voivat tutustua luonnontieteiden ja matematiikan ilmiöihin ohjaajien avustuksella. Lapset ja vanhemmat voivat esimerkiksi selvittää helposti ohjelmoitavien Bee-Bot-robottien avulla erilaisia tehtäviä ja ratoja sekä ihmetellä mikroskoopeilla erilaisia luonnon rakenteita. Lisäksi pajassa voi ratkaista matemaattisia pulmia, kokeilla erilaisten muotojen rakentelua ja paljon paljon muuta!
Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen tavoitteina on kannustaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden pariin, tukea ja auttaa opettajia luonnontieteiden, teknologian ja matematiikan opettamisessa sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä.

Kansalaiset muurahaistutkijoina

Tässä kaksivuotisessa hankkeessa kansalaiset keräävät muurahaisnäytteitä muurahaiskeoista ja lähettävät ne UEFin tutkijalle. Hanke on luonteeltaan kansalaistiedeprojekti, jollaiset ovat yleistymässä maailmalla ja myös Suomessa. Muurahaistoimintapisteellä voit tutustua mikroskoopilla eri tyyppisiin hankkeen kohteena oleviin muurahaisiin sekä jättää oman näytteesi tutkijalle. Näytteen keruun voi tehdä verkkosivulta www.uef.fi/muurahaiset löytyvän ohjeen mukaisesti, mutta nyt siis ilman postitusta.

Me tiedämme mikä sinusta tulee isona

Itä-Suomen yliopiston omat opiskelijalähettiläät teettävät vierailijoilla hauskoja uratestejä ja kertovat yliopisto-opiskelusta. Tule kuulemaan, millaista opiskelu on nykypäivänä!Aurora B-sisäänkäynti, 2. kerros

Mikä on lapsinäkökulma tutkimuksessa?

Pääset tutustumaan lapsinäkökulmaiseen tutkimukseen kysymällä tutkimuksen tekemisestä ja tuloksista. Osallisuuspajassa selvitetään, miten ja millaista tietoa voi tuottaa vauvasta vaariin. Tutkijoiden tietoiskuissa kuulet uusimmasta tutkimuksesta, jossa huomioidaan lapsi-, nuoriso- ja yhteisönäkökulma monenlaisessa toiminnassa. Tietoiskut ovat suunnattuja opettajille, varhaiskasvattajille, vapaaehtoisohjaajille sekä vanhemmille ja kaikille kiinnostuneille.

Sadutusteltta
Tule kertomaan oma tarinasi - tarina tulee kyllä kun saduttaja saduttaa. Sadutuspisteellä kertomalla saduttajalle tarinoita satuteltassa. Piste ovat tarkoitettu lapsille, nuorille ja lasten näkökulmia arvostaville aikuisille.

Huumoripaja:
Mikä naurattaa sinua? Mille lapset nauravat? Tutustutaan lasten omaan huumoriin ja nauretaan yhdessä.


KOTOutuminen taidolla ja taiteella

Miten voi oppia tuntemaan uutta maata, sen kulttuuria ja kieltä, jollei osaa yhteistä kieltä?
Mitä tapahtuu, kun turvapaikanhakija tuntee pitkästä, pitkästä aikaa, että häntä arvostetaan ihmisenä?
Mitä turvapaikanhakijalapset ja nuoret haluavat kertoa meille?
Miten voi opettaa muilla tavoilla kuin puhutulla kielellä, kuten taiteella ja taidoilla, eleillä ja tieto- ja viestintätekniikalla?
Mitä voi oppia maahanmuuttajilta ja muista kulttuureista, kun heitä opettaa?
Tule kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan KOTO-tiimiläisten kanssa, joilla on tutkimustietoa ja kokemusta työpajoista, joihin maahanmuuttajat osallistuivat 2 500 kertaa. Aiheesta julkaistaan kirja Tutkijoiden yönä. Julkaisutilaisuus on kello 16.30. Tule hakemaan oma kirjasi!

Tiedetuokioiden aikataulu:

15.30 Mikä ihmeen lapsinäkökulma? (Liisa Karlsson)
16.00 Tutkimusta lasten kanssa: Miksi ja miten? (Kati Honkanen)
16.30  Tule uunituoreen kirjan julkistamiseen: KOTO - Kohtaamisia taidolla ja taiteella: Kielten ja kulttuurien yhteisöllistä oppimista ja kotoutumista  (Liisa Karlsson, Ville Hartonen, Janina Vartiainen, Anna-Leena Lastikka)
17–17.05 Peltsi Peltola haastattelee professori Liisa Karlssonia lapsinäkökulmasta Tiedekahvion vieressä)
17.00 Koululaisten kulttuurinvaihtoa sadutuksen keinoin (Oona Piipponen)
17.30 Mikä ihmeen lapsinäkökulma? (Liisa Karlsson)
18.00 KOTO – Kotoutuminen taidolla ja taiteella (Ville Hartonen)
18.30 Tutkimusta lasten kanssa: Miksi ja miten? (Kati Honkanen)
19.00 Koululaisten kulttuurinvaihtoa sadutuksen keinoin (Oona Piipponen)
19.30 Tutkimusta lasten kanssa: Miksi ja miten? (Kati Honkanen)


Yhteiskuntatutkimuksen tekemistä yhdessä lasten kanssa

Työpajassa esitellään ja kokeillaan yhdessä menetelmiä, joita professori Laura Assmuthin tutkimusryhmä on käyttänyt perehtyäkseen ylirajaisten (kahdessa eri maassa elävien) lapsiperheiden arkeen. Työpajassa pääset kertomaan ja kirjaamaan maasta toiseen liikkumisen tarinoita; haastattelemaan ja olemaan haastateltavana; piirtämään tai askartelemaan omista muuttamisen kokemuksistasi; sekä näkemään dokumenttifilmin voimaannuttavasta taidetyöskentelystä lasten kanssa. Kaiken ikäiset lämpimästi tervetulleita!

#bookfacefriday – Tule osaksi kirjankantta

Itä-Suomen yliopiston kirjaston työpajassa sulaudut mukaan kirjan kansikuvaan. Valitse kirja, asettele itsesi, kaverisi ja ympäristösi kuvan jatkeeksi – ikuistetaan tilanne valokuvaksi.
Pajassa on tarjolla kasa kirjoja sekä tykötarpeita – tule tuunaamaan oma versiosi!

Tervetuloa Supralaaksoon!

Tervetuloa tiedekerhomaistiaisiin! Pajassa pääset tutustumaan 3–10-vuotiaiden lasten Kide Science -tiedekerhoihin sekä tekemään hauskoja luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyviä tutkimuksia. Vanhemmille tutkijoille paja tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla, miten polkupyörällä voidaan ladata oma matkapuhelin, tuottaa valoa tai jopa kuunnella musiikkia.

Lajittimen pulmakulma

Pajassa pohditaan arjen valintoja ja niiden ympäristövaikutuksia. Lajittelu on pieni, arkipäiväinen asia, jolla on kuitenkin paljon merkitystä ympäristön kannalta. Tule ratkomaan lajittelupulmia!

Opinsauna – Learning Spaces

Tämä kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen hanke tukee etenkin aikuisten kulttuurienvälistä harrastusoppimista ja kehittää uusia työkaluja mm. oman osaamisen tunnistamiseen. Opinsaunan toimintapisteellä pääset testaamaan osaamisen tunnistamisen työkaluja ja tekemään omaa osaamistasi näkyväksi ottamalla #skillfien. Kaikkien itsensä ”skillfanneiden” kesken arvotaan henkilökohtainen uraohjaussessio asiantuntijan kanssa.


Värikkään kemian laboratorio

Kemian laboratorio keskittyy tuleen, veteen, väreihin, vaahtoon ja pamahduksiin. Luo ilotulituksen värejä pienoiskoossa, tislaa limpparia ja ihmettele väriä vaihtavien liuosten kameleonttireaktiota. Pari yllättävää pamahdusta myös!
Touhua mukana kemian laboratoriossa, ylläty ja hämmästele!

Arduinoilla tiedettä ja taidetta eCraft2Learn-työpajassa

Kuinka voit soittaa banaanin, appelsiinin sekä omenan avulla ja saada aikaan oikeita säveliä? Miten voit testata kasvien yhteyttämistä erilaisten sensorien ja valojen avulla?
Tämä työpaja raottaa elektroniikan ja ohjelmoinnin maailmaa tehden teknologian avulla rakentelun kaikille ymmärrettäväksi ja mahdolliseksi. Tule kokeilemaan, kuinka tiedettä, taidetta ja teknologiaa voi yhdistää ainutlaatuisella ja luovalla tavalla aikaansaaden interaktiivisia luomuksia.
 

Aura-ravintolan Tiedekahvio myös toisessa kerroksessa!


Merkityksellistä työtä: Mistä tekijöistä työn mielekkyys ja merkityksellisyys muodostuu? -luento

Työn merkityksellisyyden kaipuu on tutkimusten mukaan suuressa kasvussa. Mistä merkityksellisyys työssä muodostuu? Entä miten omaa kokemustaan työn mielekkyydestä voi lisätä?

Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja Meaningful Work Finland ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Sahimaa vastaa näihin kysymyksiin ja osaa kertoa aiheesta tarkemmin niin tutkimuksen kuin käytännön kokemustenkin pohjalta. Luentoa voi tulla kuuntelemaan saliin AU205 klo 16.30–17.15. Lopuksi yhteistä keskustelua. www.jaakkosahimaa.fi


 

Tiedetuokiot ja Kysy biologilta -ilta

Illan aikana Peltsi haastattelee työpajan pitäjiä ajankohtaisista aiheista "Tiedetuokioiden" muodossa. Tiedetuokiot pidetään klo 16–18 välillä salissa AU206.

Puhujat ja heidän aiheensa ovat seuraavat:

Tutkijatohtori Mikko Kesonen, LUMA-keskus: Miksi on tärkeää saada lapset kiinnostumaan luonnontieteistä?

Projektipäällikkö Helen Reijonen, Lajitin-hanke: Liiketoimintaa jätteen lajittelusta

Yhteiskuntapolitiikan professori Laura Assmuth: Millaisia tutkimuskeinoja voi käyttää lapsia tutkittaessa?

Teknologiakasvatuksen yliopisto-opettaja Anssi Salonen: Miksi teknologiaa käsitöissä?

Etnomusikologian yliopistonlehtori Noora Vikman: Mitä on äänimaisematutkimus?

Ympäristöekologian apulaisprofessori Jouni Sorvari: Muurahaiskeräys kansalaisten voimin

Systemaattisen teologian ja patristiikan professori, pappismunkki Serafim Seppälä: Varhaisen islamin ja kristinuskon kohtaaminen Lähi-idässä

Biolääketieteen tutkijatohtori Jaakko Mursu: Terveellinen ruokavalio ja ravintolisät

Kasvatustieteen professori Liisa Karlsson: Turvapaikanhakijoiden kotouttaminen ilman yhteistä kieltä

Tietojenkäsittelytieteiden apulaisprofessori Tomi Kinnunen: Puhujantunnistus ja äänen yksilöllisyys

Kysy biologilta -ilta

Tutkijoiden yön päättää Aurorassa pidettävä "Kysy biologilta -ilta" klo 18.30 alkaen, jossa yliopistomme biologit vastaavat yleisökysymyksiin luonnosta, ihmisistä ja eläimistä. Voit halutessasi lähettää kysymyksesi myös etukäteen oheisen linkin kautta: https://elomake.uef.fi/lomakkeet/20553/lomake.html

Mukana biologi-illassa ovat

  • yliopistotutkija Hannu Huuskonen (kalat ja linnut)
  • yliopistotutkija Teemu Tahvanainen (suot, evoluutio, ekologia, uhanalaisuus, sammalet, veden laatu, luonnonsuojelu)
  • apulaisprofessori Jouni Sorvari (ampiaiset, kimalaiset, muurahaiset)
  • yliopistotutkija Mervi Kunnasranta (nisäkkäät)
  • professori Markku Keinänen (kasvit ja niiden sisältämät aineet, kasveja ja kasvillisuutta koskevat ympäristöstressit)
  • asiantuntija Katja Ikonen (pienriistaseuranta)