Ravitsemustiede
Kuvaus | Ravitsemustiede selvittää ravitsemuksen merkitystä terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa sekä tutkii syömisen merkitystä hyvinvoinnin osatekijänä. Perusopinnoissa perehdytään mm. ravitsemuksen perusteisiin, elintarvikkeisiin, ravitsemukseen ja liikuntaan sekä ravintofysiologiaan. |
Osaamistavoite | Opintojen tavoitteena on antaa valmiuksia ymmärtää ravitsemuksen merkitystä terveyden ylläpitäjänä sekä yksilö- että väestötasolla. |
Kohderyhmä | Ravitsemustieteen opiskelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden täydentää ammatillista osaamista ja asiantuntijuutta työelämässä ja sopii esim. opettajille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, liikunnan ja urheilun parissa toimiville, ruokapalvelualalla ja elintarviketeollisuudessa toimiville sekä kaikille ravitsemuksesta, terveydestä ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Opinnot soveltuvat hyvin myös sivuaineeksi/osaksi tutkintoa esim. sosiaali-, terveys- ja liikuntatieteiden opiskelijoille. |
Yhteyshenkilö | Suunnittelija Marja-Liisa Niemi, marja-liisa.niemi@uef.fi, 029 445 7045 |
Ravitsemustieteen perusopinnot monimuoto-opintoina
Opintojaksot | Ravitsemustieteen perusteet 3 op |
Toteutus oppilaitoksessa | Ensimmäinen opintojakso Ravitsemustieteen perusteet 3 op opiston järjestämää lähiopetusta (paikallinen/oma opettaja, omat aikataulut, luennot ja harjoitukset lähiopetuksena ja tentti). Opiskelijat aloittavat opinnot omalla paikkakunnalla lähiopetuksena (ryhmäytyminen, sitoutuminen, mahdollisuus osallistua opetukseen livenä). Avoimesta yliopistosta toimitetaan ohjeet, luentorunko, harjoitusten ohjeistukset yms. opistolle/opettajalle. Opiston opettaja voi aina olla yhteydessä avoimeen yliopistoon opintojakson toteutuksen tiimoilta. Loput opintojaksot verkko-opintoina avoimen yliopiston toteutuksessa ja aikataulussa. Johdantoluento n. 1,5 tuntia (ravitsemustieteen opiskelu ja käytänteet avoimessa yliopistossa, opintojen sisältöihin, suorittamiseen, toteuttamiseen, aikataulutukseen, suunnitteluun ja ohjaukseen liittyvät asiat, järjestelmien mm. Moodle ja Weboodi ohjeistus ja esittely, tutkintotavoitteinen opiskelu jne.) ja hakuinfo n. 1,5 tuntia (tutkintotavoitteinen opiskelu, hakeutuminen tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon ravitsemustieteisiin, hakuun liittyvä info jne.) ac:n/verkon välityksellä opistoon (molemmat tallennetaan ja löytyvät Moodlesta koko opintojen ajan). Ravitsemustieteen Moodle-ympäristö käytössä koko opintojen ajan. Opiskelijat kirjautuvat Moodleen oppilaitoskohtaisilla kurssiavaimilla, joka mahdollistaa keskustelut ja tiedotuksen/ohjauksen myös pelkästään oman ryhmän kesken. Myös paikallinen opettaja/opisto voi tiedottaa (tai jakaa materiaalia) opiskelijoitaan Moodlen kautta ryhmäkohtaisella keskustelualueella Opisto huolehtii Ravitsemustieteen perusteet 3 op opintojakson kustannuksista, avoin yliopisto muista opintojaksoista. |
Opettaja/tuutori | Ravitsemustieteen perusteet 3 op opintojaksolla luentoja 18 t, harjoitukset 12 t ja tentti. Opettajan oltava TtM tai ETM, pääaineena ravitsemustiede. Opisto voi pyytää apua opettajan etsimiseen avoimesta yliopistosta. Paikallisia opettajia on suhteellisen hyvin tarjolla. Avoimen yliopiston opettaja on myös käynyt omien resurssien mukaan opettamassa opintojaksoa lähipaikkakunnilla. Opisto voi halutessaan järjestää perusopinnoissa tuutorointia, esim. Ravitsemustieteen perusteet 3 op opintojakson opettaja voi toimia tuutorina (mm. vertaistuki, opiskelutaidot, ryhmäytyminen) koko opintojen ajan. |
Ravitsemustieteen aineopinnot 36 op verkko-opintoina
Opintojaksot | Orientoituminen ravitsemustieteen aineopintoihin 2 op |
Toteutus oppilaitoksessa | Opinnot toteutetaan verkko-opintona avoimen yliopiston toteutuksen ja aikataulun mukaan. Johdantoluento n. 1,5 tuntia (ravitsemustieteen opiskelu ja käytänteet avoimessa yliopistossa, opintojen sisältöihin, suorittamiseen, toteuttamiseen, aikataulutukseen, suunnitteluun ja ohjaukseen liittyvät asiat, järjestelmien mm. Moodle ja Weboodi ohjeistus ja esittely, tutkintotavoitteinen opiskelu jne.) ja hakuinfo n. 1,5 tuntia (tutkintotavoitteinen opiskelu, hakeutuminen tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon ravitsemustieteisiin, hakuun liittyvä info jne.) ac:n/verkon välityksellä opistoon (molemmat tallennetaan ja löytyvät Moodlesta koko opintojen ajan). Ravitsemustieteen Moodle-ympäristö käytössä koko opintojen ajan. Opiskelijat kirjautuvat Moodleen oppilaitoskohtaisilla kurssiavaimilla, joka mahdollistaa keskustelut ja tiedotuksen/ohjauksen myös pelkästään oman ryhmän kesken. |
Opettaja/tuutori | Opettajina toimivat Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opettajat. Opisto voi halutessaan järjestää aineopinnoissa tuutorointia (mm. vertaistuki, opiskelutaidot, ryhmäytyminen) koko opintojen ajan. |