Tervetuloa keskustelemaan opinnoistasi!
Voit laittaa viestiä yleiseen opinto-ohjauksen sähköpostiin: avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi. Sähköpostiisi vastaa joko opinto-ohjaajat tai oppiaineen suunnittelija kysymyksestäsi riippuen.
Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Itä-Suomen yliopiston avoimeen yliopistoon sähköisellä lomakkeella tai varata ajan ohjauksen ajanvarauksen kalenterista. Opinto-ohjaus on maksutonta ja voit tulla ohjaukseen jo esimerkiksi ennen opintojen alkua.
Yleistä opinto-ohjausta antavat Mari Berg, Tiina Juurela, Leila Saramäki ja Marika Thure. Oppiainekohtaisissa kysymyksissä ohjausta toteuttavat oppiaineiden suunnittelijat. Opinto-ohjausta toteutetaan verkon välityksellä (Teams ja Zoom), puhelimitse, sähköpostitse ja lähiohjauksena kampuksilla.
Heli Kaarniemi ja Irina Tere ottavat Joensuussa ja etänä vastaan kansainvälisiä osaajia/opiskelijoita, joilla on haasteita oman osaamisen kehittämisen, kielitaidon riittävyyden tai opiskelutaitojen suhteen. Palvelukieliä suomi, englanti, venäjä. Varaukset ohjauksen kalenterin kautta.
Voit myös antaa palautetta opinto-ohjauksesta ja neuvonnasta sähköisellä lomakkeella.
Opintojen suunnittelu
Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) rytmittää opiskelua
Oppiminen ja opiskeleminen on aktiivista toimintaa. Aikuisen oppimisessa korostuvat vastuun ottaminen omasta oppimisestaan, aktiivisuus, tietoinen sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseen ja kyky itsenäiseen työskentelyyn. Parhaimmillaan opiskelu on mielekästä ja antoisaa. Joskus se voi myös tuntua vaativalta. Opiskelun ja oppimisen taitoja oppii lisää koko opiskelun ajan ja niihin saa tukea avoimesta yliopistosta. Älä jää oppimiseen liittyvien pulmien kanssa yksin, vaan ole rohkeasti yhteydessä.
Opiskelun suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä aikuisopiskelijan arkeen liittyy paljon myös muita asioita, jotka vievät sekä aikaa että energiaa. Hyvällä suunnittelulla viet opintoja sujuvasti eteenpäin. Tavoitteet kannattaa kirjata konkreettisiksi suunnitelmiksi, jotta ideoista päästään tekemisen tasolle ja päämäärät selkiytyvät. Yksilöidyt, kirjatut mahdollisimman realistiset suunnitelmat helpottavat myös opiskelun ja oppimisen seuraamista ja arvioimista. Suunnittelussa kannattaa olla tavoitteellinen, mutta myös realistinen.
Kannustamme opiskelijaa tekemään HOPSin eli henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Se on työkalu omien opintojen suunnitteluun. HOPSin tekemisessä voit käyttää apunasi HOPS-lomaketta. Voit käyttää tätä excel-lomaketta.
HOPSin tavoitteena on pohtia opintojen tavoitetta, suunnitella aikataulua ja selventää itselle syitä, miksi on valinnut tämän tavoitteen. Opintojen sunnittelu auttaa myös ymmärtämään opintotavoitettasi kokonaisuutena ja parhaimmillaan sitouttaa opintoihin sekä motivoi opiskeluprosessia.
Suunnitelmaa tehdessä on hyvä huomioida, kuinka paljon aikaa kukin opintojakso vaatii. Yksi opintopiste vaatii noin 27 tuntia työtä. Opintojakson tavoitteet ja suorituskuvaus kannattaa myös katsoa suunnitelmaa tehdessä. Tämä kertoo, jos suorittamisessa on jotain, mitä tulisi huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
Hienoa, että olet lähtenyt suunnittelemaan opintojasi! Saat tukea opiskelun suunnitteluun avoimen yliopiston henkilökunnalta ja opinto-ohjaajalta.
Pohdinnan tukena voi käyttää esimerkiksi seuraavia palveluita:
- AVO ammatinvalintaohjelma on ammatin valinnassa auttava itsearviointitehtävien kokonaisuus.
- Töissä-palvelusta löydät korkeakoulusta valmistuneiden alakohtaisia työtehtäväkuvauksia, uratarinoita ja palkkatietoja. Palvelun avulla voit esimerkiksi vertailla eri alojen työllistymismahdollisuuksia hakemalla tietoja eri koulutusaloilla.
Tukea opiskeluun
Pohdituttaako omat opiskeluvalmiudet? Ei hätää – apua on saatavilla!
Erityisopettajan ohjauspalvelut ovat nyt avoimen ylipiston opiskelijoiden käytettävissä ajanvarauksella.
Opiskeluteknisten sekä yleisen opintojen suunnittelun ohjausavun lisäksi meillä on käytettävissä:
- Matematiikan lähtötasotestaus (origo)
- Lukikartoitus yhdessä erityisopettajan kanssa. Mikäli kartoituksessa ilmenee huolta, ohjaa erityisopettaja eteenpäin. Tällä hetkellä virallista lukiseulaa ja lukitestiä ei voi tehdä meillä, mutta alustava kartoitus on mahdollinen.
- Toiminnanohjauksen tukeminen ryhmätoiminnan kautta kaksi kertaa vuodessa. Ryhmä käynnistyy ensimmäisen kerran syksyllä 2022.
Varaa aika erityisopettajan opinto-ohjaukseen täältä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/ItSuomenyliopistoavoinyliopisto@studentuef.onmicrosoft.com/bookings/.
Kuinka edesautan keskittymistä opiskellessani?
- Rakenna itsellesi mahdollisimman selkeä opiskelurytmi. Anna itsellesi tilaa ja aikaa oppia.
- Varmista, että sinulla on rauha opiskella – mikäli kotona on äänekästä, kannattaa hyödyntää mm. kirjastojen tarjoamat lukutilat. Kampuksilla on myös itseopiskelutiloja yliopiston lähettyvillä asuville.
- Kokeile taustamelukuulokkeita – tai musiikin kuuntelemista. Osalle toimii täysi hiljaisuus, osalle taustalla soiva musiikki pitää yllä sopivaa vireystasoa.
- Opiskelu ei tarkoita paikoillaan istumista. Voit kokeilla jumppapalloa tuolina, kävellä lukiessasi tai venytellä välillä.
- Kokeile pomodoro-tekniikkaa, lue lisää esimerkiksi https://duunitori.fi/tyoelama/pomodoro-tekniikka.
- Laita kännykkä äänettömälle. Anna itsellesi opiskelurauha.
Tukea toiminnanohjaukselle
Opintojen hyvä suunnittelu on hyvä lähtökohta toiminnanohjauksen tukemisessa. Suunnittele opintosi ja pilko suunnitelmasi riittävän pieniin osasiin. Hyödynnä HOPS-pohjaa verkkosivuillamme. Ajasta opiskeluaikataulu itsellesi ja mikäli tuntuu, että sinun on vaikeaa ryhtyä työhön, ohjelmoi itsellesi kännykkään herätys – tai vaikka munakello – muistuttamaan opiskeluajasta. Mikäli uppoudut opiskelemiseen niin, ettei muista pitää taukoja, voit käyttää samaa hälytystä ilmoittamaan sopivasta taukoajasta.
Kokeile pomodoro-tekniikkaa, lue lisää esimerkiksi https://duunitori.fi/tyoelama/pomodoro-tekniikka.
Kuinka kehitän muistiani
Tuntuuko asioiden muistaminen haastavalta? Voit lukiessasi kokeilla erilaisia muistitekniikoita. Esimerkkejä löydät täältä: https://www.studentum.fi/tietoa-opiskelijalle/rakenna-oma-muistipalatsisi-13550.
Tärkeää on myös oppia ymmärtämään, mikä tenttiin lukiessa on olennaista. Yliopisto-opinnoissa on olennaista omaksua suuria kokonaisuuksia ja ymmärtää kuinka asiat linkittyvät toisiinsa. Usein pienten yksityiskohtien muistaminen ei ole merkityksellistä.
Jokaisella on oikeus oppia omalla tavallaan!
Muista, että tyyli on vapaa! Sinä opiskelet itseäsi varten ja opit omalla tavallasi ja se on sallittua.
Suositusajat ovat suositusaikoja. Joskus joku opintojakso vaatii enemmän ponnistelua mitä joku toinen. Se ei tarkoita sitä, ettet pysty suorittamaan sitä. Se tarkoittaa, että sen asian oppiminen vaatii vähän enemmän ponnistelua.
Mistä saan apua?
Avoimen yliopiston opinto-ohjaajat ja suunnittelijat auttavat opiskelutekniikkaan liittyvissä asioissa.
Tutustu myös opiskelutaito-webinaarien sisältöihin.
Hyödynnä myös kolmannen sektorin tarjoamat palvelut. https://www.eoliitto.fi/ Tutustu verkkosivuilla oleviin maksuttomiin webinaareihin.
Varaa aika opinto-ohjaukseen opinto-ohjaajilta ohjauksen ajanvarauksen kalenterista