Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

UEF liput lipputangoissa

Professuuriesitelmät

Amit Bhatnagar

Amit Bhatnagar / Vesikemia

– Vesi ei ole vain välttämätöntä elämälle maapallolla, vaan sillä on myös tärkeä rooli pandemioiden, kuten COVID19:n, ja muiden tautien vastaisessa taistelussa, jotta voidaan säästää ihmishenkiä, sanoo professori Amit Bhatnagar.
Professori Sari Havu-Nuutinen.

Sari Havu-Nuutinen / Kasvatustiede, erityisesti alkukasvatus

– Lasten erilaisiin haasteisiin pystytään puuttumaan nykyisin jo päiväkotiaikana. Joustava esi- ja alkuopetus on tässäkin mielessä tärkeä toiminnan muoto, professori Sari Havu-Nuutinen tiivistää.
Professori Laura Hirsto

Laura Hirsto / Kasvatustiede, erityisesti yleissivistävä opetus ja tutkimus

– Selvitämme parhaillaan tutkimusryhmäni kanssa, minkälaiset oppimisympäristöt ovat tehokkaita oppimisen kannalta, professori Laura Hirsto kertoo.
Esa Hämäläinen

Esa Hämäläinen / Kliininen kemia

Laboratoriotutkimuksista on tullut yhä halvempia, tarkempia ja nopeammin saatavia. Uusilla menetelmillä voidaan löytää myös esimerkiksi syöpiä entistä varhaisemmassa vaiheessa, jolloin hoidon ennuste on parempi.
Anu Kauppinen

Anu Kauppinen / Farmaseuttinen solubiologia ja immunologia

Silmänpohjan ikärappeumaan on pitkään etsitty tehokasta hoitoa. – Yksi mahdollinen kohde uusille hoidoille ovat tulehdusreaktiota säätelevät inflammasomit, kertoo professori Anu Kauppinen.
Harri Laihonen

Harri Laihonen / Sosiaali- ja terveyshallintotiede, erityisesti tietojohtaminen ja digitaalisuus

Tuleva soteratkaisu vaikuttaa myös tiedolla johtamiseen, kun tieto ei enää olekaan vain yksittäisessä sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiossa vaan entistä korostetummin koko sote-alan toimintaympäristössä, sanoo professori Harri Laihonen.
Professori Ville Leinonen Kuopion yliopistollisen sairaalan käytävällä.

Ville Leinonen / Neurokirurgia

– Neurokirurgian potilasnäytteet avaavat tutkijoille ikkunan suoraan aivoihin. Ne mahdollistavat entistä tarkemman diagnostiikan ja yksilöllisemmät hoidot, professori Ville Leinonen toteaa.
Lastenpsykiatrian professori Ilona Luoma.

Ilona Luoma / Lastenpsykiatria

Varhaislapsuuden vuorovaikutus on lapsen kehitykselle tärkeää, mutta mielenterveys alkaa rakentua jo ennen syntymää. – Raskausaikana ihmisen alku on konkreettisessa yhteydessä äidin kanssa. Se on ainutlaatuinen vaihe elämässä.
Tarja Malm

Tarja Malm / Molekulaarinen neurobiologia

Monille aivosairauksille yhteinen piirre on neuroinflammaatio, aivojen tulehdustila. – Tulehdusvasteen säätelystä voi tulla merkittävä uusi hoitokeino aivosairauksiin, kertoo professori Tarja Malm.
Irmeli Mustalahti

Irmeli Mustalahti / Ympäristönhallinta

Kansalaisten ja erilaisten paikallisten yhteisöjen mahdollisuudet ja kyvyt osallistua luonnonvarojen hallintaan ovat rajalliset, toteaa professori Irmeli Mustalahti.
Anna-Maija Tolppanen

Anna-Maija Tolppanen / Hoidon vaikuttavuus

– Laajoissa rekisteritutkimuksissa voidaan tunnistaa lääkkeiden harvinaisetkin haitat, kertoo professori Anna-Maija Tolppanen.
Professori Marianna Virtanen.

Marianna Virtanen / Psykologia

Nykyään ajatellaan, että hyvän uran voi turvata vain olemalla sataprosenttisen työkykyinen, vaikka työelämä ei koskaan aiemmin ole ollut näin turbulenttista.