Tältä sivulta löydät linkkejä eri tieteenalojen tärkeimpiin tiedonlähteisiin. Osa tiedonlähteistä on yliopiston käytössä, osa on kaikille avoimia. Aineistojen käyttöön ja tiedonhakuun voit tutustua itsenäisesti ohjeiden ja oppaiden avulla.
Kirjasto järjestää opintosuunnitelmiin kuuluvaa tiedonhaun opetusta, ohjausta sekä tilauskoulutusta. Kirjaston tuottamat oppimateriaalit ovat avoimesti saatavilla.
Siirry suoraan kohtaan: Erityyppisten aineistojen hakeminen, Avoimet aineistot, Ohjaus ja oppaat, Opintojaksot ja koulutus, Avoimet oppimateriaalit.
Tutustu oman tieteenalasi tärkeimpiin tietokantoihin ja tiedonlähteisiin.
Tietoaineistot tieteenaloittain
Aineiston hakeminen
Kun tiedossasi on kirjan, lehden tai lehtiartikkelin nimi, mutta et ole varma mistä saisit kyseisen julkaisun käsiisi, hae sitä kirjaston kokoelmista verkkopalvelu UEF-Primon kautta. UEF-Primosta pääset sekä painettuihin että e-aineistoihin.
Asiasanat
Tiedonhaussa voit käyttää kaikenlaisia hakusanoja, mutta erityisen tuloksellista haku on, kun käytät juuri tähän tarkoitukseen suunnattuja sanoja. Niitä kutsutaan asiasanoiksi ja ne valitaan tietyistä valmiista sanastoista. Lue lisää yleisimmin käytetyistä asiasanastoista.
Viitteidenhallinta
Kun teet laajempia tiedonhakuja, ota talteen lähdeviitteet ja tallenna hakujesi tulokset esimerkiksi viitteidenhallintaohjelman avulla. Lue lisää lähdeviitteistä ja tallennusohjelmista.
Kirjautuminen UEF-Primoon
UEF-Primo on kirjaston hakupalvelu. UEF-Primoon kirjautuneena näet omat tietosi, voit uusia lainasi ja tehdä varauksia. Voit myös tallentaa tiedonhakuja sekä luoda omia suosikkilistoja.
Katso video: Kirjautuminen UEF-Primoon.
UEFin henkilökunta ja opiskelijat
Kirjautumista varten sinun tulee olla rekisteröitynyt kirjaston asiakkaaksi. Mikäli et vielä ole sitä tehnyt, rekisteröidy asiakkaaksi Tuudo-mobiilisovelluksen tai asiakkaaksi rekisteröitymislomakkeen avulla. Tuudon kautta rekisteröityvät kaikki opiskelijat ja ne henkilökunnan jäsenet, joilla on henkilötiedot Pepissä. Mikäli tietojasi ei ole Pepissä, rekisteröidy lomakkeella.
Kirjaudu sisään UEF-Primoon käyttäen omia UEF-tunnuksiasi. Käyttäjätunnuksen alkuosa riittää.
UEF-Primoon kirjautumalla kirjaudut myös e-aineistojen etäkäyttöön. Lisäksi saat kirjautuneena enemmän hakutuloksia kansainvälisiä artikkeleita hakiessasi kuin kirjautumatta.
Muut asiakkaat ja KYSin henkilökunta
Mikäli sinulla ei ole vielä kirjastokorttia, rekisteröidy kirjaston asiakkaaksi ja nouda kirjastokortti kirjastosta. Kirjastokortin saatuasi pääset kirjautumaan UEF-Primoon. Kirjautuessasi ensimmäistä kertaa kirjoita sekä Kirjastokortin numero -kenttään että Salasana-kenttään kirjastokorttisi numero. Tämän jälkeen järjestelmä lähettää sinulle sähköpostiviestin, jossa sinua ohjeistetaan luomaan salasana.
Kirjaudu UEF-Primoon jatkossa aina kirjastokorttisi numerolla ja luomallasi salasanalla.
Jos kirjautuminen ei onnistu
Mikäli tiedät olevasi rekisteröitynyt asiakas, mutta kirjautuminen ei silti onnistu, ota yhteyttä kirjasto@uef.fi. Rekisteröitymistä ei tarvitse tehdä uudestaan.
Avoimet aineistot
Yhä useampi tieteellinen artikkeli tai kirja julkaistaan avoimena. Avoimien tieteellisten julkaisujen jäljittämiseen on tarjolla erilaisia palveluita sekä apuvälineitä.
Lue lisää näistä palveluista Avoimen tiedon hakuoppaasta.
Katso lisää ohjeita FinELibin Alternative access -sivuilta.
Ellei etsimäsi aineisto löydy kirjaston kokoelmista tai vapaasti verkosta, voit tilata artikkeleita, lehtiä ja kirjoja kaukopalvelusta. Tilaaminen on maksullista.
Muista myös muut alueesi lähikirjastot.
Ohjaus
Kysy meiltä neuvoa tiedonlähteiden ja tietokantojen käytöstä. Saat tiedonhaun ohjausta tutkimukseen ja opinnäytetyöhön liittyen kirjastossa tai verkossa etäyhteydellä Zoomin tai Teamsin kautta.
Varaa maksuton ohjausaika tietoasiantuntijalta henkilökohtaiseen ohjaukseen tai ryhmäohjaukseen verkkolomakkeella tai sähköpostilla tietopalvelu@uef.fi. Maksuton ohjaus on enintään 45 minuutin mittainen. Ylimenevästä ajasta peritään maksu tietopalvelun hinnaston mukaan.
Oppaat opiskelun tueksi
Palvelulinjaus
Ennen kuin pyydät apua tiedonhakuusi, esim. varaat aikaa tietoasiantuntijalle:
- Kokeile jotakin hakua (jotakin muutakin kuin Googlea).
- Kertaa tai tutustu kirjaston tiedonhaun oppaisiin (hakusanat ja niiden yhdistäminen + oman alasi tietokannat).
- Mieti, mikä erityisesti tuottaa ongelmia. Mihin erityisesti tarvitset apua/ohjausta?
Tiedonhaun ohjauksessa tietoasiantuntija käy yhdessä kanssasi läpi:
- Hakusanat
- vinkkejä hakusanojen ja asiasanojen löytämiseen
- hakusanojen oikeat muodot
- Hakulogiikka (hakusanojen yhdistäminen aiheen kannalta loogisesti oikein)
- Haun laajentamisen tai supistamisen keinot
- Aiheen kannalta relevanttien tietokantojen valinta ja käytön opastus ja neuvonta
- Hakujen raportoinnin ja dokumentoinnin neuvominen (hakuhistoriat)
- Viitteidenhallintaohjelmien (Zotero, Mendeley) ja Covidencen käyttöönoton opastus (etenkin hakutulosten eli viitteiden vienti)
Erityisesti systemaattisten katsausten tiedonhakuihin ohjauksessa varmistetaan tiedonhaun järjestelmällisyys, kattavuus ja toistettavuus. Vastuu lopullisista hakusanoista ja hauista on kuitenkin tutkijalla/opiskelijalla.
Laitokselle, oppiaineelle, ohjaajalle tai tekijälle itselleen kuuluvat:
- Kirjallisuuskatsausten menetelmien ohjaus
- Sisäänotto- ja poissulkukriteerien määrittäminen
- Lähteiden syvempi arviointi ja valinta
- Oppiainekohtaiset viittauskäytännöt

Opintojaksot ja koulutus
Kirjasto tarjoaa opintopisteopetusta UEFin perus- ja jatko-opiskelijoille. Katso kirjaston tarjoamat opinnot Pepistä.
Järjestämme räätälöityjä koulutuksia ryhmille mm. tiedonhakuun, viitteidenhallintaan sekä tutkimuksen arviointiin opiskelijoille, henkilökunnalle sekä muille sopimuksen mukaan. UEFilaisille koulutukset ovat maksuttomia.
2 024
suoritettua opintopistettä (2022)
38
opintojaksoa (2022)
550
kontaktiopetustuntia (2022)
Avoimet oppimateriaalit
Alla on linkit UEF kirjaston tuottamiin, kaikille avoimiin eri tieteenalojen tiedonhaun oppimateriaaleihin itsenäistä opiskelua ja tiedonhakutaitojen päivittämistä varten. Materiaaleja käytetään ensisijaisesti UEFin perusopiskelijoiden tiedonhaun kursseilla, joten ne sisältävät linkkejä myös tiedonlähteisiin, jotka eivät ole vapaasti kaikkien käytettävissä.
Linkit vievät tieteenalan mukaisiin tiedonhaun avoimiin oppimateriaaleihin.
- Biologia
- Englannin kieli
- Fysiikka
- Hoitotiede
- Kasvatustieteet
- Kauppatieteet
- Kemia
- Kulttuuritieteet
- Maantiede ja ympäristöpolitiikka
- Matematiikka
- Metsätiede
- Psykologia
- Sosiaali- ja terveysjohtaminen
- Terveyden edistäminen
- Varhaiskasvatus
- Vieraat kielet
- Yhteiskuntatieteet
UEF-tohtorikouluun kuuluvan opintojakson materiaali on englanniksi.
- Research information retrieval and management
Tutustu myös muihin avoimiin verkkokursseihin ja oppimateriaaleihin.
Basics of Open and Responsible Science on UEFin sekä YUFE-verkoston jatko-opiskelijoille suunnattu opintojakso, jolla käydään läpi avoimen tieteen keskeisimpiä sisältöjä tieteen vastuullisuutta unohtamatta. Kurssimateriaali on avoin kaikille.
Bibliometriikkaa yliopistolaisille -kurssi on tarkoitettu kaikille Itä-Suomen yliopistossa toimiville, jotka tarvitsevat työssään tai muussa toiminnassaan tietoa julkaisujen arvioimisesta ja siihen käytettävistä välineistä. Materiaali soveltuu itseopiskeluun, ja sitä voidaan tarvittaessa käyttää oheisaineistona muilla Itä-Suomen yliopiston käyttäjille suunnatuilla kursseilla. Materiaalissa annetaan yleiskuva bibliometriikan käytöstä tieteellisen julkaisutoiminnan arviointiin sekä siinä käytettävissä olevista välineistä. Lukijalta ei edellytetä esitietoja bibliometriikasta, mutta tieteellisen julkaisukulttuurin ja suomalaisten yliopistojen toimintaympäristön tuntemus on tarpeen.
Tutkimusaineistonhallinnan perusteet -kurssin avoin oppimateriaali sisältää tietoja tutkimusdatan tallentamisesta, käsittelystä, dokumentaatiosta, avaamisesta ja säilyttämisestä. Aineistonhallintasuunnitelman laatiminen ja oikeudellisten seikkojen huomioiminen ovat mukana oppimateriaalissa.
Avoimen tieteen MOOC-kurssi sopii kaikille avoimen tieteen toimintatavoista kiinnostuneille. Materiaalit ovat pääasiassa kansallisessa Avoin tiede ja tutkimus -hankkeessa tuotettua perustietoa avoimesta tieteestä. Kurssi sisältää myös tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden näkökulmia avoimesta tieteestä.
Avointen oppimateriaalien kirjastossa (AOE) voit hakea, löytää, koota ja tallentaa omia avoimia oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta.
Avoimet oppimateriaalit -opas on Avoimen tieteen kansallisen koordinaation julkaisema opas avoimien oppimateriaalien hakemisesta ja käyttämisestä.