Kirjaston tehtävänä on luoda ja ylläpitää Itä-Suomen yliopistossa tapahtuvan tutkimuksen, opetuksen ja oppimisen edellytyksiä hankkimalla, tallettamalla ja käyttöön asettamalla ajanmukaista ja yliopiston tarpeisiin sopivaa tietoa ja tietoaineistoa. Kirjaston tietoaineistokokoelmat sekä kirjasto tilana ja oppimisympäristönä ovat keskeinen osa opetuksen, oppimisen ja tutkimuksen infrastruktuuria.
Kirjasto toimii myös kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä säädetyn lain (Laki 1433/2007) mukaisena aineiston säilytys- ja käyttöpaikkana eli ns. vapaakappalekirjastona. Tämän lisäksi kirjasto on EU:n tallekirjasto.
Kokoelmatyön periaatteet
Itä-Suomen yliopistoon hankitaan koti- ja ulkomaista tieteellistä aineistoa yliopiston koulutus- ja tutkimusaloilta. Kampuskirjastojen kokoelmia kehitetään kunkin kampuksen opetuksen ja tutkimuksen tarpeista käsin.
Kehysorganisaatio myöntää määrärahat tietoaineistojen hankintaan. Hankinnan yleislinjauksista ja määrärahan käytöstä kirjasto sopii yhdessä tiedekuntien ja oppiaineiden kanssa. Oppiaineiden kanssa tehdään yhteistyötä aineiston valinnassa. Kirjastolla on vastuu siitä, että kokoelmia kehitetään tasapuolisesti eri tieteenalojen tarpeet huomioon ottaen.
Aineiston valinta ja hankinta
Kirjasto noudattaa hankintapäätöksiä tehdessään julkisia hankintoja koskevia säädöksiä sekä yliopiston hankintaohjeita.
Kokoelmia kartutetaan ostoilla, hankkimalla verkkoaineiston käyttöoikeuksia sekä ottamalla vastaan lahjoituksia. Lisäksi kirjaston aineistotietokantaan linkitetään verkossa vapaasti olevaa avointa tieteellistä aineistoa. Aineistolahjoituksia otetaan vastaan silloin, kun lahjoitus täydentää kirjaston kokoelmia (ks. kohta Lahjoitusten vastaanottaminen).
Aineiston hankinnassa noudatettavia yleisiä periaatteita:
- hankinnat tehdään noudattaen julkisia hankintoja koskevia säädöksiä
- yliopiston omat julkaisut ja opinnäytteet liitetään aina kokoelmiin
- tutkimuskirjallisuutta hankitaan pääsääntöisesti yksi kappale / nimeke
- aineistot hankitaan elektronisina, jos mahdollista
Kurssikirjojen hankinnassa noudatettavat periaatteet:
- kirjasto hankkii kokoelmiinsa tutkintovaatimuksissa olevat kurssikirjat
- hankitaan elektronisena versiona aina kun se on mahdollista
- pääsääntöisesti hankitaan 1 kirja 5:tä kurssille osallistuvaa opiskelijaa kohti, painettuja kuitenkin korkeintaan 30 kappaletta
- hankitaan vähintään 1 painettu kappale joko lukusaliin tai lainattaviin, mikäli kirja ei ole saatavilla elektronisena
Elektronisen aineiston hankintaan ja valintaan vaikuttavat lisäksi:
- hankintatapa: lisenssiperusteisuus (käyttöoikeus määräajaksi kerrallaan) tai aineiston osto itselle
- käytön toteutettavuus IP-pohjaisesti
- yhtäaikaisten käyttäjien määrä
- mahdollisuus käyttää e-aineistoja kaikilla kampuksilla
- mahdollisuus etäkäyttöön
Kokoelmien käyttö
Kirjasto on avoin tieteellinen kirjasto, ja sen kokoelmat ovat kaikkien käytettävissä joko kirjaston tiloissa tai kotilainoina.
Verkkoaineisto on kaikkien käytettävissä kirjastotiloissa sekä tietoverkon välityksellä Itä-Suomen yliopistoyhteisöön kuuluvilla henkilöillä. Verkkoaineiston käyttöoikeuksista on tietoa kirjaston www-sivuilla.
Painettu vapaakappaleaineisto säilytetään Joensuun vapaakappaleyksikössä, mistä sitä toimitetaan asiakkaille lukusalikäyttöön. Elektronisten vapaakappaleiden käyttö on mahdollista kampuskirjastojen vapaakappaletyöasemilla.
Tiedot kokoelmiin hankitusta painetusta ja elektronisesta tietoaineistosta viedään kirjaston tietojärjestelmiin.
Tarkemmat tiedot lainauksen käytänteistä ja kirjaston käyttösäännöt löytyvät kirjaston www-sivuilta.
Kokoelmien kehittäminen
Kokoelmien määrällisellä ja laadullisella arvioinnilla pyritään varmistamaan, että kokoelmat vastaavat tarkoitustaan ja asiakkaiden tarpeita. Kirjasto seuraa kustannus- ja julkaisupolitiikkaa, aineistomuotojen ja järjestelmien kehitystä, kokoelmien käyttöä ja käyttäjäryhmien tarpeita sekä tiedottaa asiakkaille uutuuksista.
Kokoelmien arviointia varten kirjasto:
- analysoi tieteenalakohtaisesti kirjojen kartuntaa ja käyttöä
- seuraa aineiston käyttöä lainaustietojen perusteella
- analysoi elektronisten aineistojen käyttötilastoja
Kokoelmapoistot ovat osa säännöllistä kokoelmien ylläpitoa ja kehittämistä. Työssä hyödynnetään arvioinnin tuloksia, ja pitkäaikaisessa säilyttämisessä otetaan huomioon ennen kaikkea käyttötarve yliopistossa ja saatavuus muualta. Lisäksi huomioidaan eri tieteenalojen erityispiirteet.
Yliopiston vahvuusalojen aineistoja säilytetään opetuksen ja tutkimuksen tarpeisiin riittävässä laajuudessa. Kokoelmista poistetaan sisällöllisesti vanhentunutta ja vähän käytettyä aineistoa.
Poistetun aineiston saatavuus varmistetaan siirtämällä se Varastokirjastoon, mikäli aineisto ei ole siellä ennestään.
Lahjoitusten vastaanottaminen
Lahjoitusten vastaanottamisesta päättää kirjasto. Perusteina lahjoitusaineiston vastaanottamiselle ovat aineiston merkitys yliopiston koulutusalojen ja kirjaston kokoelmien kannalta. Kirjasto vastaanottaa vain lahjoituksia, jotka kehittävät yliopiston tutkimus- ja opetustoiminnan edellyttämiä kokoelmia tai täydentävät jo olemassa olevia erikoiskokoelmia.
Kirjastolla ei ole velvollisuutta säilyttää ja käsitellä kaikkea vastaanottamaansa lahjoitusaineistoa, eikä se vastaanota erityisehtoja sisältäviä lahjoituksia (mm. lahjoituksen kokonaisuutena säilyttäminen, lahjoitusten noutaminen yliopiston kustannuksella). Perustelluissa erikoistapauksissa voidaan kirjaston ja lahjoittajan välillä sopia mahdollisesta muunlaisesta menettelystä.
Lahjoituksissa olleet julkaisut, joita ei oteta kirjaston kokoelmiin, lähetetään ensisijaisesti Varastokirjastoon, myydään tai hävitetään.
Lahjoittajia pyydetään ottamaan kirjallisuuden lahjoitusasioissa yhteyttä kirjaston tietoaineistopalveluihin.