Tieteellisessä kirjoittamisessa käytetään lähteitä
Tieteellinen kirjoittaminen eroaa ratkaisevalla tavalla muusta kirjallisesta toiminnasta, kuten esimerkiksi sanomalehtiartikkelin laatimisesta, romaanin kirjoittamisesta tai blogin päivittämisestä. Tieteellinen kirjoitus ei "elä omaa elämäänsä", vaan se on aina jossain suhteessa siihen, mitä muut kirjoittajat ovat kyseisestä aiheesta tuottaneet. Esitetyt väitteet on kyettävä perustelemaan luotettavasti.
Lähteiden avulla kirjoittaja osoittaa, mitä aikaisempia tuloksia hänellä on ollut tiedossaan, millaisia tutkimusmenetelmiä hän käyttää ja miten hän suhteuttaa tuloksensa toisten tulkintoihin. Olennaista on ilmoittaa riittävät tiedot eli lähdeviitteet käytetyistä lähdejulkaisuista. Näin lukija - esimerkiksi tutkielman tarkastaja - voi tarkistaa kirjoituksessa esitettyjen väitteiden tukena käytettyjen perusteluiden paikkansapitävyyden. Lisäksi viitteellä annetaan tunnustus sille, jolle tunnustus kuuluu.
Viittaaminen ja lainaaminen
Lähteitä voi käyttää hyväksi kahdella tavalla:
- viittaus (referointi) on toisen tekijän ajatusten ilmaisemista omin sanoin
- lainaus (sitaatti) on suorasanainen ote toisen tekijän tekstistä. Lainaus erotetaan omasta tekstistä lainausmerkeillä
Käytetyt lähteet mainitaan niin, että viittaukset ja lainaukset ovat selkeästi tunnistettavissa ja löydettävissä myöhemmin. Jos lähdettä ei mainita, ja lainaus tai laajempi toisen henkilön tekemä materiaali esitetään ikään kuin se olisi itse tehtyä, syyllistytään plagiointiin. Kyseessä on siis henkisen omaisuuden varastaminen, ja se on ehdottoman kiellettyä, vaikka ei olisikaan tahallista. Internetistä löytyvä materiaali ei ole vapaasti kaikkien kopioitavissa ja käytettävissä. Tekijänoikeuslaki pätee myös netissä.
Viittausprosessissa on kaksi osaa
- lähdeviitteet (tekstiviitteet)
- lähdeluettelo (kirjallisuusluettelo)
Erilaiset merkintätavat
Lähdeviitteiden merkintään ja lähdeluettelon laadintaan on olemassa lukuisia erilaisia, tieteenaloittain vaihtelevia tapoja. Kirjoittajan onkin aina tarkistettava, että hänen viittausprosessinsa noudattaa sen tiedekunnan, yhteisön tai julkaisun käytänteitä, jolle kirjoitus on aiottu.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijana voit etsiä viittausohjeita Kamun opintoyhteisöistä.
Kaikille avoimia viittausohjeita:
- Aalto-yliopiston oppaat: yleiset ohjeet ja viittaaminen kuvaan
- Oulun yliopiston oppaat
Lähdeviitteiden hallintaohjelma on hyödyllinen apuväline kaikille tieteellisten tekstien tekijöille. Voit tallentaa ohjelmaan viitteitä ja hakutuloksia suoraan eri tietokannoista. Tallennettuja viitteitä lisäät helposti omaan tekstiisi kirjoitustyön aikana. Hallintaohjelma muotoilee tekstiviitteet ja luo lähdeluettelon automaattisesti haluamallasi tyylillä.
Viitteidenhallintaohjelmat
Viitteidenhallintaohjelma RefWorksin tilaus joudutaan lopettamaan 31.12.2022 sopimusteknisistä syistä. RefWorksia ei voi käyttää enää tämän jälkeen, koska siihen ei voi ostaa henkilökohtaista lisenssiä. Myös alumni-käyttöoikeus päättyy.
Jos tiedät saavasi RefWorksilla aloittamasi työn valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä etkä tarvitse viitteidenhallintaohjelmaa sen jälkeen, kannattaa työ tehdä loppuun RefWorksin avulla. Mikäli viitteidenhallinnalle on tarvetta vuoden 2022 jälkeen, voit käyttää ilmaisia Mendeley- tai Zotero-ohjelmia.
Aloita uuden ohjelman käyttö alempana näkyvien Mendeley- tai Zotero-valikoiden antamia ohjeita seuraten. Siirrä sitten viitteesi RefWorksista uuteen ohjelmaan oheisten ohjeiden mukaisesti.
Viitteiden siirto RefWorks-ohjelmasta Mendeley- ja Zotero-ohjelmiin [saavutettava teksti]
Viitteiden siirto RefWorks-ohjelmasta Mendeley- ja Zotero-ohjelmiin [ei saavutettava, sisältää kuvia]
Jos otat uuden ohjelman käyttöön sellaisessa tekstissä, johon olet jo merkinnyt viitteitä RefWorks Write-N-Citellä tai RefWorks Citation Managerilla, irrota nämä työkalut tekstistä, jotta voit jatkaa viitteidenhallintaa uuden ohjelman tarjoamilla työkaluilla. Joudut lisäämään tekstiin kaikki viitteet uudelleen. Ennen RefWorks-työkalujen irrotusta on hyvä vaihtaa viittaustyyli väliaikaisesti sellaiseksi, jossa tekstiviitteet merkitään nimellä ja vuodella (kuten esimerkiksi Harvard). Kannattaa tulostaa myös lähdeluettelo, jos se puuttuu. Nämä helpottavat viitteiden löytämistä uudella ohjelmalla.
Irrota Write-N-Cite klikkaamalla Remove Field Codes tekstinkäsittelyohjelmasi RefWorks-välilehden vasemmassa yläkulmassa. Vahvista valinta klikkaamalla OK. Tallenna teksti.
RefWorks Citation Managerin voit irrottaa näin:
- Valitse koko teksti (Windowsissa Ctrl-A).
- Siirrä hiiren osoitin valitun tekstin päälle.
- Klikkaa oikeanpuoleista painiketta.
- Klikkaa avautuvassa ikkunassa Poista sisältöohjausobjekti tai Remove Content Control vasemmanpuoleisella painikkeella.
- Tallenna teksti.
Viitteidenhallintaohjelma RefWorksin tilaus joudutaan lopettamaan 31.12.2022 sopimusteknisistä syistä. RefWorksia ei voi käyttää enää tämän jälkeen, koska siihen ei voi ostaa henkilökohtaista lisenssiä. Myös alumni-käyttöoikeus päättyy.
Jos tiedät saavasi RefWorksilla aloittamasi työn valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä etkä tarvitse viitteidenhallintaohjelmaa sen jälkeen, kannattaa työ tehdä loppuun RefWorksin avulla. Mikäli viitteidenhallinnalle on tarvetta vuoden 2022 jälkeen, voit käyttää ilmaisia Mendeley- tai Zotero-ohjelmia. Aloita uuden ohjelman käyttö alempana näkyvien Mendeley- tai Zotero-valikoiden antamia ohjeita seuraten.
RefWorks on Internet-pohjainen, web-selaimella käytettävä henkilökohtainen kirjallisuusviitteiden hallintaohjelma. Voit siirtää tiedonhaun tulokset esimerkiksi UEF-Primosta, PubMedistä, Scopuksesta ja muista tärkeimmistä tietokannoista suoraan RefWorksiin sähköisessä muodossa. Viitteitä on mahdollista tallentaa myös perinteiseen tapaan manuaalisesti näppäillen. Kutakin viitettä vastaavan kokonaisen artikkelin saatavuuden Itä-Suomen yliopiston kirjaston verkkolehdistä ja painetuista lehdistä voit tarkistaa helposti. Klikkaa ensin viitettä ja tämän jälkeen avautuvassa ikkunassa Full text availability at UEF.
RefWorks-tietokannan viitteet ovat haettavissa ja tulostettavissa useilla erilaisilla tyyleillä. Voit myös poimia viitteitä tekeillä olevaan käsikirjoitukseesi ja lopuksi tulostaa valmiin tekstin siteerauksineen ja lähdeluetteloineen haluamallasi tyylillä. Viitteiden poiminta ja lähdeluettelon tulostus toimivat Word- ja Google Docs -tekstinkäsittelyohjelmien yhteydessä. Tarvittavan add-in -lisäkkeen voit asentaa yliopiston verkossa Software Centeristä (Write-N-Cite, toimii vain Wordissa). Kotikoneelle lisäke asennetaan RefWorksista klikkaamalla ohjelmaikkunan yläreunassa ensin kohdasta Tools ja avautuvasta valikosta Tools. Tools-sivulta valitse joko Write-N-Cite tai Cite in Google Docs. Write-N-Cite ei toimi, jos käytössäsi on uudempi Word-versio kuin 2016, Office 365 Word tai Wordin Mac-versio. Asenna siinä tapauksessa RefWorks Citation Manager. Sen saat suoraan Wordista (klikkaa Insert -> Get Add-ins -> hae sanalla refworks).
Itä-Suomen yliopiston kirjasto on hankkinut RefWorks-ohjelman kampuslisenssin. Ohjelmaa voivat käyttää maksutta opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin kaikki Itä-Suomen yliopiston perus- ja jatko-opiskelijat, avoimen yliopiston opiskelijat, tutkijat, muu henkilökunta sekä KYSin henkilökunta. Lisenssi sallii käytön myös opiskelu- tai työsuhteen päättymisen jälkeen (ns. alumni-käyttöoikeus) niin kauan kuin Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on RefWorks-tilaus voimassa. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin ja liiketoimintaan on kielletty.
Aloitus
- Mene uuden RefWorksin osoitteeseen. Ohjelma toimii parhaiten Firefox- ja Chrome -selaimilla.
- Klikkaa Create account –linkkiä.
- Anna UEF- tai KYS-sähköpostiosoitteesi (osoitteen muoto: käyttäjätunnus[at]student.uef.fi, etunimi.sukunimi[at]uef.fi tai etunimi.sukunimi[at]kuh.fi). Huomaa, ettei osoite kelpaa muodossa käyttäjätunnus[at]uef.fi. Sähköpostiosoitteesi on uuden RefWorksin käyttäjätunnuksesi.
- Klikkaa Check-painiketta.
- Anna salasana, jota haluat käyttää RefWorksissa. Salasanan ei tarvitse olla sama kuin UEF- tai KYS-sähköpostin salasana, joten tietoturvasyistä kannattaa valita joku muu.
- Kirjaudu UEF- tai KYS-sähköpostiisi, avaa RefWorksin lähettämä viesti ja viimeistele kirjautuminen klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Jos et näe viestiä, tarkista roskapostikansio.
Ota huomioon käyttäessäsi uutta RefWorksia
- Viitteiden suorasiirto Scopus-, Web of Science- ja EBSCOhost -tietokannoista (esim. Cinahl, SocINDEX, PsycINFO) ei toimi aina etäyhteydellä esimerkiksi kotikoneelta. Voit tallentaa viitteet ensin tiedostoon ja siirtää tiedoston RefWorksiin oheisen ohjeen mukaisesti.
- Voit siirtää mahdollisen Legacy RefWorks -tilisi viitteet, kansiot ja omat viitetyylit helposti uuteen RefWorksiin. Kirjaudu uuteen RefWorksiin. Klikkaa plus-merkkiä ohjelmaikkunan yläreunassa ja sen jälkeen Import references. Kun ruudulla näkyy Import from another reference manager, klikkaa Legacy RefWorks. Tämän jälkeen klikkaa Authorize, kirjaudu Legacy RefWorks -tiliisi ja odota, kunnes siirto on valmistunut. Legacy RefWorks -tili jää edelleen käyttöösi muuttumattomana.
- Yhdessä ja samassa dokumentissa olevia viitteitä voit käsitellä vain joko uudella RefWorksilla tai Legacy RefWorksilla, et molemmilla.
Lisää ohjeita
- Englanninkielinen RefWorks-opas
- Englanninkielinen RefWorks-opastusvideosarja
- Oulun yliopiston kirjaston RefWorks-opas
- Viitteiden tallennus uudesta PubMedistä RefWorksiin (pdf)
- Write-N-Cite -asennusohje ja pikaopas (pdf)
- Viitetyylin muokkaus (englanninkielinen video-ohje)
Mendeley on Elsevierin tuottama viitteidenhallintaohjelma. RefWorksin tavoin Mendeley auttaa Sinua lähdeviitteiden hallinnassa ja lähdeluettelon tekemisessä.
Mendeley on saatavilla sekä maksuttomana että maksullisena versiona. Maksuttomassa versiossa on 2 GB tallennustilaa. Itä-Suomen yliopistoon ei ole hankittu maksullista versiota.
Käyttö edellyttää henkilökohtaisen tilin luomista (Create a free account).
Voit käyttää Mendeleytä sekä omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän (Mendeley Desktop) että verkkoselaimen kautta. Mendeley koostuu kolmesta ohjelmasta:
- Mendeley Desktop on omalle koneelle asennettava käyttöliittymä, jonka avulla hallinnoit tallentamiasi viitteitä ja artikkeleita. Itä-Suomen yliopiston verkossa voit ladata ohjelman Software Centeristä.
- Web Importer on selaimeen asennettava apuohjelma, jonka avulla voit siirtää viitteitä ja kokotekstejä helposti eri tietokannoista suoraan Mendeley-kirjastoosi.
- Tekstiviitteiden ja lähdeluettelon tekoon tarvitset tekstinkäsittelyohjelmaan asennettavan pluginin. Se on saatavilla Word-, LibreOffice- ja BibTex -ohjelmille. Huomaa, että plugin ei toimi Office 365:n Wordissa (Word Online).
Mendeley toimii useilla eri käyttöjärjestelmillä ja laitteilla (Windows, Mac, Linux, iPhone, mobiililaitteet).
Ohjeita
Zotero on ilmainen, avoimella lähdekoodilla toteutettu viitteidenhallintaohjelma. Sitä ylläpitää Corporation for Digital Scholarship USA:ssa. Käyttöön tarvitset omalle tietokoneelle asennettavan työpöytäohjelman, joka on saatavilla Windows-, Mac-, Linux- ja iOS-käyttöjärjestelmille. Asennus onnistuu ilman ylläpitäjän (administrator) oikeuksia. Jos käytät ohjelmaa vain yhdellä koneella, et tarvitse käyttäjätiliäkään. Kannattaa muistaa varmuuskopiointi, koska Zotero-tietokanta on fyysisesti omalla koneellasi.
Mikäli haluat käyttää Zoteroa useammalla koneella, asenna työpöytäohjelma kyseisiin koneisiin ja luo itsellesi käyttäjätili. Eri koneissa olevat Zotero-tietokannat synkronoituvat yhtäpitäviksi tilin kautta. Tililläsi olevia viitteitä pääset katsomaan myös selaimella kirjautumalla Zoteron nettisivulle. Tili toimii varmuuskopionakin, mutta on hyvä ottaa myös erillinen kopio mahdollisuuksien mukaan. Viitteissä mahdollisesti olevat liitetiedostot, kuten julkaisujen pdf:t, eivät synkronoidu. Liitetiedostot voit synkronoida Zotero Storage -toiminnolla, joka on maksuton 300 megatavuun saakka. Lisätilaa on ostettavissa Zoteron nettisivulta.
Viitteitä Zoteroon tallennat Zotero Connector -selainlisäkkeellä. Se toimii Firefox- , Chrome -, Edge- ja Safari -selaimissa ja asentuu yleensä automaattisesti työpöytäohjelman mukana. Lisäke etsii hakutuloksista ja nettisivuilta metadataa eli viitetietoja automaattisesti ja vie tiedot Zoteroon. Samalla tallentuvat myös julkaisujen pdf-tiedostot, jos ne ovat saatavilla. Pdf-tiedostojen tallennus voidaan kytkeä pois tarvittaessa. Viitteiden tallennus onnistuu myös ilman lisäkettä RIS- ja PubMed-tyyppisistä tiedostoista.
Tallennettuja viitteitä lisäät tekstiin ja lähdeluetteloihin Zotero-viittauslisäkkeellä. Se toimii Word-ohjelman työpöytäversiossa sekä LibreOffice- ja Google Docs -ohjelmissa. Lisäke asentuu yleensä automaattisesti, kun käynnistät Zotero-työpöytäohjelman ensimmäisen kerran. Saatavilla on noin 10000 valmista viittaustyyliä, joita voit myös muokata itse tarvittaessa. Tyylit on tehty CSL-kielellä. Se on XML:ään perustuva avoin standardi viittaustyylin sisäiselle rakenteelle. CSL-kielisiä tyylejä käytetään myös esimerkiksi Mendeley-ohjelmassa.
Asenna Zotero-työpöytäohjelma ja luo käyttäjätili täällä.
Ohjeita
Lisätietoja


