Tieteellisessä kirjoittamisessa käytetään lähteitä
Tieteellinen kirjoittaminen eroaa ratkaisevalla tavalla muusta kirjallisesta toiminnasta, kuten esimerkiksi sanomalehtiartikkelin laatimisesta, romaanin kirjoittamisesta tai blogin päivittämisestä. Tieteellinen kirjoitus ei "elä omaa elämäänsä", vaan se on aina jossain suhteessa siihen, mitä muut kirjoittajat ovat kyseisestä aiheesta tuottaneet. Esitetyt väitteet on kyettävä perustelemaan luotettavasti.
Lähteiden avulla kirjoittaja osoittaa, mitä aikaisempia tuloksia hänellä on ollut tiedossaan, millaisia tutkimusmenetelmiä hän käyttää ja miten hän suhteuttaa tuloksensa toisten tulkintoihin. Olennaista on ilmoittaa riittävät tiedot eli lähdeviitteet käytetyistä lähdejulkaisuista. Näin lukija - esimerkiksi tutkielman tarkastaja - voi tarkistaa kirjoituksessa esitettyjen väitteiden tukena käytettyjen perusteluiden paikkansapitävyyden. Lisäksi viitteellä annetaan tunnustus sille, jolle tunnustus kuuluu.
Viittaaminen ja lainaaminen
Lähteitä voi käyttää hyväksi kahdella tavalla:
- viittaus (referointi) on toisen tekijän ajatusten ilmaisemista omin sanoin
- lainaus (sitaatti) on suorasanainen ote toisen tekijän tekstistä. Lainaus erotetaan omasta tekstistä lainausmerkeillä
Käytetyt lähteet mainitaan niin, että viittaukset ja lainaukset ovat selkeästi tunnistettavissa ja löydettävissä myöhemmin. Jos lähdettä ei mainita, ja lainaus tai laajempi toisen henkilön tekemä materiaali esitetään ikään kuin se olisi itse tehtyä, syyllistytään plagiointiin. Kyseessä on siis henkisen omaisuuden varastaminen, ja se on ehdottoman kiellettyä, vaikka ei olisikaan tahallista. Internetistä löytyvä materiaali ei ole vapaasti kaikkien kopioitavissa ja käytettävissä. Tekijänoikeuslaki pätee myös netissä.
Viittausprosessissa on kaksi osaa
- lähdeviitteet (tekstiviitteet)
- lähdeluettelo (kirjallisuusluettelo)
Erilaiset merkintätavat
Lähdeviitteiden merkintään ja lähdeluettelon laadintaan on olemassa lukuisia erilaisia, tieteenaloittain vaihtelevia tapoja. Kirjoittajan onkin aina tarkistettava, että hänen viittausprosessinsa noudattaa sen tiedekunnan, yhteisön tai julkaisun käytänteitä, jolle kirjoitus on aiottu.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijana voit etsiä viittausohjeita Kamun opintoyhteisöistä.
Kaikille avoimia viittausohjeita:
- Aalto-yliopiston oppaat: yleiset ohjeet ja viittaaminen kuvaan
- Oulun yliopiston oppaat
Lähdeviitteiden hallintaohjelma on hyödyllinen apuväline kaikille tieteellisten tekstien tekijöille. Voit tallentaa ohjelmaan viitteitä ja hakutuloksia suoraan eri tietokannoista. Tallennettuja viitteitä lisäät helposti omaan tekstiisi kirjoitustyön aikana. Hallintaohjelma muotoilee tekstiviitteet ja luo lähdeluettelon automaattisesti haluamallasi tyylillä.
Viitteidenhallintaohjelmat
Viitteidenhallintaohjelma RefWorksin tilaus on päättynyt, mutta ohjelma on käytettävissä vielä 31.3.2023 saakka. Voit käyttää jatkossa ilmaisia Mendeley- tai Zotero-ohjelmia.
Aloita uuden ohjelman käyttö alempana näkyvien Mendeley- tai Zotero-valikoiden antamia ohjeita seuraten. Siirrä sitten viitteesi RefWorksista uuteen ohjelmaan oheisten ohjeiden mukaisesti.
Viitteiden siirto RefWorks-ohjelmasta Mendeley- ja Zotero-ohjelmiin [saavutettava teksti]
Viitteiden siirto RefWorks-ohjelmasta Mendeley- ja Zotero-ohjelmiin [ei saavutettava, sisältää kuvia]
Jos käytät Covidence-ohjelmaa systemaattiseen katsaukseen, voit siirtää RefWorks-viitteet myös sinne. Tallenna viitteet tässäkin tapauksessa RIS-tiedostona. Viitteiden lataamisesta lyhyesti Covidence pikaoppaan sivulla 5(8).
RefWorksin Web Page -tyyppiset viitteet siirtyvät Zoteroon E-mail -tyyppisiksi. Tällaiset viitteet tulostuvat lähdeluetteloihin väärin muotoiltuina. Korjataksesi viitetyypin klikkaa ensin viitteen otsikkoa Zoterossa ja sitten oikean reunan muokkausalueella Nimikkeen tyyppi - tai Item Type -kohdassa S-posti tai E-mail. Valitse avautuvalta listalta Web-sivu tai Web Page. Samalla kannattaa myös katsoa, että viitteen muut tiedot ovat oikein. Korjaukset tallentuvat automaattisesti.
Jos otat uuden ohjelman käyttöön sellaisessa tekstissä, johon olet jo merkinnyt viitteitä RefWorks Write-N-Citellä tai RefWorks Citation Managerilla, irrota nämä työkalut tekstistä, jotta voit jatkaa viitteidenhallintaa uuden ohjelman tarjoamilla työkaluilla. Irrottaminen tarkoittaa RefWorks-viittaustyökalun tuottaman piilokoodauksen poistamista. Viitteet jäävät tekstiin, mutta joudut lisäämään ne kaikki uudelleen Mendeleyn tai Zoteron viittaustyökalulla. Ennen RefWorks-työkalujen irrotusta on hyvä vaihtaa viittaustyyli väliaikaisesti sellaiseksi, jossa tekstiviitteet merkitään nimellä ja vuodella (kuten esimerkiksi Harvard). Kannattaa tulostaa myös lähdeluettelo, jos se puuttuu. Nämä helpottavat viitteiden löytämistä uudella ohjelmalla.
Irrota Write-N-Cite klikkaamalla Remove Field Codes tekstinkäsittelyohjelmasi RefWorks-välilehden vasemmassa yläkulmassa. Vahvista valinta klikkaamalla OK. Tallenna teksti.
RefWorks Citation Managerin voit irrottaa näin:
- Valitse koko teksti (Windowsissa Ctrl-A).
- Siirrä hiiren osoitin valitun tekstin päälle.
- Klikkaa oikeanpuoleista painiketta.
- Klikkaa avautuvassa ikkunassa Poista sisältöohjausobjekti tai Remove Content Control vasemmanpuoleisella painikkeella.
- Tallenna teksti.
RefWorks-tilaus on päättynyt, mutta ohjelma on käytettävissä vielä 31.3.2023 saakka.
Jos käytät vanhempaa (Legacy) RefWorksia, tee itsellesi käyttäjätili uuteen RefWorksiin oheisen ohjeen mukaisesti. Siirrä sitten viitteet kansioineen ensin Legacy-versiosta uuteen versioon ja sitten uudesta versiosta Mendeleyyn / Zoteroon ylempänä näkyvien ohjeiden avulla.
- Mene uuden RefWorksin osoitteeseen. Ohjelma toimii parhaiten Firefox- ja Chrome -selaimilla.
- Klikkaa Create account –linkkiä.
- Anna UEF- tai KYS-sähköpostiosoitteesi (osoitteen muoto: käyttäjätunnus[at]student.uef.fi, etunimi.sukunimi[at]uef.fi tai etunimi.sukunimi[at]kuh.fi). Huomaa, ettei osoite kelpaa muodossa käyttäjätunnus[at]uef.fi. Sähköpostiosoitteesi on uuden RefWorksin käyttäjätunnuksesi.
- Klikkaa Check-painiketta.
- Anna salasana, jota haluat käyttää RefWorksissa. Salasanan ei tarvitse olla sama kuin UEF- tai KYS-sähköpostin salasana, joten tietoturvasyistä kannattaa valita joku muu.
- Kirjaudu UEF- tai KYS-sähköpostiisi, avaa RefWorksin lähettämä viesti ja viimeistele kirjautuminen klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Jos et näe viestiä, tarkista roskapostikansio.
Mendeley on Elsevierin tuottama viitteidenhallintaohjelma. Zoteron tavoin Mendeley auttaa Sinua lähdeviitteiden hallinnassa ja lähdeluettelon tekemisessä.
Mendeley on saatavilla sekä maksuttomana että maksullisena versiona. Maksuttomassa versiossa on 2 GB tallennustilaa. Itä-Suomen yliopistoon ei ole hankittu maksullista versiota.
Käyttö edellyttää ilmaisen Elsevier-tilin luomista. Et tarvitse uutta tiliä, jos Sinulla on jo tili johonkin toiseen Elsevierin tuotteeseen, kuten esimerkiksi Scopus-tietokantaan.
Mendeley koostuu kolmesta ohjelmasta:
- Mendeley Reference Manager on omalle koneelle asennettava käyttöliittymä, jonka avulla hallinnoit tallentamiasi viitteitä ja artikkeleita. Asennus onnistuu ilman ylläpitäjän (Administrator) oikeuksia.
- Mendeley Web Importer on selaimeen asennettava apuohjelma, jonka avulla voit siirtää viitteitä ja kokotekstejä helposti eri tietokannoista suoraan Mendeley-kirjastoosi.
- Mendeley Cite -lisäke tarvitaan tekstiviitteiden ja lähdeluettelon tekoon tekstinkäsittelyohjelmalla. Lisäke on saatavilla Word (Windows ja Mac) -versiolle 2016 ja uudemmille, sekä Wordin selainversiolle.
Ohjeita
Zotero on ilmainen, avoimella lähdekoodilla toteutettu viitteidenhallintaohjelma. Sitä ylläpitää Corporation for Digital Scholarship USA:ssa. Käyttöön tarvitset omalle tietokoneelle asennettavan työpöytäohjelman, joka on saatavilla Windows-, Mac-, Linux- ja iOS-käyttöjärjestelmille. Työpöytäohjelma on saatavilla useina eri kieliversioina ja se asentuu oletuksena samankielisenä kuin käyttöjärjestelmä. Asennus onnistuu yleensä ilman ylläpitäjän (administrator) oikeuksia. Ohita (cancel) mahdollisesti avautuva kirjautumiskysely. Jos käytät ohjelmaa vain yhdellä koneella, et tarvitse käyttäjätiliäkään. Kannattaa muistaa varmuuskopiointi, koska Zotero-tietokanta on fyysisesti omalla koneellasi.
Voit asentaa työpöytäohjelman UEF-tietokoneelle UEF Software Centeristä. Asenna KYS-tietokoneelle KYS Software Centeristä. Software Center löytyy tehtäväpalkin haulla, joka on Windows-koneessa näytön alareunassa vasemmalla Windows-kuvakkeen vieressä. Asenna muille tietokoneille Zoteron nettisivulta. Sulje tekstinkäsittelyohjelmasi ennen Zoteron ensimmäistä käynnistystä, jotta viittauslisäke (add-in) asentuisi ongelmitta. Voit asentaa lisäkkeen tarvittaessa myöhemminkin työpöytäohjelman kautta. Varmuuskopioitava tietokanta on yleensä kansiopolulla C:\Users\käyttäjätunnus\Zotero. Katso ohjeet varmuuskopiointiin.
Mikäli haluat käyttää Zoteroa useammalla koneella, asenna työpöytäohjelma kyseisiin koneisiin ja luo itsellesi käyttäjätili. Eri koneissa olevat Zotero-tietokannat synkronoituvat yhtäpitäviksi tilin kautta. Älä käytä verkkolevyä tai pilvitallennustilaa käyttäjätilin korvikkeena, tästä voi aiheutua ongelmia. Tilillä on rajoittamaton tallennustila viitteille. Tililläsi olevia viitteitä pääset katsomaan myös selaimella kirjautumalla Zoteron nettisivulle. Tili toimii varmuuskopionakin, mutta on hyvä ottaa myös erillinen kopio mahdollisuuksien mukaan.
Viitteissä mahdollisesti olevat liitetiedostot, kuten julkaisujen pdf:t, synkronoituvat Zotero Storage -toiminnolla, joka on maksuton 300 megatavuun (MB) saakka. Lisää tallennustilaa voi ostaa Zoteron nettisivulta.
Liitetiedostojen synkronointi on oletuksena päällä. Synkronointi kannattaa poistaa, jos et halua ostaa lisätallennustilaa. Maksuton tila on melko pieni. Synkronoimattomat tiedostot tallentuvat vain yhdelle koneelle. Kannattaa myös harkita, onko ylipäätään järkevää tallentaa julkaisujen koko tekstejä. Zoteron viitteet voidaan helposti linkittää verkosta löytyviin julkaisuihin. Katso ohjeita alempana.
Viitteitä Zoteroon tallennat Zotero Connector -selainlisäkkeellä. Se toimii Firefox- , Chrome -, Edge- ja Safari -selaimissa ja asennetaan yleensä samanaikaisesti työpöytäohjelman kanssa. Voit asentaa lisäkkeen tarvittaessa myöhemminkin työpöytäohjelman kautta. Lisäke etsii hakutuloksista ja nettisivuilta metadataa eli viitetietoja automaattisesti ja vie tiedot Zoteroon. Samalla tallentuvat myös julkaisujen pdf-tiedostot, jos ne ovat saatavilla ja liitetiedostojen tallennus on päällä Zoterossa. Viitteiden tallennus onnistuu myös ilman lisäkettä RIS- ja PubMed-tyyppisistä tiedostoista.
Tallennettuja viitteitä lisäät tekstiin ja lähdeluetteloon Zotero-viittauslisäkkeellä (add-in). Se toimii Word-ohjelman työpöytäversiossa sekä LibreOffice- ja Google Docs -ohjelmissa. Lisäkettä ei ole saatavilla Wordin pilvi- eli selainversiolle. Lisäke asentuu yleensä automaattisesti, kun käynnistät Zotero-työpöytäohjelman ensimmäisen kerran. Sulje tekstinkäsittelyohjelma ennen Zoteron käynnistystä varmistaaksesi lisäkkeen asentumisen. Voit asentaa lisäkkeen tarvittaessa myöhemminkin työpöytäohjelman kautta. Lisäke ei tarvitse Java-ohjelmaa toimiakseen. Saatavilla on noin 10000 valmista viittaustyyliä. Tyylit on tehty CSL-kielellä ja niitä voi muokata tarvittaessa. Ohjeita UEF-viittaustyylien asennukseen on tämän sivun lopussa. Tyylit eivät synkronoidu, joten asenna tarvitsemasi käyttämillesi koneille.
Ohjeita
- Zoteron omat ohjeet
- Turun yliopiston kirjaston ohjeet
- Helsingin yliopiston kirjaston ohjeet
- Tampereen yliopiston kirjaston ohjeet
- Harvardin yliopiston kirjaston ohjeet
Ohjevideoita
- How to use Zotero: a beginner's guide (Top Tip Bio,12:40)
- How to install Zotero (Georgia State University Library, 1:21)
- Setting up your account and synchronizing your library (Georgia State University Library, 3:14)
- Saving references to your library (Georgia State University Library, 3:39)
- Importing RIS files into Zotero (Georgetown University Library, 1:30)
- Adding references into Zotero via manual entry (National University of Singapore Libraries, 3:17)
- Organize your Zotero library (University of New Brunswick Libraries, 2:56)
- Identifying and merging duplicates (MGH Institute of Health Professions, Janis P. Bellack Library, 2:41)
- Setting up shared group libraries (Georgia State University Library, 5:04)
- Adding citations and creating bibliographies with the Word toolbar (Georgia State University Library, 3:44)
- Creating citations & references (Idaho State University Libraries, 7:20)
- Creating quick bibliographies using Zotero (Georgia State University Library, 1:32)
- Using ZoteroBib to make easy bibliographies (Georgia State University Library, 3:28)
- Editing a citation style sheet for Zotero (University of Akron Libraries, 3:26)
Perusasetuksia
Työpöytäohjelman kielen vaihtaminen
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Muokkaa tai Edit ja valitse Asetukset tai Preferences.
- Klikkaa avautuvassa Zoteron asetukset – tai Zotero Preferences -ikkunassa Lisäasetukset tai Advanced.
- Klikkaa Yleistä - tai General -välilehteä.
- Valitse kieli Kieli: - tai Language: -valikosta ja klikkaa OK.
- Käynnistä työpöytäohjelma uudelleen.
Työpöytäohjelman fonttikoon suurentaminen
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Näytä tai View ja valitse Fonttikoko tai Font Size.
- Klikkaa Suurempi tai Bigger.
- Voit toistaa suurentamisen useita kertoja saadaksesi riittävän kookkaan fontin.
Liitetiedostojen synkronoinnin poistaminen
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Muokkaa tai Edit ja valitse Asetukset tai Preferences.
- Klikkaa avautuvassa Zoteron asetukset – tai Zotero Preferences -ikkunassa Synkronointi tai Sync.
- Poista molemmat rastit kohdasta Tiedostojen synkronointi tai File Syncing ja klikkaa OK.
Liitetiedostojen automaattisen tallennuksen poistaminen
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Muokkaa tai Edit ja valitse Asetukset tai Preferences.
- Klikkaa avautuvassa Zoteron asetukset – tai Zotero Preferences -ikkunassa Yleistä tai General.
- Poista rasti kohdasta Liitä automaattisesti asiaankuuluvat PDF:t ja muut tiedostot tai Automatically attach associated PDFs and other files when saving items.
- Klikkaa OK.
UEF-Primon verkkoartikkelien linkitys Zoteron viitteisiin
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Muokkaa tai Edit ja valitse Asetukset tai Preferences.
- Klikkaa avautuvassa Zoteron asetukset – tai Zotero Preferences -ikkunassa Lisäasetukset tai Advanced.
- Klikkaa Yleistä - tai General -välilehteä.
- Kirjoita OpenURL-alueen Palvelin: - tai Resolver: -kohtaan: https://libkey.io/libraries/1029/openurl ja klikkaa OK.
Verkkoartikkelin avaus
- Klikkaa avattavan artikkelin otsikkoa Zoterossa.
- Klikkaa viitelistan yläreunassa oikealla näkyvää suoraa vihreää nuolta ja avautuvassa valikossa Kirjastohaku tai Library Lookup.
- Anna UEF-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jos niitä pyydetään.
- Artikkeli avautuu hetken kuluttua, jos verkkoversio on saatavilla.
Tekstinkäsittelyohjelman viittauslisäke helpommin käytettäväksi
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Muokkaa tai Edit ja valitse Asetukset tai Preferences.
- Klikkaa avautuvassa Zoteron asetukset – tai Zotero Preferences -ikkunassa Viitteet tai Cite ja Tekstinkäsittelyohjelmat tai Word Processors.
- Rastita ruutu Käytä perinteistä "Lisää viite" -dialogia tai Use classic Add Citation dialog ja klikkaa OK.
- Täältä voit myös asentaa viittauslisäkkeen tarvittaessa uudelleen.
UEF-viittaustyylien asentaminen
Tyylit muotoilevat viitteitä useimmin käytettyihin lähteisiin: kirja, luku kirjassa, lehtiartikkeli, Internet-lähde/nettisivu. Jos käytät myös muita lähteitä, kirjoita viitteet niihin käsin laitoksesi viittausohjeiden mukaisesti.
- Biolääketieteen kandidaatin tutkielmat: tallenna tyylitiedosto tästä linkistä. Älä muuta tiedoston nimeä.
- Biolääketieteen gradut: tallenna englanninkielinen tyylitiedosto tästä linkistä. Älä muuta tiedoston nimeä.
- Farmasian laitoksen opinnäytetyöt: tallenna suomenkielinen tyylitiedosto tästä linkistä tai englanninkielinen tyylitiedosto tästä linkistä. Älä muuta tiedoston nimeä.
- Kansanterveystieteen opinnäytetyöt: tallenna tyylitiedosto tästä linkistä. Älä muuta tiedoston nimeä.
- Metsätieteen väitöskirjat: tallenna tyylitiedosto tästä linkistä. Alä muuta tiedoston nimeä.
- MPH-opinnäytetyöt: tallenna englanninkielinen tyylitiedosto tästä linkistä. Älä muuta tiedoston nimeä.
- Ravitsemustieteen opinnäytetyöt: tallenna tyylitiedosto tästä linkistä. Älä muuta tiedoston nimeä.
Kun olet tallentanut tyylitiedoston:
- Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Muokkaa tai Edit ja valitse Asetukset tai Preferences.
- Klikkaa avautuvassa Zoteron asetukset - tai Zotero Preferences -ikkunassa Viitteet tai Cite.
- Klikkaa Tyylien hallinta - tai Style Manager -kohdassa näkyvää plus-merkittyä painiketta.
- Etsi tallentamasi tyylitiedosto Lisää tyyli - tai Add Style -ikkunassa ja klikkaa Avaa tai Open.
- Klikkaa OK.
Tyyli on nyt asennettu ja valmiina käytettäväksi.