Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Karttapalloa pitelevä käsi

Tutkimuksen ja tutkijan näkyvyys

Tutkijan tunnisteet

Suomessa kansalliseksi tutkijatunnisteeksi on suositeltu ORCIDia (Open Researcher and Contributor ID). Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste tarjoaa tutkijalle pysyvän ja henkilökohtaisen digitaalisen tunnisteen. Tunniste ratkaisee muun muassa nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia. UEF on ORCID-konsortion jäsen.

ORCID-palvelussa tutkija voi ylläpitää julkaisuluetteloaan ja liittää profiiliinsa automaattisesti julkaisutietoja ResearcherID:n, Scopus Author ID:n, Europe PubMed Centralin ja CrossRef Metadata Searchin kautta. Lisäksi julkaisujen tietoja voi tuoda ORCIDiin BibTeX-tiedostoina Google Scholarista, eri tietokannoista ja viitteidenhallintaohjelmista (Mendeley, RefWorks). Tunnisteen ansiosta tutkimustuotokset linkittyvät automaattisesti toisiinsa ja ajan myötä tarve syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin vähenee.

Oman profiilin luominen vaatii rekisteröitymisen ORCID-palveluun. Julkaisujen lisäksi profiiliin voi päivittää koulutus-, työ- ja rahoitustietoja, jolloin ORCID toimii myös tutkijan ansioluettelona. Osa kustantajista edellyttää ORCID-tunnisteen käyttöä käsikirjoituksen jättövaiheessa. Tunnistetta voi hyödyntää myös tiedonhaussa esimerkiksi Scopus- ja Web of Science -tietokannoissa.

Lisätietoa ORCID-tutkijatunnisteesta: tutkijatunniste.fi ja orcid.org

Elämme maailmassa, jossa pitää itse tuoda esille sitä, mistä tietää ja mitä tietää.

Petro Poutanen & Salla-Maaria Laaksonen. Faktat nettiin! Asiantuntijaviestintä sosiaalisessa mediassa. Gaudeamus, 2019.

Sosiaalisen media kuvakkeita mobiilinäytöllä.

Katso myös

Kirjaston koulutustarjotin

Kysy lisää:

Profiilikuva: Kaisa Hartikainen

Kaisa Hartikainen

Tietoasiantuntija

Profiilikuva: Tuula Rissanen

Tuula Rissanen

Tietoasiantuntija

Profiilikuva: Tuulevi Ovaska

Tuulevi Ovaska

Erityistietoasiantuntija