Voit opiskella useita luonnontieteitä sekä Kuopion että Joensuun kampuksilla. Metsätieteiden lähiopetusta järjestetään Joensuun kampuksella. Molemmista aloilla on tarjolla myös verkko-opintoja.
Perusluonnontieteet, kuten fysiikka, matematiikka ja kemia antavat peruskäsityksen luonnontieteellisestä ajattelutavasta ja niistä saa valmiuksia usean alan opintoihin ja työelämään.
Fysiikka on luonnontieteistä eksaktein: se tutkii aineen ja energian ominaisuuksia ja vuorovaikutuksia, eli kaikkea. Fysiikan opinnot käsittävät ilmiöitä ja perusvuorovaikutuksia esim. mekaniikasta, termofysiikasta, sähköstä, magnetismista, optiikasta ja modernista fysiikasta. Fysiikan opetuksesta vastaavat Fysiikan ja matematiikan laitos (Joensuu) ja Sovelletun fysiikan laitos (Kuopio). (Olli Toivanen, Krista Reiman)
Matematiikka on kaikkien tieteiden tarpeellinen työkalu, niin luonnontieteiden kuin ihmistieteidenkin yhteinen ja oikea kieli. Se on myös yksinään joillekin kaunista. Matematiikka on pikemminkin taito- kuin tietoaine, ja siksi ainoa tie oppimiseen on riittävä harjoittelu. Matematiikan perusopintoja tarjoavat sekä Fysiikan ja matematiikan laitos (Joensuu) että Sovelletun fysiikan laitos (Kuopio); aineopintoja vain ensimmäinen. (Olli Toivanen, Krista Reiman)
Kemia tutkii aineen koostumista ja muutoksia. Esimerkiksi vaikkapa maailmanlaajuisia ympäristöterveyteen, hyvinvointiin, turvalliseen ja tehokkaaseen energian tuotantoon sekä kestävää kehitystä edistäviin materiaaleihin liittyviä kysymyksiä. Kemian perusopinnot (Joensuu) sisältävät kemian teorioiden ja tutkimus- ja laboratoriomenetelmien perusteita. (Tiina Pyrstöjärvi, Krista Reiman)
Tietojenkäsittelytiede antaa valmiuksia jäsentää tietojärjestelmän suunnittelun ja toteuttamisen kysymyksiä sekä teoreettisesti että käytännöllisesti. (Olli Toivanen, Helka Pukarinen)
Tilastotiede on menetelmätiede, joka antaa työvälineitä suurten aineistojen käsittelyyn ja tulkintaan. (Olli Toivanen, Helka Pukarinen)
Datatiede on Tietojenkäsittelytieteen ja Tilastotieteen opinnoista muodostettu opintokokonaisuus (25 op). Opinnoissa perehdytään yleisimpien datatieteen lähestymistapojen ja menetelmien perusteisiin sekä menetelmien hyödyntämiseen käytännön ongelmien ratkaisemisessa. Pakollisten opintojaksojen lisäksi opintokokonaisuuteen kuuluu laaja valikoima erilaisia valinnaisia opintojaksoja, jotka opiskelija voi valita oman mielenkiintonsa mukaan. (Olli Toivanen, Helka Pukarinen)
Ympäristötieteen ja biologian opinnot ovat monitieteinen kokonaisuus biologiasta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. (Tiina Pyrstöjärvi, Krista Reiman)
Metsätieteen perusopinnot suoritettuaan opiskelija tuntee kestävän metsätalouden keskeiset biologiset, tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset lähtökohdat sekä osaa soveltaa niitä metsätaloudessa. Metsätieteen sivuaineopinnoiksi sopivat useat avoimen yliopiston perusopinnot (esim. kauppatieteet, metsä- ja ympäristöoikeus, ympäristötiede ja tietojenkäsittelytiede). (Tiina Pyrstöjärvi, Krista Reiman)
Luonnontieteiden opinnot sopivat kaikille alasta kiinnostuneille, alan opintoja suunniteleville ja muiden opintojen tueksi. Opinnot antavat myös työelämän edellyttämiä tiedollisia ja taidollisia valmiuksia, jotka lisäävät monen eri alan työntekijöiden ammatillista osaamista ja asiantuntijuutta.
Opiskelu
Voit opiskella useassa oppiaineessa sekä perus- että aineopintoja tai suorittaa valitsemiasi yksittäisiä opintojaksoja. Avoimen opiskelijat osallistuu yliopiston perusopetuksen opetusryhmiin.
Opetustarjonta
Tutustu opetustarjontaan jatkuvan oppimisen koulutushaussa tai Opintopolussa:
Avoimen yliopiston opinnot voivat olla myös väylä yliopiston tutkinto-opiskelijaksi. Hakuedellytyksenä on 25 opintopistettä alan perusopintoja (joillain aloilla vähemmän), vähintään arvosanalla hyvä (3/5). Katso tarkemmat tiedot: tutkintotavoitteinen opiskelu ja avoimen yliopiston opinnoilla hakeminen.
Ilmoittautuminen, opintomaksut
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen käytäntöihin (ilmoittautuminen, opintomaksu ja opinto-oikeus).
Yhteyshenkilöt




Jatkuva oppiminen sosiaalisessa mediassa
Tutustu Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen ajankohtaisiin virtauksiin ja alkaviin koulutuksiimme sosiaalisen median kanavissamme. Seuraa meitä Facebookissa, Twitterissa, LinkedInissä ja YouTubessa, osallistu keskusteluun ja kehitä kanssamme tulevaisuuden oppimista!