Itä-Suomen yliopisto (University of Eastern Finland, UEF) tarjoaa tutkijoille hyvän työskentely-ympäristön ja on sitoutunut tutkijaurien jatkuvaan kehittämiseen.
Itä-Suomen yliopisto korostaa selkeää, tavoitteellista ja kannustavaa uramallia tutkijoille ja opettajille. UEFissa tutkijauran eri vaiheet (rekrytointi, etenemismahdollisuudet ja palkkakehitys) ovat läpinäkyviä ja selkeitä, ja tutkijaura on houkutteleva. Uramalleja kehitetään edelleen, ja akateemisen henkilöstön työhyvinvointia tuetaan.
Vuodesta 2012 Itä-Suomen yliopisto on noudattanut Euroopan komission periaatteita tutkijaurien kehittämisessä (Human Resources Strategy for Researchers, HRS4R). Vuonna 2014 Euroopan komissio myönsi Itä-Suomen yliopistolle HRS4R-tunnustuksen yliopiston tekemästä työstä kannustavien tutkijaurien rakentamiseksi.

Sisäiset arvioinnit kehittämisen työkaluna
HRS4R:n periaatteisiin kuuluvat yliopistossa tehtävät sisäiset arvioinnit, jotka nähdään kehittämisen työkaluna. Sisäisessä arvioinnissa verrataan yliopiston nykyisiä käytäntöjä Euroopan Komission julkaisemaan tutkijoiden peruskirjaan ja tutkijoiden työhönoton säännöstöön, ja kirjataan ylös havaitut kehittämiskohteet. Kehittämiskohteet ja indikaattorit sisältävä toimintasuunnitelma osoittaa puolestaan suuntaviivat kehittämistyölle.
Seuraavassa on esimerkkejä hyvistä käytänteistä, joita sisäisissä arvioinneissa on nostettu esiin:
Eettisyys ja ammatillisuus
- Tutkimuseettinen toimikunta on asiantuntijaelin tutkimuseettisissä kysymyksissä.
- Osana Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulua järjestetään tutkimusetiikan koulutusta.
- Työelämäprofessorit rakentavat siltaa yliopiston ja työelämän välille.
Rekrytointi ja valinta
- Avoimella, läpinäkyvällä ja ansioihin perustuvalla rekrytoinnilla varmistetaan, että tehtävään valitaan paras mahdollinen henkilö, ja taataan tasa-arvoiset mahdollisuudet kaikille. Lue lisää tiedostosta Open, Transparent and Merit-based Recruitment at the University of Eastern Finland (pdf-tiedosto, saatavilla vain englanniksi).
- Vakinaistamispolulla (Tenure Track) kasvatetaan tutkijauran houkuttelevuutta ja tuetaan nuoria tutkijoita oman tutkijauran löytämisessä.
- Sähköinen hakuprosessi lisää hakuprosessin läpinäkyvyyttä.
Tutkimusympäristö
- Yliopistossa on käytössä tutkimuskausijärjestelmä, jonka tarkoituksena on tarjota tutkijalle ja opettajalle mahdollisuus kehittää yliopiston strategian kannalta tärkeää tutkimusta muista velvotteista vapaana 6-12 kuukauden ajan.
- Yliopiston vakinaistamispolku (Tenure Track) tarjoaa parhaille tutkijoille nopeutetun ja henkilökohtaiseen pätevöitymiseen perustuvan etenemisväylän tieteellisellä uralla.
- Neliportainen uramalli on tutkijoiden ja opettajien urakehitykseen rakennettu malli.
- Emeritus-/emeritaprofessori-järjestelmän lähtökohtana on, että professori jatkaa eläkkeelle jäätyään sovitusti toimintaansa Itä-Suomen yliopistossa tuottaen lisäarvoa yliopistolle.
Koulutus ja itsensä kehittäminen
- Kehityskeskustelu käydään vuosittain.
- Yleiset valmiustaito-opinnot ovat tarjolla kaikille jatko-opiskelijoille yliopiston tohtorikoulussa.
- Hankevalmistelun tuki tarjoaa koulutusta ja tukea rahoitushakemusten valmisteluun.
HRS4R-kehitystyö Itä-Suomen yliopistossa vuosien varrella
Vuodesta 2012 Itä-Suomen yliopisto on noudattanut Euroopan komission periaatteita tutkijaurien kehittämiseksi (Human Resources Strategy for Researchers, HRS4R). Sen jälkeen vuosien varrella on tapahtunut seuraavaa:
2012-2014
- Itä-Suomen yliopisto alkoi noudattamaan Euroopan komission periaatteita tutkijaurien kehittämiseksi (Human Resources Strategy for Researchers, HRS4R) vuonna 2012.
- Itä-Suomen yliopisto teki ensimmäisen sisäisen arvioinnin vuonna 2013. Sisäisessä arvioinnissa verrattiin yliopiston nykyisiä käytäntöjä Euroopan Komission julkaisemaan tutkijoiden peruskirjaan ja tutkijoiden työhönoton säännöstöön, ja laadittiin toimintasuunnitelma kehittämiskohteineen ja indikaattoreineen.
- Itä-Suomen yliopisto sai tammikuuussa 2014 Euroopan komission tunnustuksen ”Human Resources Excellence in Research”.
- Tiedosto: Gap Analysis and Action Plan at the University of Eastern Finland 2014 (pdf-tiedosto, saatavilla vain englanniksi)
2014-2018
- UEF teki toisen sisäisen arvioinnin tutkijaurien kehittämisestä.
- Maaliskuussa 2018 Itä-Suomen yliopisto sai Euroopan komissiolta arviointitulokset ja suositukset tutkijaurien edelleen kehittämiseen.
2018-2020
- Itä-Suomen yliopisto teki kolmannen itsearvioinnin. Tutkijakysely toteutettiin keväällä 2020 tavoitteena saada lisää tutkijoiden näkemyksiä tutkijaurien kehittämiseen yliopistossa.
- Tiedosto: Action Plan 2021-2023 of the University of Eastern Finland (pdf-tiedosto, saatavilla vain englanniksi)
- Tiedosto: EU Human Resources Strategy for Researchers – Gap Analysis, University of Eastern Finland, February 2021 (pdf-tiedosto, saatavilla vain englanniksi)
HRS4R-työryhmä tukee kehittämistyötä
HRS4R-työryhmä koordinoi HRS4R-kehittämistyötä yliopistossa. Työryhmän puheenjohtajana toimii henkilöstöjohtaja Jouni Kekäle. Työryhmän jäsenet ovat tutkijauran eri vaiheista:
- Professori Risto Turunen
- Professori Pasi Vahimaa
- Yliopistonlehtori, pääluottamismies Antero Puhakka
- Tutkijatohtori Marta Choroszewicz
- Tutkija Sanna Rantakömi
- Nuorempi tutkija Tuuli Miinalainen
- Kansainvälisten asioiden johtaja Riikka Pellinen
Työryhmän sihteerinä toimii erikoissuunnittelija Kirsi Karjalainen.
Yliopiston johtoryhmä, jonka puheenjohtaja toimii rehtori, johtaa tutkijaurien kehittämistä yliopistossa. Dekaanit johtavat työtä tiedekunnissa, ja ovat johtoryhmän jäseniä. Kehittämistoimia linjataan strategiassa.
Vastuullisen tutkimusarvioinnin ja tutkimusmetriikan linjaus
Noudatamme vastuullisen tutkija-arvioinnin kansallista suositusta.
Tieteellisen tason arviointi toteutetaan ensisijaisesti perehtymällä tutkimuksen tieteelliseen laatuun ja sisältöön. Kokonaisarvion tukena voidaan hyödyntää myös tutkimusmetriikkaa silloin, kun se on relevanttia arvioitavan tutkijan tieteenalan kannalta.
Arvioinnin päämäärät ja kriteerit ovat avoimesti kaikkien osapuolten saatavilla. Päämäärät ja kriteerit muotoillaan niin, että ne ovat tarkoituksenmukaisia sekä arvioitavien henkilöiden että tutkimusyhteisön kannalta.
Vakinaistamispolkuun (tenure track) liittyvissä arvioinneissa korostetaan sisällön ja laadun ratkaisevaa merkitystä. Kauden alussa tehtävissä sopimuksissa haluttua tavoitetasoa voidaan konkretisoida viittaamalla esim. vaikuttavuuskertoimiin, kun se on relevanttia tieteenalan kannalta.