Monimuotoisessa ja yhdenvertaisuutta arvostavassa yliopistossamme jokainen voi työskennellä ja opiskella omana itsenään. Tälle sivulle on koottu tietoja Itä-Suomen yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä, digipalveluiden saavutettavuudesta, saavutettavasta opiskelusta yliopistossa sekä fyysisten tilojen saavutettavuudesta. Esteiden havaitseminen ja poistaminen on yhteinen jatkuva prosessi, jonka tavoitteena on kaikille yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja saavutettava toimintaympäristö.
Keskeiset saavutettavuuteen liittyvät teemat ja kehittämiskohteet liittyvät tapoihin edistää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta opetuksen järjestämisessä, opinto- ja uraohjauksessa sekä opiskeluhyvinvoinnissa (saavutettavuus yleisesti, pedagogisen hyvinvoinnin edistäminen, opiskelijoiden ohjauksen ja hyvinvointia tukevan opetussuunnitelmatyön kehittäminen, saavutettavan koulutuksen toimintamallien vieminen käytäntöön ja kampuskehittäminen).
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Itä-Suomen yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön tavoite on tunnistaa ja ennaltaehkäistä eriarvoisuutta ylläpitäviä tai lisääviä ilmaisuja, rakenteita ja toimintoja sekä lisätä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yliopiston kaikilla tasoilla. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö perustuu lainsäädäntöön ja yliopiston arvoihin.
Itä-Suomen yliopistossa toimii yhdenvertaisuustoimikunta, jossa on henkilöstöjärjestöjen, ylioppilaskunnan ja työnantajan edustus. Yhdenvertaisuustoimikunta on laatinut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jossa kuvataan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tilannetta yliopistossa sekä toimenpiteitä, joilla tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toteutetaan ja edistetään niin henkilöstön kuin opiskelijoiden osalta.
Uudessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa huomioidaan myös korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelman tavoitteet. Suunnitelma sisältää siten saavutettavan ja monimuotoisen opiskelun ja opetuksen ml. digitaalisen saavutettavuuden tavoitteita ja käytännön toimenpiteitä.
Itä-Suomen yliopisto on esteetön opiskelu- ja työpaikka.
Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Emme hyväksy syrjintää, häirintää tai kiusaamista.
Syrjintä tarkoittaa, että henkilöä tai tiettyä ihmisryhmää kohdellaan eriarvoisesti henkilön tai ihmisryhmän mielipiteen, ominaisuuden tai taustan perusteella. Häirinnällä ja epäasiallisella kohtelulla tarkoitetaan lain, sopimuksen ja hyvän tavan vastaista käyttäytymistä.
Opiskelijoita kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti opintopolun kaikissa vaiheissa.
Tähän pyritään muun muassa sähköisen valintakokeen käyttöönottamisella, kehittämällä oppimisympäristöjä ja huomioimalla opiskelijoiden yksilölliset tarpeet.
Henkilöstön kohtelun lähtökohtina ovat yhdenvertaisuus ja mahdollisuuksien tasa-arvo.
Tähän pyritään muun muassa selvittämällä ja ottamalla käyttöön erilaisia toimia, joilla naisia voitaisiin tukea ja kannustaa urakehityksessä sekä huolehtimalla, että tehtävien jakaminen ja uralla eteneminen perustuvat osaamiseen, ansioihin ja kuormittavuuden tasapuoliseen jakautumiseen
Julkinen dokumentti
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on yliopiston rehtorin allekirjoittama julkinen dokumentti, joka on luettavissa Itä-Suomen yliopiston julkisilta verkkosivuilta.
Tasa-arvotyöhön on kohdennettu voimavaroja
Itä-Suomen yliopistossa toimii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta, jossa on henkilöstöjärjestöjen, ylioppilaskunnan ja työnantajan edustus. Lisäksi Itä-Suomen yliopistossa toimii kaksi nimettyä tasa-arvoyhteyshenkilöä, joiden puoleen opiskelijat ja henkilökunta voivat kääntyä matalalla kynnyksellä kaikissa tasa-arvokysymykseen liittyvissä kysymyksissä. Tasa-arvon huomioiminen on keskeistä myös yliopiston monimuotoisuuden edistämisessä.
Tasa-arvoon liittyvien tietojen kerääminen ja seuranta
Sukupuoleen, palkkatasa-arvoon, urakehitykseen ja perhevapaiden käyttöön liittyviä tilastoja seurataan mm. vuosittain tehtävässä henkilöstötilinpäätöksessä ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa käsiteltävissä tilastoissa.
Koulutus ja osaamisen kehittäminen
Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on lisätä henkilöstön ja opiskelijoiden tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja moninaisuuteen liittyvää tietoisuutta ja osaamista. Koulutuksia tarjotaan sekä koko henkilöstölle avoimena henkilöstökoulutuksena että eri kohderyhmille, kuten esihenkilöille, kohdennettuna koulutuksena.
Pakollisten GEP-kriteereiden lisäksi Itä-Suomen yliopisto huomioi komission Gender Equality Plan-suositukset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön kehittämisessä. Näitä suosituksia ovat:
- työn ja vapaa-ajan tasapaino
- sukupuolten välinen tasapaino johtamisessa ja päätöksenteossa
- sukupuolten välisen tasa-arvon huomioiminen rekrytoinnissa ja urakehityksessä
- sukupuolinäkökulman sisällyttäminen tutkimukseen ja opetukseen
- toimenpiteet sukupuoleen perustuvan väkivallan, myös seksuaalisen häirinnän, torjumiseksi
Saavutettavuus digipalveluissa
Saavutettavat digipalvelut ovat tärkeä osa yhdenvertaisuutta. Saavutettavat verkkosivut ja mobiilipalvelut takaavat kaikille käyttäjille pääsyn yliopiston tarjoamien sisältöjen pariin. UEFin digitaalisiin palveluihin kuuluvat esimerkiksi yliopiston verkkosivut sekä opiskeluun ja tutkimuksen esittelyyn tarkoitetut palvelut. Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta velvoittaa yliopistoja muiden viranomaisten tavoin toteuttamaan digipalvelut saavutettavasti.
Yliopiston digipalveluja kehitetään jatkuvasti saavutettavammaksi asiantuntijatyönä ja automaattisten työkalujen avulla. Sisällöntuottajien koulutus on saavutettavuustyössä keskeisessä osassa, sillä eri digipalveluiden sisältöjä toteuttaa suuri määrä henkilöitä. Verkkopalveluiden saavutettavuusselosteista löydät ajankohtaisen tiedon kunkin palvelun saavutettavuudesta ja ohjeet saavutettavuuspalautteen antamiseen.
Saavutettava opiskelu
Esteettömyys koskettaa yliopistossa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä, mutta erityisen tärkeää se on niille yliopistoyhteisön jäsenille, joilla on jokin vamma tai hetkellinen tai pysyvä haaste. Esteettömyyden huomioiminen opetuksen ja opintojärjestelyjen suunnittelussa auttaa kaikkia opiskelijoita ja henkilöstöä. Joillekin se on myös opiskelun välttämätön edellytys. Sekä opetussuunnittelussa että toteutuksessa tulee kiinnittää huomiota saavutettavuuteen niin tilojen, välineiden kuin muidenkin opetusjärjestelyjen osalta.
UEFin saavutettavuussuunnitelma sisältää sekä lyhyen että pidemmän aikavälin tavoitteita ja kehittämistoimia. Uusin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sisältää konkreettisia toimenpiteitä saavutettavan ja monimuotoisen opiskelun ja opetuksen ml. digitaalisen saavutettavuuden edistämiseksi menossa olevalle 2-vuotiskaudelle.
Itä-Suomen yliopistossa opiskelun ja opetuksen saavutettavuutta kehitetään myös osana oppimisympäristöjen kehittämistyötä ja kampuskehitystä.
Fyysinen saavutettavuus
Fyysinen saavutettavuus eli ympäristön esteettömyys tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pyörätuolilla pääsee liikkumaan tiloissa vaivatta. Suuri osa yliopiston tiloista on esteettömiä ja käyttökelpoisia eri vammaisryhmille. Kampuksille on järjestetty invapysäköinti ja esteettömyys on huomioitu myös ulkoalueiden kulkureiteissä muun muassa rakenneratkaisuissa ja talvikunnossapidossa.
UEFin tilojen saavutettavuutta lisäävät muun muassa pääsisäänkäyntien invaluiskat, ovien avauspainikkeet, eri korkeudella olevat säilytysmahdollisuudet naulakoissa ja hissipainikkeiden merkintä pistekirjoituksella. Kaikista rakennuksista Haltiaa lukuun ottamatta löytyvät hissit ja inva-wc:t.
Itä-Suomen yliopiston kampuksilla on lisätty esteettömien wc-tilojen oviin sukupuolineutraalien wc-tilojen merkinnät. Löydät listauksen Joensuun kampuksen sukupuolineutraalien wc-tilojen sijainnista tästä linkistä (pdf-tiedosto) ja Kuopion kampuksen sukupuolineutraalien wc-tilojen sijainnista tästä linkistä (pdf-tiedosto).
Suurimmissa opetustiloissa on induktiosilmukat ja niitä on myös lainattavissa tilakohtaiseen käyttöön.