Osaava, motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö on yliopistomme tärkein voimavara ja menestymisen edellytys. Työhyvinvointi syntyy arjen työssä, töitä tekemällä. Se on sekä yksilön että yhteisön kokemus. Työhyvinvointi luodaan yhdessä: se pohjaa johtamiseen, osaamiseen ja työn hallintaan sekä osallisuuteen.
Hyvinvoimaa-ohjelma
Yliopistojen toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Pysyvässä muutoksen tilassa toimiminen edellyttää yliopiston johdolta ja henkilöstöltä kykyä hyväksyä muuttuvat tilanteet ja kehittää aktiivisesti työyhteisön toimintatapoja.
Itä-Suomen yliopistossa on toteutettu Hyvinvoimaa-toimintaohjelmaa vuoden 2017 alusta. Toimintaohjelman tarkoituksena on:
- parantaa työympäristöä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi,
- ennalta ehkäistä työstä ja työympäristöstä johtuvia fyysisiä ja henkisiä terveyshaittoja, ja
- edistää työn tuloksellisuutta.
Käytännön toimenpiteet
Ohjelma perustuu ajatukseen siitä, että yliopiston on mahdollista edistää samanaikaisesti sekä työntekijöiden hyvinvointia että yliopiston menestystä omalla toimintakulttuurillaan. Ohjelman toteuttajia ovat ylin johto, lähiesimies ja työntekijä.
Ohjelman käytännön toimenpiteisiin kuuluvat:
- Kiittäminen
- Palautumiseen kannustaminen
- Yhdenvertaisuus
- Ongelma- ja kriisitilanteiden hoitaminen
- Kannustaminen
Henkilöstöedut
Tarjoamme henkilöstölle useita etuja. Olemme koonneet tähän keskeiset edut, joihin olet oikeutettu Itä-Suomen yliopiston työntekijänä.
UEF tukee työntekijöiden hyvinvointia tarjoamalla kattavan ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja yleislääkäritasoisen sairaanhoidon. Yliopiston työtapaturmavakuutukset kattavat kaikki työntekijät myös työmatkoilla.
Sykettä-liikuntakonsepti tarjoaa monipuoliset liikuntamahdollisuudet erittäin edulliseen hintaan. Liikuntailtapäivä järjestetään kerran lukukaudessa.
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa työntekijöilleen verovapaan työsuhdepyöräedun osana työntekijän kokonaispalkkaa. Työmatkapyöräilyä tukemalla yliopisto kannustaa työntekijöitään kestäviin valintoihin ja pitämään huolta hyvinvoinnistaan. Työntekijän työsuhdepyöräetu on luonteeltaan pyörän käyttöetu, joka on verovapaa 1 200 euroon asti vuodessa. Työsuhdepyöräedun avulla työntekijä voi säästää noin 20–30 prosenttia pyörän hankintahinnasta.
Kampusravintolat ja -kahvilat tarjoavat työntekijöille lounasta edulliseen hintaan.
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa laajat osaamisen kehittämisen mahdollisuudet perehdyttämisestä eläkevalmennukseen. Painopiste on digitaalisessa ja pedagogisessa osaamisessa sekä johtamisvalmennuksessa.
Yliopiston henkilökuntakortilla saat alennuksia. Luettelo alennuksia myöntävistä liikkeistä on yliopiston Heimo-intranetissä.
Yksiköt järjestävät työntekijöilleen hyvinvointitoimintaa, johon yliopisto suosittele budjetoimaan 100 euroa henkilöä kohden. Yliopistossa toimivat työhyvinvoinnin kehittäjien (Tyke) ja näyttöpääte-ergonomiaosaajien (Erggi) verkostot.
Jatkuvasti kehittyvä digitaalinen työympäristö ja ergonomiaa tukevat kalusteet.
Toimintaohjelma kiinnittää huomiota palautumiseen, kiittämiseen, vaikeisiin asioihin puuttumiseen ja palautteen antamiseen.
Muun muassa Pyöräile puurolle -kampanjan aikana kesäkuun ensimmäisellä viikolla tarjotaan ilmainen puuro työmatkapyöräilijöille.