Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Istuva henkilö ikkunan ääressä selaamassa puhelinta.

UEF-Primo-pikaopas

Perushaku UEF-Primosta, hakusanat: harry potter. Näkyvillä neljä vaihtoehtoista hakuryhmää.

UEF-Primossa on neljä hakuryhmää:

Kirjaston kokoelmat = kirjaston painetut ja elektroniset kirjat ja lehdet, opinnäytteet, tietokannat

Kansainväliset artikkelit = kansainväliset kokotekstiartikkelit ja artikkeliviitteet

Elektroniset aineistot = kaikki elektroniset materiaalit: julkaisut ja tietokannat

Kaikki = kaikki tarjolla olevat aineistot

Ellet muuta hakuryhmää, kohdistuu hakusi oletuksena Kirjaston kokoelmiin.

Tarkennetun haun lomakkeelle on tehty hakulauseke (vihapuh* OR "hate speech) AND maahanmuut* OR immigr*).

Avaa UEF-Primon tarkennetun haun lomake perushaun hakuikkunan vieressä olevasta linkistä.

  1. Valitse, mistä kokoelmasta haluat hakea: kirjaston kokoelmasta, kansainvälisistä artikkeleista, elektronisista aineistoista tai kaikesta.
  2. Kohdassa Kaikki kentät valitse, mihin kenttään haluat hakusanojen kohdistuvan (esim. nimeke, tekijä, aihe jne.).  
  3. Kirjoita hakusanat. Vaihtoehtoisten hakusanojen väliin kirjoitetaan OR-operaattori isoilla kirjaimilla. OR-operaattoreita ja vaihtoehtoisia hakusanoja voi olla useita. Fraasit kirjoitetaan lainausmerkkien sisälle, ja sanankatkaisuna toimii *-merkki.
  4. Valitse hakurivejä yhdistävä operaattori. Esimerkkihaussa operaattorina on AND, joka yhdistää ensimmäisen ja toisen rivin hakusanat. Tuloksissa esiintyvät siis sanat vihapuhe tai hate speech yhdistettyinä sanoihin maahanmuuttajat tai immigrants. HUOM! Hakurivejä yhdistävän AND-operaattorin kannattaa yleensä antaa olla; näin hakulogiikka toimii oikein.

Lisää AND-operaattorilla yhdistettäviä hakurivejä saat kohdasta Lisää uusi rivi.

Tarkennettu haku. Hakulause "human animal relationship" haettuna Aihe-kentästä. AND-operaattorilla yhdistetty child* OR youth haettuna Nimeke/Otsikko-kentästä.

Hakusanojen kohdistaminen eri hakukenttiin tarkentaa hakua. Hakukentän valinta onnistuu helpoiten tarkennetussa haussa. Hakukenttiä on kuusi: Kaikki kentät, Nimeke/Otsikko, Tekijä, Aihe, ISBN ja ISSN. Kentän, josta hakusanan /-sanojen halutaan löytyvän, voi valita pudotusvalikosta. Oletuksena on Kaikki kentät, joka hakee sanoja tallennetun tietueen kaikista kentistä ja tuo näin ollen eniten hakutuloksia.

Kaikkien haussa esiintyvien sanojen ei tarvitse aina löytyä samasta kentästä. Esimerkkihaussa ensimmäisen rivin sanoja etsitään aihe- eli asiasanakentästä, toisen rivin nimeke/otsikkokentästä.

Tehtyä hakua on rajattu aiheen, aineistotyypin, kielen, verkkosaatavuuden ja vertaisarvioinnin mukaan valikosta oikealta.

Hakutulosta rajaamalla tarkennat löytämiäsi viitteitä. Haun tehtyäsi näet rajausmahdollisuudet oikealla. Hakutulosta voit rajata esim. saatavuuden, aineistotyypin, aiheen, ajan ja kielen mukaan. Voit valita niin monta rajausta kuin haluat. Esimerkkihaussa on rajattu tuloksia

  • sulkemalla pois muutama aihe
  • aikavälille 2000-2022
  • vertaisarvioituihin julkaisuihin
  • valitsemalla kieleksi englanti
  • verkosta löytyviin julkaisuihin

Jos haluat säilyttää rajaukset istunnon ajan, valitse Muista kaikki rajaukset.

Vinkkejä:

  • Rajaus Vertaisarvioidut kausijulkaisut on erityisen hyödyllinen, kun etsit lähteitä oman tutkimuksesi tueksi. Vertaisarvioinnissa julkaisun on tarkistanut alan asiantuntijat, eikä sinun tarvitse enää pohtia lähteen luotettavuutta tai tieteellisyyttä.
  • Jos rajaat tulokset koskemaan vain avoimia eli Open Access-julkaisuja, huomaa, että ulkopuolelle jää paljon hyviä, nk. maksullisia artikkeleita. Käytä tätä rajausta siis harkiten.
  • Kun hakulauseke ja rajaukset ovat kohdallaan, kannattaa haku laittaa talteen valitsemalla haun alapuolelta kohta Tallenna haku. Näin pääset palaamaan tekemääsi hakuun ja sen tuloksiin myöhemmin.