UEF-Primo on kirjaston oma hakupalvelu. UEF-Primon pikaoppaan alusta löydät ohjeet Primon peruskäyttöön: kirjautumiseen, lainojen uusintaan, etäkäyttöön jne. Tämän jälkeen opas keskittyy tiedonhakuun ja UEF-Primossa käytettäviin hakutekniikoihin. Opas sisältää myös esimerkkejä siitä, miten löydät haluamaasi aineistoa - oli se sitten kirjoja, artikkeleita tai vaikkapa opinnäytteitä. Sivun alalaidassa on linkki UEF-Primon ohjevideoihin.
Lue lisää kirjautumisesta, lainojen uusinnasta, varaamisesta, etäkäytöstä, selaimen teknisistä vaatimuksista ja monesta muusta UEF-Primon käyttöä helpottavasta vinkistä Usein kysytyistä kysymyksistä.
- Pienet ja isot kirjaimet ovat hakusanoissa samanarvoisia. Erisnimet voit siis kirjoittaa pienellä, esim. haut Lontoo ja lontoo tuovat samat tulokset.
- Katkaisumerkki on *. Katkaisumerkki eli asteriski korvaa yhden tai useamman merkin:
cultur* = culture, culture-bound, cultural jne.
kieliop* = kielioppi, kieliopillinen jne.
Hakusanan voi katkaista myös sanan alusta:
*ship = friendship, ownership jne.
UEF-Primo osaa taivuttaa englannin kieltä, esim. monikkomuodot löytyvät automaattisesti (haku child löytää myös monikon children). Suomenkieliset hakusanat joutuu aina katkaisemaan, jotta monikko- ja taivutusmuodot löytyvät.
- Fraasit laitetaan lainausmerkkeihin. Lainausmerkkien sisällä hakusanat pysyvät juuri siinä järjestyksessä, johon ne on kirjoitettu, eikä fraasin merkitys häviä. Esimerkkejä:
”global warming”
”sosiaalinen media”
Hakusanojen katkaiseminen fraasin sisällä ei valitettavasti toimi UEF-Primossa aukottomasti. Jos fraasin sisällä olevia hakusanoja on pakko katkaista, katkaisu kannattaa kohdistaa fraasin viimeiseen sanaan. Fraasin sisällä ei tarvitse käyttää väliviivaa: haku "human-animal relationship" tuo saman verran tuloksia kuin "human animal relationship".
- Jokerimerkki ? korvaa yhden merkin: haku wom?n löytää muodot woman ja women. Huomaa, että jokerimerkin ollessa sanan lopussa, ei sanan perusmuoto löydy. Esimerkiksi haku love? ei löydä sanaa love, vaan esim. lover.
- Läheisyysoperaattori ei toimi UEF-Primossa.
- Boolen operaattorit (AND, OR, NOT) pitää kirjoittaa isoilla kirjaimilla. Lue lisää hakusanojen yhdistämisestä alempaa.
UEF-Primossa on neljä hakuryhmää:
Kirjaston kokoelmat = kirjaston painetut ja elektroniset kirjat ja lehdet, opinnäytteet, tietokannat
Kansainväliset artikkelit = kansainväliset kokotekstiartikkelit ja artikkeliviitteet
Elektroniset aineistot = kaikki elektroniset materiaalit: julkaisut ja tietokannat
Kaikki = kaikki tarjolla olevat aineistot
Ellet muuta hakuryhmää, kohdistuu hakusi oletuksena Kirjaston kokoelmiin.
- Perushaussa voit tehdä komentohakuja käyttämällä operaattoreita AND, OR ja NOT. Kirjoita operaattorit aina ISOLLA.
- Sanojen välissä on oletuksena AND-operaattori. On siis sama, kirjoitatko operaattorin AND näkyviin vai et:
opiskelijat toimeentulo
opiskelijat AND toimeentulo
- Vaihtoehtoisten hakusanojen välissä käytetään operaattoria OR. Esimerkki:
vanhukset OR ikääntyneet OR elderly
- Operaattoreiden suoritusjärjestys määritellään sulkumerkkien avulla. Vaihtoehtoiset hakusanat kirjoitetaan sulkumerkkien sisään, jolloin hakulogiikka toimii oikein. Esimerkki:
(vanhukset OR ikääntyneet) AND toimeentulo
- Operaatio NOT kirjoitetaan hakuun viimeiseksi. Esimerkki:
cycling AND safety NOT helmet
Avaa UEF-Primon tarkennetun haun lomake perushaun hakuikkunan vieressä olevasta linkistä.
- Valitse, mistä kokoelmasta haluat hakea: kirjaston kokoelmasta, kansainvälisistä artikkeleista, elektronisista aineistoista tai kaikesta.
- Kohdassa Kaikki kentät valitse, mihin kenttään haluat hakusanojen kohdistuvan (esim. nimeke, tekijä, aihe jne.).
- Kirjoita hakusanat. Vaihtoehtoisten hakusanojen väliin kirjoitetaan OR-operaattori isoilla kirjaimilla. OR-operaattoreita ja vaihtoehtoisia hakusanoja voi olla useita. Fraasit kirjoitetaan lainausmerkkien sisälle, ja sanankatkaisuna toimii *-merkki.
- Valitse hakurivejä yhdistävä operaattori. Esimerkkihaussa operaattorina on AND, joka yhdistää ensimmäisen ja toisen rivin hakusanat. Tuloksissa esiintyvät siis sanat vihapuhe tai hate speech yhdistettyinä sanoihin maahanmuuttajat tai immigrants. HUOM! Hakurivejä yhdistävän AND-operaattorin kannattaa yleensä antaa olla; näin hakulogiikka toimii oikein.
Lisää AND-operaattorilla yhdistettäviä hakurivejä saat kohdasta Lisää uusi rivi.
Hakusanojen kohdistaminen eri hakukenttiin tarkentaa hakua. Hakukentän valinta onnistuu helpoiten tarkennetussa haussa. Hakukenttiä on kuusi: Kaikki kentät, Nimeke/Otsikko, Tekijä, Aihe, ISBN ja ISSN. Kentän, josta hakusanan /-sanojen halutaan löytyvän, voi valita pudotusvalikosta. Oletuksena on Kaikki kentät, joka hakee sanoja tallennetun tietueen kaikista kentistä ja tuo näin ollen eniten hakutuloksia.
Kaikkien haussa esiintyvien sanojen ei tarvitse aina löytyä samasta kentästä. Esimerkkihaussa ensimmäisen rivin sanoja etsitään aihe- eli asiasanakentästä, toisen rivin nimeke/otsikkokentästä.
Hakukielen valinta UEF-Primossa riippuu siitä, mistä aineistoryhmästä olet hakemassa: kirjaston kokoelmista, kansainvälisistä artikkeleista vai kaikesta aineistosta. Valitse kieli seuraavasti:
Hakuryhmä Kirjaston kokoelmat: Toimivimmat hakukielet ovat suomi ja englanti rinnakkain. Mukaan voit halutessasi ottaa myös ruotsin, jos olet vailla erityisesti ruotsinkielistä kirjallisuutta.
Kaikenkieliset painetut kirjat kuvaillaan tietokantaan suomenkielisillä asiasanoilla. Englanninkielisissä painetuissa kirjoissa on kuvailu myös englanniksi. Suurimmassa osassa e-kirjoja on vain englanninkielinen sisällönkuvailu. Kaikki muunkieliset kirjat kuvaillaan ainoastaan suomeksi, ei esimerkiksi venäjäksi tai saksaksi. Tästä johtuen toimivimmat hakukielet käytettäessä Kirjaston kokoelmat-hakua on sekä suomi että englanti. Muillakin kielillä voit toki hakea, mutta pidä mukana suomen kieli - esimerkiksi yhdistämällä vaihtoehtoisia hakusanoja useammalla eri kielellä OR-operaattorin avulla. Hakeminen suomen kielellä ei siis tarkoita pelkästään suomenkielisiä tuloksia. Kielirajaus on helppo tehdä tuloslistassa jälkikäteen.
Venäjänkielisiä kirjoja voit etsiä kirjan nimellä käyttäen joko kyrillisiä aakkosia tai translitteroiden. Huomaathan, että asiasanat ovat vain suomeksi.
Hakuryhmä Kansainväliset artikkelit: Toimivin hakukieli on englanti. Muitakin kieliä voit kokeilla, mutta eniten tuloksia tulee käyttämällä englanninkielisiä hakusanoja ja rajaamalla hakutulos jälkikäteen haluttuun kieleen.
Hakuryhmä Kaikki: Toimivimmat hakukielet ovat suomi ja englanti rinnakkain. Koska kaiken aineiston hakuun tarttuvat artikkelien lisäksi suomeksi kuvaillut painetut kirjat, toimivat nämä kaksi kieltä parhaiten. Kielirajauksen voi jälleen tehdä jälkikäteen.
HUOM! UEF-Primo osaa taivuttaa englannin kieltä, ja löytää näin ollen automaattisesti esim. substantiivien monikkomuodot ja erilaiset kirjoitusasut (child - children, woman - women, humor - humour jne.). Suomenkieliset hakusanat kannattaa aina katkaista, sillä UEF-Primo ei ymmärrä eikä taivuta suomea.
Hakutulosta rajaamalla tarkennat löytämiäsi viitteitä. Haun tehtyäsi näet rajausmahdollisuudet oikealla. Hakutulosta voit rajata esim. saatavuuden, aineistotyypin, aiheen, ajan ja kielen mukaan. Voit valita niin monta rajausta kuin haluat. Esimerkkihaussa on rajattu tuloksia
- sulkemalla pois muutama aihe
- aikavälille 2000-2022
- vertaisarvioituihin julkaisuihin
- valitsemalla kieleksi englanti
- verkosta löytyviin julkaisuihin
Jos haluat säilyttää rajaukset istunnon ajan, valitse Muista kaikki rajaukset.
Vinkkejä:
- Rajaus Vertaisarvioidut kausijulkaisut on erityisen hyödyllinen, kun etsit lähteitä oman tutkimuksesi tueksi. Vertaisarvioinnissa julkaisun on tarkistanut alan asiantuntijat, eikä sinun tarvitse enää pohtia lähteen luotettavuutta tai tieteellisyyttä.
- Jos rajaat tulokset koskemaan vain avoimia eli Open Access-julkaisuja, huomaa, että ulkopuolelle jää paljon hyviä, nk. maksullisia artikkeleita. Käytä tätä rajausta siis harkiten.
- Kun hakulauseke ja rajaukset ovat kohdallaan, kannattaa haku laittaa talteen valitsemalla haun alapuolelta kohta Tallenna haku. Näin pääset palaamaan tekemääsi hakuun ja sen tuloksiin myöhemmin.
UEF-Primossa on käytössä aikakatkaisu. Jos hakupalvelua ei käytä 6 tuntiin, yhteys palveluun katkeaa. Myös selaimen sulkeminen kadottaa tehdyt haut ja löytyneet viitteet, ellei niitä ole ottanut talteen. Hakujen ja hakutulosten tallentaminen toimii näin:
- Kirjaudu sisään UEF-Primoon omilla UEF-tunnuksillasi. Kirjautuminen onnistuu, kun olet rekisteröitynyt kirjaston asiakkaaksi. Lue lisää rekisteröitymisestä
- Tämän jälkeen voit tallentaa yksittäisiä viitteitä omalle tilillesi painamalla viitteen kohdalla Lisää suosikkeihin -kuvaketta (nuppineula-kuvake). Useamman viitteen saat talteen ruksimalla tuloslistalta haluamasi viitteet ja painamalla listan yläreunassa olevaa nuppineula-kuvaketta. Omia viitteitä voit järjestellä kansioihin antamalla niille tageja eli tunnisteita.
- Hakuja saa talteen painamalla hakulausekkeen alapuolella olevaa linkkiä Tallenna haku. Tallennetuille hauille voi lisätä uutuusvahdin eli nk. alertin, joka lähettää sinulle sähköpostia, kun hakuasi vastaavia uusia viitteitä tulee tietokantaan.
- Hakuja voi tallentaa myös hakuhistorian kautta: valitse yläpalkista kellon kuvake ja tallenna haluamasi haut. Huomaathan, että hakuhistoria tyhjenee, kun suljet selaimen.
- Tallennetut haut ja viitteet löytyvät kirjautuneena yläreunan nuppineula-kuvakkeen alta sekä omista tiedoistasi kohdasta Suosikit.
Katso video: Hakujen ja hakutulosten tallentaminen.
- Anna kirjan nimi tai muutamia sanoja nimestä ja klikkaa "Kirjaston kokoelmat"
- Älä hae vain yhdellä sanalla, se tuottaa usein liikaa vääriä tuloksia
- Haun tarkentamiseksi voit antaa myös tekijöiden sukunimiä
Esimerkiksi:
wheater's histology
environmental chemistry manahan
-
Kirjoja ja sarjajulkaisuja voit hakea myös ISBN-numeroilla ja ISSN-tunnuksilla joko väliviivoilla tai ilman. Jos et löydä haluamaasi tulosta väliviivalla, kokeile hakua uudelleen ilman väliviivaa.
Lue lisää, kuinka löydät kirjan hyllystä.
- Anna aihettasi kuvailevia hakusanoja suomeksi ja/tai englanniksi ja klikkaa "Kirjaston kokoelmat"
- Katkaise tarvittaessa hakusanoja asteriskilla (*) eri sanamuotojen löytämiseksi
- Lainausmerkit sanaliittojen (fraasien) ympärillä tarkentavat hakua
- Käytä hakusanojen yhdistelyyn Boolen operaattoreita AND, OR, NOT (katso ohje "Hakusanojen yhdistäminen perushaussa" ja "Hakusanojen yhdistäminen tarkennetussa haussa)
Esimerkiksi:
climat* chang* agricultur* europe*
("cardiovascular diseases" OR "sydän- ja verisuonitau*") AND (aged OR elder* OR vanhu* OR ikäänty*)
- Anna artikkelin otsikko tai muutamia sanoja otsikosta ja klikkaa "Kansainväliset artikkelit"
- Haun tarkentamiseksi voit antaa myös tekijöiden sukunimiä
- Jos artikkelin tarkka otsikko on tiedossasi, voit kohdistaa haun Nimeke/Otsikko-kenttään.
Esimerkiksi:
measuring social capital harpham
"The librarian in Rowling's Harry Potter series" (Nimeke/Otsikko-kenttä)
- Huomaa, että UEF-Primo sisältää rajoitetusti kotimaisia artikkeleita. Niitä voit hakea esimerkiksi kansallisesta Finnasta (monitieteinen, rajaa hakutulos artikkeleihin) sekä Medic-tietokannasta (terveystieteet)
- Huomaa, että UEF-Primo sisältää rajoitetusti kotimaisia artikkeleita. Niitä voit hakea esimerkiksi kansallisesta Finnasta (monitieteinen, rajaa hakutulos artikkeleihin) sekä Medic-tietokannasta (terveystieteet)
- Anna aihettasi kuvailevia hakusanoja englanniksi ja klikkaa "Kansainväliset artikkelit"
- Katkaise tarvittaessa hakusanoja asteriskilla (*) eri sanamuotojen löytämiseksi
- Lainausmerkit sanaliittojen (fraasien) ympärillä tarkentavat hakua. Fraasin sisällä voi katkaista vain viimeisen sanan.
- Käytä hakusanojen yhdistelyyn Boolen operaattoreita AND, OR, NOT (katso ohje "Hakusanojen yhdistäminen perushaussa" ja "Hakusanojen yhdistäminen tarkennetussa haussa)
Esimerkiksi:
climat* chang* agricultur* europe*
"cardiovascular diseases" AND "risk factors" AND (aged OR elder*)
(cartoon* OR comic*) AND (women OR girl* OR gender) AND (hero* OR superhero*)
- Rajaa hakutulosta oikean reunan rajauksilla haluamaasi suuntaan; esim. vertaisarvioidut artikkelit, saatavilla verkossa jne.
- Jos olet muualla kuin kampusverkossa, kirjaudu ensin sisään UEF-Primoon UEF-tunnuksillasi. Ongelmia? Lue lisää e-aineistojen etäkäytöstä
- Etsi haluamasi artikkelit UEF-Primossa (katso ohjeita yllä)
- Klikkaa linkkiä 'Näytä PDF/View PDF'
- Jos edellä mainittua linkkiä ei ole, klikkaa 'Saatavilla verkossa' ja tarkista, onko kohdassa 'Kokotekstin saatavuus' linkkiä artikkeliin. Linkkejä voi olla useampiakin, valitse niistä yksi. Jos yksi linkki ei toimi, kokeile toista.
Kaikkiin UEF-Primosta löytyviin artikkeleihin ei ole pääsyä verkossa. Jos et halua tällaisia artikkeleita näkyville hakuusi, rajaa hakutulostasi: Saatavuus - Saatavilla verkossa.
Vinkki: jos artikkeliin ei ole pääsyä UEF-Primon kautta, voit kopioida artikkelin nimen Google-hakuun ja kokeilla, löytyisikö artikkelin kokoteksti jostain muualta. Monien Open Access -artikkelien kokotekstit eivät linkity UEF-Primoon, mutta löytyvät esim. Google Scholarilla.
- Valitse "Lehtihaku" ja kirjoita lehden nimen alkua tai anna lehden ISSN
- Lehden koko nimi tarkentuu hakusanalokeron alla näkyvään listaan
- Klikkaa nimeä, kun se ilmestyy näkyviin. Samalla näet, mitkä vuosikerrat ovat saatavilla.
- Valitse "Tietokantahaku" ja kirjoita tietokannan nimen alkua
- Tietokannan koko nimi tarkentuu hakusanalokeron alla näkyvään listaan
- Klikkaa nimeä, kun se ilmestyy näkyviin
- Jos et tiedä sinulle sopivan tietokannan nimeä, voit selata tietokantoja aiheittain vasemman reunan valikosta.
UEF-Primon kautta pääset kahteen sanomalehtipalveluun.
ePress: kotimaiset sanomalehdet. Huom! Ei toimi etäkäytössä. 5 yhtäaikaisen käyttäjän rajoitus. Arkisto viimeiset kaksi vuotta.
PressReader: kansainväliset sanomalehdet. Arkisto viimeiset 3 kuukautta.
Yliopiston elektroniset opinnäytetyöt sisältyvät UEF eRepository -julkaisuarkistoon (UEF eRepo). Opinnäytteitä löytyy elektronisena noin vuodesta 2012 alkaen. Opinnäytteet on ladattu myös UEF-Primon puolelle, josta löydät viitteet myös vanhemmista opinnäytteistä.
Voit hakea opinnäytetöitä UEF-Primosta tekijän, työn nimen, sekä aiheen perusteella. Tee ensin haku valitsemillasi hakusanoilla ja rajaa tulos sitten opinnäytteisiin.
Lue lisää: Opinnäytetöiden hakeminen
Jos et löydä haluamaasi kirjaa, artikkelia tai muuta julkaisua UEF-Primosta, kokeile näitä:
- kotimainen aineisto: tutustu vapaakappaleisiin
- tarkista lähiseutusi muut kirjastot (kirjat ja lehdet)
- googleta (artikkelit, opinnäytteet)
- tilaa maksullinen kaukolaina (kirjat, artikkelit, opinnäytteet)