Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

näyttökuva Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot -palvelun etusivusta

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelu

25 miljoonaa sivua historiaa: sanomalehtiä, aikakauslehtiä, pienpainatteita, kirjoja, käsikirjoituksia, karttoja, nuotteja, kuvia ja kortistoja.
  • Kirjaston tapahtuma
Tapahtumapäivämäärä:
Aika:
16:00–17:00
Tapahtumapaikka:
Verkossa (Zoom)
Lisää kalenteriin:

Kiinnostavatko digi.kansalliskirjasto.fi-palvelun sisällöt? Haluatko oppia hakemaan aineistoja paremmin? Kuinka etsit nimiä? Miten sivutoiminnot ovat uudistuneet?

Kansalliskirjasto tarjoaa koulutusta ja vinkkejä palvelun tehokkaaseen käyttöön. Kouluttajina asiantuntijat Tuula Pääkkönen ja Juha Rautiainen.

Linkki tulee palvelun etusivulle.

Tilaisuutta ei tallenneta.

Kokoelman laajin ja käytetyin osa ovat sanomalehdet, joita on yli 15 miljoonaa sivua eli noin 60 % aineistosta. Aikakauslehtiä on seitsemän miljoonaa sivua ja myös kirja-aineistoja digitoidaan jatkuvasti. Parhaillaan palveluun tuotetaan mm. ainutlaatuista Ruotsin ajan kirjallisuutta eli vuosina 1488–1809 ilmestyneitä suomalaisia ja Suomea käsitteleviä julkaisuja.

Lehtiaineisto on palvelun kautta avoimessa käytössä vuoden 1939 loppuun asti, samoin sellaiset kirjat, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Viime vuonna suosituimmaksi sanomalehdeksi nousi Hufvudstadsbladet, aikakauslehdeksi Suomen Kuvalehti ja kirjaksi Minna Canthin Anna-Liisa. Ruotsinkieliset sanomalehdet ovat vapaasti käytettävissä vuoden 1949 loppuun saakka.

Aineistot, joiden tekijänoikeudet ovat vielä voimassa, ovat käytettävissä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa eli UEFissa Joensuussa ja Kuopiossa sekä muualla Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa.