Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kirurgit leikkaussalissa.

LL Markku Matikainen, väitös 7.10.2022: Nivustyrän tähystysleikkauksesta toipuminen nopeampaa ja kivuttomampaa kuin avoleikkauksesta

Kirurgian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Joensuun kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?

Nivustyrät ovat vaivanneet ihmisiä jo aikojen alusta. Nivustyräleikkaus on yksi maailman yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä, joten hoidon asianmukainen toteutus on tärkeää. Tukiverkkoleikkausten yleistyttyä tyrä enää harvemmin uusiutuu. Tutkimuksessa kiinnostus onkin siirtynyt nivustyrän uusiutumisen ehkäisystä akuutin ja kroonisen kivun minimointiin nivustyräleikkauksen jälkeen. Tässä väitöskirjassa arvioitiin eri leikkaustekniikoilla ja materiaaleilla toteutettuun nivustyrän hoitoon liittyvää akuuttia ja kroonista kipua. Tutkimuksessa hyödynnettiin prospektiivisia monikeskusaineistoja.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?

Nivustyrän tähystysleikkauksesta toipuminen on nopeampaa ja kivuttomampaa verrattuna perinteiseen avoleikkaukseen.

Lääketieteen lisensiaatti, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Markku Matikaisen väitöskirja Acute and chronic pain after inguinal hernia surgery (Nivustyräleikkauksen jälkeinen kipu) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Maciej Śmietański Gdanskin lääketieteellisestä yliopistosta ja kustoksena professori Hannu Paajanen Mikkelin keskussairaalasta.

Väitöstilaisuus

Väittelijän kuva

Väitöskirja verkossa

Lisätietoja:

Markku Matikainen, markku_matikainen (a) hotmail.com, +358505490633