Tohtorinarvon merkit

Itä-Suomen yliopistossa tohtorinarvon merkkeinä käytetään tohtorinhattua, kaikille yhteistä tunnusta ja diplomia. Promootioaktissa ei siis käytetä tohtorinmiekkaa eikä -viittaa, kuten aikaisemmin on ollut perinteenä Joensuun yliopistossa (miekka) ja Kuopion yliopistossa (viitta). Promovendien on itse hankittava tohtorinhattu ja siihen kuuluva embleemi. Hattu kannattaa tilata ajoissa, koska se valmistetaan mittojen mukaan käsityönä. Lisätietoja hatun hankkimisesta löytyy Ohjeita osallistujille -sivuilla.

Jo vanhassa Roomassa hattu oli vapaan ja itsenäisen miehen tunnus, purppuraista päähinettä käyttivät mm. vapautetut orjat ja Rooman senaattorit. Hattu tohtorin arvon merkkinä periytyy keskiajalta. Se symbolisoi oppineisuuden hyveitä ja tohtorin vapautta harjoittaa tiedettä.

Nykyinen tohtorinhattumalli otettiin käyttöön Helsingin yliopiston 200-vuotisjuhlapromootiossa v. 1840. Hatun värejä ovat mustan lisäksi violetti (teologia), tummanpunainen (oikeustiede), vihreä (lääketiede), trikolorinsininen (taidealat) ja tummansininen (liikuntatieteet). Tohtorinhatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kullattu tunnus (embleemi, yleisesti puhutaan myös lyyrasta). Tohtorinhattu on arvon merkki, ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti. Tohtorinhatun paras säilytyspaikka on sen oma laatikko.

Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootioissa käytetään tieteenalakohtaisia värejä. Tohtorinhattu on musta kaikilla muilla aloilla paitsi lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtoreilla tummanvihreä, teologian tohtoreilla violetti ja oikeustieteen tohtoreilla tummanpunainen.

Itä-Suomen yliopiston tohtorintunnus kuvaa tiedemaailman soihdunkantajia ja sen on suunnitellut Jussi Jokinen. Suunnittelijan mukaan "Tohtorit ovat tiedemaailman soihdunkantajia, jotka promootion jälkeen vievät sivistystä eteenpäin. Soihtu symboloi myös tohtorien vastuuta ja asemaa kulttuurisessa jatkumossa". Itä-Suomen yliopiston tohtorintunnusta käytetään tohtorinhatussa, diplomissa ja diplomikotelossa sekä promootion yleisenä tunnuksena. Lisätietoja Itä-Suomen yliopiston tohtorintunnuksesta.
 

Tunnus oteaan käyttöön Joensuun kampuksella järjestettävässä promootiossa elokuussa 2014 ja Kuopion kampuksella järjestettävässä promootiossa kesäkuussa 2015.

Itä-Suomen yliopistossa tohtorintutkinnon suorittaneet hankkivat vuoden 2014 alusta lähtien tohtorinhattuunsa Itä-Suomen yliopiston embleemin. Ne, jotka ovat hankkineet hatun jo aiemmin Joensuun yliopistossa tai Kuopion yliopistossa käytössä olleilla embleemeillä, voivat käyttää niitä. Halutessaan embleemin saa myös vaihtaa. Embleemiä valmistaa Saurum Oy ja sitä on saatavilla tohtorinhattujen valmistajien kautta.

Rehtorin päätös Itä-Suomen yliopiston tohtorintunnuksen käyttöönotosta (pdf-tiedosto)