Keväällä on kaksi valtakunnallista yhteishakua. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan Itä-Suomen yliopiston englanninkielisiin ohjelmiin ja toisessa yhteishaussa suomenkieliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen.
Toisen yhteishaun hakukohteet jakaantuvat pääsääntöisesti 3+2-vuotisten kandidaatti- ja maisterikoulutusten sekä 2-vuotisten maisterikoulutusten hakukohteisiin. Näiden lisäksi toisessa yhteishaussa on hakukohteita kilpailumenestyksen perusteella hakeville.
Yliopistojen avoimen väylän haussa (erillishaku) ovat mukana Itä-Suomen yliopiston hakukohteet, joihin voi hakea aikaisempien opintojen, ml. avoimen yliopiston opintojen perusteella. Poikkeuksena kasvatusalan yhteisvalinnan hakukohteet, joissa avoimen väylä on toisen yhteishaun hakukohteen sisällä.
Syksyn yhteishaussa mukana olevat koulutukset ja hakukohteet julkaistaan viimeistään elokuussa.
Kevään 2023 valintakokeiden ajankohtaiset tiedot löydät nettisivuilta Valintakokeet.
Kevään toinen yhteishaku
Kevään toinen yhteishaku alkaa 15.3.2023 ja päättyy 30.3.2023 klo 15.00. Hakeminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi. Voit hakea enintään kuuteen hakukohteeseen, jotka sinun pitää asettaa mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeella. Tämä priorisointi on sitova, etkä voi muuttaa sitä enää hakuajan päättymisen jälkeen. Ohjeet hakulomakkeen täyttämisestä löydät Opintopolku.fi -palvelusta.
Koulutukset yhteishaussa
Voit hakea yhteishaussa alla oleviin koulutuksiin. Linkit johtavat koulutusesittelyiden sivulle, jonka lopussa ovat hakukohdelinkit Opintopolkuun.
Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen
Erityisluokanopettaja ja erityisopettaja
Erityisopettaja
Kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede
Kotitalousopettaja
Kulttuurintutkimus
Käsityönopettaja
Logopedia
Luokanopettaja
Läntinen teologia
Opinto-ohjaaja ja uraohjaaja
Ortodoksinen teologia
Psykologia
Ruotsin kieli
Suomen kieli ja kirjallisuus
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
Varhaiskasvatuksen opettaja
Venäjän kieli
Yleinen kielitiede ja kieliteknologia
Voit hakea yhteishaussa alla oleviin koulutuksiin. Linkit johtavat koulutusesittelyiden sivulle, jonka lopussa ovat hakukohdelinkit Opintopolkuun.
Aineenopettaja ja luokanopettaja, matematiikka, fysiikka ja kemia
Aineenopettaja, matematiikka, fysiikka, kemia ja tietojenkäsittelytiede
Biologia
Fotoniikka
Kemia
Kestävät teknologiat
Matematiikka
Metsätiede
Teknillinen fysiikka
Tietojenkäsittelytiede
Ympäristö- ja biotieteet
Ympäristötiede
Voit hakea yhteishaussa alla oleviin koulutuksiin. Linkit johtavat koulutusesittelyiden sivulle, jonka lopussa ovat hakukohdelinkit Opintopolkuun.
Biolääketiede
Farmaseutti ja proviisori
Hammaslääketiede
Hoitotiede
Lääketiede
Ravitsemustiede
Terveyden edistäminen
Voit hakea yhteishaussa alla oleviin koulutuksiin. Linkit johtavat koulutusesittelyiden sivulle, jonka lopussa ovat hakukohdelinkit Opintopolkuun.
Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma
Historia
Hyvinvointi yhteiskunnassa
Innovaatiojohtaminen
Julkisoikeus
Kauppatieteet
Laskentatoimi ja rahoitus
Laskentatoimi ja yritysjuridiikka
Liiketaloustiede ja tietojenkäsittelytiede
Maantiede ja ympäristöpolitiikka
Oikeustiede
Palvelujohtaminen
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon maisteriohjelma
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma
Sosiaalipsykologia
Sosiaalityö
Sosiologia
Terveystaloustiede
Yhteiskuntamaantiede
Yhteiskuntapolitiikka
Yhteiskuntatieteet
Yhteishaun yleiset ohjeet
Voit hakea yliopistoon, kun täytät yliopistolaissa mainitut edellytykset hakukelpoisuudesta (YoL 558/2009, 37 §).
Olet hakukelpoinen alempaan korkeakoulututkintoon tai sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon, jos olet suorittanut jonkun seuraavista:
1. Suomalaisen ylioppilastutkinnon
2. International Baccalaureate -tutkinnon (IB)
3. European Baccalaureate -tutkinnon (EB)
4. Suomessa suoritetun Reifeprüfung (RP) tai Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinnon
5. Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon
6. Ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
7. Suomessa suoritetun AICE-tutkinnon (Cambridge Advanced International Certificate of Education)
8. Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto tai ulkomailla suoritettu vähintään kandidaatin tutkintoa vastaava tutkinto
9. Tai sinulla on opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa
Voit hakea maisteriopintoihin maisterihaussa suoritettuasi soveltuvan kandidaatin tutkinnon. Joillakin aloilla myös soveltuva amk-tutkinto antaa hakukelpoisuuden maisteriopintoihin. Tarkemmat tiedot löydät hakukohteen valintaperusteista.
Avoimen väylän hakukohteiden (kasvatusalan yhteisvalinta) hakukelpoisuus määritellään valintaperusteissa.
Valmistumisen määräaika
Ollaksesi hakukelpoinen keväällä 2023, tulee korkeakoulukelpoisuuden tuottava tutkinto valmistua viimeistään seuraavaan määräaikaan mennessä:
- Suomalainen ylioppilastutkinto, todistusvalinta: 16.5.2023
- Suomalainen ylioppilastutkinto, muut valintatavat: 16.6.2023
- Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto tai AICE-tutkinto: 16.6.2023
- IB- ja EB-tutkinnot: 14.7.2023
Sinun tulee valmistua ja tutkintosi tulee näkyä valmiina suoritusrekisterissä 16.6.2023 mennessä, jotta sinut voidaan huomioida kevään 2023 opiskelijavalinnassa. Huomaa, että ammatillisilla oppilaitoksilla on kaksi viikkoa aikaa viedä tieto tutkinnon suorittamisesta rekisteriin. Yliopisto ei vastaa oppilaitoksista johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä.
Suomen kielen taidon osoittaminen
Suomen kielellä järjestettäviin koulutuksiin edellytetään opiskelun kannalta välttämätön kielitaito. Jotta voit tulla hyväksytyksi, sinun on osoitettava vaadittava suomen kielen taito. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella.
Hakukeväänä suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavien on osoitettava kielitaito todistusvalintaa varten 16.5.2023 mennessä ja valintakoevalintaa varten viimeistään 16.6.2023 mennessä. Hakukeväänä ammatillisen tutkinnon suorittavien on osoitettava kielitaito valintakoevalintaa varten viimeistään 16.6.2023.
Suomen kielen taidon osoittamisen tavat
Erivapaus osallistua valintakokeeseen
Ellei sinulla ole mitään yllä mainituista hakukelpoisuuden antavista tutkinnoista, voit hakea erivapautta osallistua valintakokeeseen. Huomioithan, että sinulla tulee olla suoritettuja opintoja ja/tai työkokemusta, jonka perusteella erivapautta arvioidaan. Erivapautta on haettava erillisellä lomakkeella viimeistään kevään toisen yhteishaun hakuajan päättymiseen mennessä eli 30.3.2023 klo 15.00. Opintopolussa valitse kohdassa ”Koulutustausta” vaihtoehdoksi ”Muu korkeakoulukelpoisuus” ja merkitse suoritusvuodeksi kuluva vuosi ja kelpoisuuden kuvaukseen ”Erivapaus”.
Lomake erivapauden hakemista varten
Liitä mukaan kopiot aikaisemmin suoritettujen opintojen ja tutkintojen todistuksista.
Erivapauspäätös koskee aina yhtä hakukohdetta kerrallaan ja päätös on voimassa kyseisen hakuajan. Hakuajan päättymisen jälkeen saapuneita erivapaushakemuksia ei huomioida yhteishaussa.
Itä-Suomen yliopiston filosofinen tiedekunta ei myönnä muunlaista kuin avoimen yliopiston opintojen antavaa erivapautta kasvatustieteellisellä eikä myöskään teologian alalla.
Maisterihaussa (2-vuotinen koulutus) ei myönnetä erivapautta.
Pakolaisstatuksella hakevat
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuutta asiakirjoin, yliopisto voi antaa sinulle oikeuden osallistua kandidaatti- tai kandidaatti- ja maisterikoulutuksen valintakokeeseen. Sinulla on oltava pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella) ja siitä on toimitettava kopio hakijapalveluihin viimeistään 6.4.2023.
Opiskelijaksi ottamisen rajoitukset
Seuraavilla aloilla on alaikäisten turvallisuuteen sekä potilas- ja asiakasturvallisuuteen koskevia opiskelijaksi ottamisen rajoituksia: farmasia, hammaslääketiede, logopedia, lääketiede, opettajankoulutus, psykologia ja sosiaalityö. Näillä aloilla edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle.
Opiskelijaksi ottamisen rajoitukset ja alakohtaiset terveydelliset vaatimukset.
Olet ensikertalainen, jos:
- et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa, ja
- et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Ensikertalaisuus määräytyy hakuajan päättymispäivän (30.3.2023) tilanteen mukaan.
Ensikertalaisille varatut opiskelupaikat täytetään vain ensikertalaisista. Myös ensikertalaisten täytyy täyttää hakukohteelle määritellyt minimikriteerit (esimerkiksi valintakokeen vähimmäispistemäärä) voidakseen tulla hyväksytyksi. Jos kriteerit täyttäviä ensikertalaisia hakijoita ei ole tarpeeksi, voidaan aloituspaikat täyttää muilla hakijoilla.
Ne paikat, joita ei ole varattu ensikertalaisille, täytetään valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä ensikertalaishakijoiden ja muiden hakijoiden joukosta.
Jos et ole ensikertalainen, tutustu myös muihin vaihtoehtoihin:
- maisterihaku (yhteishaussa)
- aikaisempien opintojen, ml. avoimen yliopiston opintojen -hakukohteet (yhteishaussa)
- siirtohaku (erillishaku)
- englanninkieliset kandidaattiohjelmat (I yhteishaku) ja maisteriohjelmat (erillishaku)
Jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen tai suoritat sen keväällä 2023, sinun ei tarvitse toimittaa todistusta, koska saamme tiedot ylioppilastutkintolautakunnalta.
Jos olet suorittanut suomalaisen ammatillisen tutkinnon vuonna 2017 tai sen jälkeen tai suoritat sen keväällä 2023, sinun ei tarvitse toimittaa todistusta, koska saamme ammatillisen tutkinnon suoritustiedot Opetushallituksen rekisteristä.
Mikäli olet suorittanut tai suoritat jonkin seuraavista, liite on ladattava hakemukselle:
- IB-, EB-, Reifeprüfung/DIA tai AICE-tutkinto
- ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan koulutuksen ennen vuotta 2017
- tutkinnon ulkomailla
- suomalaisen ylioppilastutkinnon ennen vuotta 1990
Jos todistus ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, on hakemukselle tallennettava lisäksi virallinen käännös todistuksesta (ei koske IB-, EB- tai Reifeprüfung-tutkintoja). Liitteenä pyydetyn opintosuoritusotteen tulee olla virallinen, oppilaitoksen myöntämä. Sähköisesti varmennetut opintosuoritusotteet ovat virallisia. Huomioithan, että sähköisesti varmennetut kelpaavat vain, kun niitä käytetään alkuperäisessä pdf-muodossaan eli ei tulostettuna tai muokattuna. Jos haet useammassa peräkkäisessä yhteishaussa, sinun tulee toimittaa joka kerralla vaaditut liitteet uudelleen.
IB-tutkinnon suorittaneiden on liitettävä hakemukselle kopio Diplomasta, Results Summary ei riitä.
Liitteiden toimittaminen
Vaaditut liitteet on tallennettava hakemukselle 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Mikäli et liitä vaadittuja liitteitä määräaikaan mennessä, sinua ei voida katsoa hakukelpoiseksi opiskelijavalinnassa eikä hakemustasi yliopistoon voida hyväksyä.
Aikaisempien opintojen, ml. avoimen yliopiston opintojen hakukohteisiin ja maisterihakukohteisiin hakevat, katso tarkemmat ohjeet liitteiden toimittamisesta Avoimen yliopiston opinnoilla hakeminen -sivulta ja Maisterihaku-osiosta.
Suomen kielen taidon osoittamiseksi tarvittava todistus on liitettävä hakemukselle 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Hakukeväänä suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavien on osoitettava kielitaito todistusvalintaa varten 16.5.2023 mennessä ja valintakoevalintaa varten viimeistään 16.6.2023 mennessä. Hakukeväänä ammatillisen tutkinnon suorittavien on osoitettava kielitaito valintakoevalintaa varten viimeistään 16.6.2023.
Talousguru-kilpailun perusteella hakevien on liitettävä hakemukselle oikeaksi todistettu kopio kilpailun sijoittumistodistuksesta 31.5.2023 klo 15.00 mennessä.
1000+ hakukohde: liitteet on tallennettava hakulomakkeelle 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Mikäli kasvatustieteen perusopintokokonaisuus (25 op) valmistuu vasta hakuajan päättymisen jälkeen, todistus siitä tulee tallentaa hakulomakkeelle 2.5.2023 klo 15.00 mennessä.
Hakukeväänä 2023 valmistuvat
Hakukeväänä suomalaisen ylioppilastutkinnon tai suomalaisen ammatillisen tutkinnon suorittavien ei tarvitse liittää hakemukselle ennakkoarviota eikä todistusta. Mikäli suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosana nousee ylioppilastutkintolautakunnalle tehdyn oikaisuvaatimuksen johdosta, otetaan korotus huomioon 30.6.2023 saakka. Hakijan on ilmoitettava arvosanan korotuksesta Itä-Suomen yliopiston hakijapalveluihin (hakijapalvelut (at) uef.fi).
Muiden hakukeväänä 2023 valmistuvien on liitettävä hakemukselle 6.4.2023 klo 15.00 mennessä oppilaitoksesi antama väliaikainen arvio tutkinnon valmistumisesta.
Kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta on toimitettava seuraavasti:
Keväällä 2023 IB-tutkinnon suorittavien on tilattava Transcript of Grades IB-organisaatiolta ja pyydettävä lähettämään se suoraan Itä-Suomen yliopistoon 14.7.2023 klo 15.00 mennessä. Lopulliset arvosanat saadaan IB-organisaatiolta sähköisesti.
Keväällä 2023 EB-tutkinnon tai ulkomaisen toisen asteen tutkinnon suorittavien on liitettävä hakemukselle kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta 14.7.2023 klo 15.00 mennessä.
Hakukeväänä tutkintoa suorittavien valinta on ehdollinen, kunnes yliopisto on tarkistanut hakukelpoisuuden lopullisesta tutkintotodistuksesta. IB- ja EB-tutkintoa suorittavien todistusvalinnan tulos vahvistetaan lopullisten arvosanojen perusteella (ensikertalaiskiintiöt ja tasapistesäännöt huomioiden). Jos esimerkiksi arvosanasi muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että nouset valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan sinut valita opiskelijaksi asetetun opiskelijavalintakiintiön ulkopuolelta. Jos arvosanasi muuttuvat niin, että et tulisikaan valituksi, peruutetaan opiskelupaikka. Antamiesi tietojen oikeellisuus tarkistetaan viimeistään opintojen alkaessa, jolloin valintapäätös ehdollisen valinnan osalta vahvistuu.
Todistusvalinta
Toisessa yhteishaussa todistusvalinta on pääasiallinen väylä korkeakoulutukseen. Valintakokeesta ja todistusarvosanoista saatavista yhteispisteistä on luovuttu. Todistusvalinta ei kuitenkaan ole ainoa väylä yliopistoon, vaan yliopistot järjestävät edelleen valintakokeita. Lisäksi tarjolla on myös muita reittejä yliopistoon kuten avoimen yliopiston opintojen perusteella valittavat.
Todistusvalinnassa ovat mukana vain ylioppilastutkinnon suorittaneet (suomalainen, IB-, EB- tai RP/DIA-tutkinto). Kansainväliset ylioppilastutkinnot pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan.
Kaikissa koulutuksissa pisteitä annetaan äidinkielestä, jonka lisäksi pisteitä voidaan antaa matematiikasta, yhdestä tai useammasta ainereaalista tai kielestä. Ylioppilastutkinnon pisteytyksessä voi olla yksi tai useampi kynnysehto, jolla tarkoitetaan sitä, että hakija on mukana todistusvalinnassa vain, jos kynnysehdot täyttyvät. Kynnysehtona voi olla esimerkiksi:
- tietyn aineen ylioppilaskokeen suorittaminen, esim. oltava suoritettuna englannin kielen koe, tai
- tietty aine tietyllä arvosanalla, esim. pitkä tai keskipitkä ruotsi vähintään arvosanalla M.
Todistusvalinnan pisteet lasketaan valintakriteereiden perusteella hakijalle parhaat pisteet tuottavan aineyhdistelmän mukaan. Jos hakija on kirjoittanut kaksi äidinkielen tasoista koetta, huomioidaan toinen niistä pitkänä kielenä. Jos hakijalla ei ole arvosanaa kaikissa koulutuksen edellyttämissä aineissa, hän ei saa niistä pisteitä. Hakija voi kuitenkin tulla valituksi todistusvalinnassa, jos muista aineista saadut pisteet ovat riittävät. Todistusvalinnan vähimmäispisterajalla tarkoitetaan minimipistemäärää, mikä pitää saada, jotta voi tulla hyväksytyksi.
Jos IB-tutkinnon suorittanut on suorittanut myös suomalaisen yo-tutkinnon osakokeita, lasketaan pisteet hakijalle parhaat pisteet tuottavan aineyhdistelmän mukaan.
Joissakin koulutuksissa voi olla todistusvalinnan pisteyttämisen sijaan tai sen rinnalla suoravalintaa. Suoravalinnalla tarkoitetaan valintaa, jossa hakija hyväksytään ennalta määrätyillä ylioppilastutkinnon arvosanoilla. Suoravalinnassa ei käytetä ensikertalaisuuskiintiöitä.
Todistusvalinnan tulokset julkaistaan ennen hakukohteen valintakoetta. Todistusvalintaa tehdään Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) yo-tulosten julkistamispäivän (16.5.*) jälkeen valintakokeiden mukaisessa järjestyksessä. Todistusvalinnan tuloksesta ei lähetetä erikseen tuloskirjettä vaan tulos on nähtävissä ainoastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Huomioithan, että hakukohteen todistusvalinnan tulos saattaa olla nähtävissä vasta valintakoetta edeltävänä päivänä. Kaikkien hakukohteiden todistusvalinnan tulokset on julkaistu viimeistään 29.5.2023.
Mikäli suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosana nousee ylioppilastutkintolautakunnalle tehdyn oikaisuvaatimuksen johdosta, otetaan korotus huomioon 30.6.2023 saakka. Hakijan on ilmoitettava arvosanan korotuksesta Itä-Suomen yliopiston hakijapalveluihin (hakijapalvelut (at) uef.fi).
Alakohtaiset todistusvalinnan pisteytykset löydät yliopistojen yhteisiltä nettisivuilta.
*) YTL:n ilmoittama päivämäärä
1. Todistusvalinta ei ole ainoa väylä yliopistoon.
Kaikkien hakijoiden ei tarvitse panostaa todistusvalintaan, yliopistoon pääsee sisään myös muita väyliä, kuten valintakokeen tai avoimen väylän kautta. Opiskelijavalintauudistus ei vaikuta aloituspaikkojen määrään. Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden määrä riippuu koulutuksesta, voit tarkistaa oman alasi todistusvalinnan osuuden Opintopolku.fi -palvelusta.
Ylioppilaskirjoituksissa menestyneille todistusvalinta mahdollistaa väylän yliopistoon ilman valintakokeita. Yhdellä todistuksella voi hakea usealle eri alalle eikä hakijan tarvitse lukea moneen valintakokeeseen. Tämän lisäksi valintakokeet säilyvät tärkeänä valintaväylänä ja yliopistoon avataan uusia reittejä, kuten avoimen yliopiston opinnoilla valittavat.
2. Yliopistoon pääsee myös valintakokeen kautta.
Valintakokeilla valitaan edelleen suuri osa yliopisto-opiskelijoista. Valintakokeella valittavien opiskelijoiden määrä riippuu koulutuksesta.
Valintakokeet eivät vaadi pitkää valmistautumista. Valintakokeet ovat joko sellaisia, että niihin ei ole ennakkomateriaalia tai ennakkomateriaali julkaistaan kuukautta ennen valintakoetta. Valintakoe voi pohjautua myös lukion oppimäärään.
3. Matematiikan arvosana on pakollinen vain osalla aloista.
Matematiikan arvosana on todistusvalinnassa pakollinen vain osalla aloista. Jos matematiikka on koulutuksessa kynnysehtona, silloin todistusvalinnassa ei voi tulla valituksi ilman (vähintään tiettyä) matematiikan arvosanaa. Muiden koulutusten todistusvalinnassa voi tulla valituksi ilman matematiikkaa. Kuitenkin jo vuosina 2013-2015, jolloin todistusvalinta ei ollut vielä käytössä, useampi kuin neljä viidestä yliopistoon valitusta oli kirjoittanut matematiikan. Lähde: https://www.oulu.fi/avain/node/46223.
Todistusvalinnassa hakija saa pisteitä 4-6 kirjoittamastaan lukion aineesta. Todistusvalinnan pisteet määräytyvät lukion pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien määrän perusteella. Pitkästä matematiikasta saa eniten pisteitä, sillä siinä on eniten kursseja. Myös lyhyt matematiikka on parhaiten pisteitä tuottavien aineiden joukossa.
4. Opiskelemaan pääsee ilman L:n papereita.
Se, millä arvosanoilla mihinkin koulutukseen pääsee, riippuu kyseisen alan hakijajoukosta. Suosituilla aloilla arvosanataso on korkeampi. Pistetaulukkoa tulisi katsoa kaikkien aineiden ja arvosanojen kokonaisuutena, eikä pelkkää laudatur-riviä. Todistusvalinnassa arvokkaita pisteitä saa muistakin arvosanoista. Parhaat arvosanat saaneet ylioppilaat eivät täytä edes kolmasosaa yliopistojen aloituspaikoista.
5. Lukiossa kannattaa opiskella aineita, jotka kiinnostavat.
Lukion ainevalintoja tehdessä ei kannata tuijottaa pelkästään todistusvalinnan pistetaulukkoja ja kikkailla ainevalinnoilla. Opinnoissa onnistumista edistävät tutkimusten mukaan niin kiinnostus opiskeltavaa asiaa kohtaan kuin luottamus omiin kykyihin. Myös opintojen kokeminen hyödyllisenä auttaa – eikä pelkästään todistuspisteiden kannalta. Jos taas kokee joutuvansa luopumaan itselle tärkeistä asioista opintojensa takia, voi opiskelumotivaatio kärsiä.
On todennäköistä, että oma ala löytyy itseä kiinnostavien aineiden parista. Jos kuitenkin kiinnostuksen kohteet muuttuvat matkan varrella, yliopistoon voi päästä myös valintakokeen tai avoimen yliopiston väylän kautta.
Valintakokeet
Tarkempia tietoja hakukohteiden valintakokeiden järjestelyistä keväällä 2023 löydät valintakokeet nettisivulta.
Hakukohteiden valintakokeiden ajankohdat ja valintakoepaikat löydät kunkin hakukohteen valintaperusteista.
Kampusten kartat ja pysäköinnin valintakokeiden aikana löydät kampuksittain Itä-Suomen yliopiston yhteystiedoista.
Valintakokeisiin ei pääsääntöisesti lähetetä erillistä kutsua. Poikkeuksena opettajankoulutusten soveltuvuuskokeet, II-vaiheen valinnat sekä sähköiset valintakokeet, joihin lähetetään kutsu. Tarkempia tietoja löytyy kunkin hakukohteen sivuilta.
Voit osallistua valintakokeeseen vain, jos olet lähettänyt sähköisen hakemuksen määräaikaan mennessä. Valintakokeeseen on tultava ajoissa. Jos saavut valintakokeeseen omalla autolla, varaa riittävästi aikaa pysäköintipaikan löytämiseen. Kampuksilla tulee pysäköidä pysäköintiin osoitetuille paikoille. Yliopiston vaatenaulakoilla ei ole vartiointia valintakokeiden aikana. Valintakokeiden ajaksi voi laukut yms. ottaa mukaan sisälle valintakoesalin seinustalle. Joissakin rakennuksissa on erilliset kolikoilla toimivat säilytyslokerot henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämistä varten. Yliopisto ei järjestä majoitusta valintakokeiden aikana.
Tarkista hakukohteen valintaperusteista, mitä sinulla on oltava mukana valintakokeessa. Välttämättömät lääkkeet saa ottaa mukaan. Juomista ja eväistä ohjeistetaan hakukohteen valintaperusteissa.
Mikäli valintakokeessa sallitaan laskimen käyttö, on siitä mainittu erikseen hakukohteen valintaperusteissa. Sallitut laskinmallit voivat olla etukäteen tarkasti määritellyt. Sen vuoksi kannattaa hyvissä ajoin ennen koetta selvittää, millaista laskinta kokeessa saa käyttää.
Lääketieteen, hammaslääketieteen sekä biolääketieteen koulutuksien valintakokeissa sallittujen laskinten lista löytyy osoitteesta laaketieteelliset.fi.
Muiden hakukohteiden osalta tarkista tiedot valintaperusteista.
Muunlaisia laskimia tai muita matemaattisia apuvälineitä, kuten taulukoita, laskinten käyttöohjeita tai ohjelmakortteja ei saa käyttää.
Hakijan tulee suorittaa valintakoe itsenäisesti. Valintakokeessa ei saa käyttää mitään apuvälineitä, ellei tästä ole valintaperusteissa tai valintakokeessa erikseen ilmoitettu. Valintakoe tulee tehdä itsenäisesti. Jos hakija syyllistyy valintakokeissa vilppiin, suoritus hylätään (hallintolaki 50 §).
Osassa valintakokeita ei ole mitään ennakkoon opiskeltavaa materiaalia, vaan koe voi perustua esimerkiksi tiettyihin lukion oppimääriin tai koetilaisuudessa jaettavaan aineistoon. Hakukohteen valintaperusteissa on tarkemmat tiedot valintakoemateriaalista.
Yliopisto ei tue valmennuskurssitoimintaa eikä järjestä valmennuskursseja.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan yksilöllisiä käytännönjärjestelyitä valintakoetilanteessa.
Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman tai haitan vuoksi. Myönnettävät järjestelyt riippuvat siitä, millaisia tarpeita sinulla on. Voit esimerkiksi saada kokeeseen lisäaikaa tai mahdollisuuden käyttää apuvälineitä. Yksilölliset järjestelyt eivät vaikuta valintakokeen arvosteluun. Et siis voi saada pistehyvitystä.
Yksilöllisiä järjestelyjä haetaan kirjallisesti hakemuksella. Hakemukseen liitetään asiantuntijalausunto, jossa kerrotaan, miksi ja millaisia yksilöllisiä järjestelyjä tarvitset.
Asiantuntijalausunnossa pitää:
- käydä ilmi, miksi tarvitset yksilöllisiä järjestelyitä (mahdolliset diagnoosit ja muut perustelut haetuille tukitoimille),
- lukea selkeästi, millaisia yksilöllisiä järjestelyitä sinulle suositellaan,
- olla sinun henkilötietosi,
- olla lausunnon antajan nimi ja asema (ammatti/asiantuntijarooli) sekä
- olla päiväys.
Asiantuntijalausunnon voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti riippuen vamman, sairauden tai oppimisvaikeuden pysyväisyydestä. Lausunto lukivaikeudesta otetaan huomioon, jos olet saanut sen 16-vuotiaana tai sen jälkeen.
Älä lähetä alkuperäisiä todistuksia tai lausuntoja, vaan kopio riittää. Varaudu siihen, että joudut esittämään alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa, jos tulet hyväksytyksi koulutukseen.
Tutustu tästä yksilöllisten järjestelyjen hakijan ohjeeseen.
Hakemuksen ja liitteiden lähettäminen
Yksilöllisten järjestelyjen hakemus liitteineen on jätettävä 6.4.2023 klo 15.00 mennessä siihen yliopistoon, jossa teet valintakokeen. Lähetä hakemus määräaikaan mennessä, vaikka et saisi asiantuntijalausuntoa ajoissa.
Mainitse asiasta hakemuksellasi. Voit tässä tapauksessa lähettää asiantuntijalausunnon jälkikäteen. Määräajan jälkeen saapunut lausunto huomioidaan mahdollisuuksien mukaan.
Voit hakea yksilöllisiä järjestelyitä edellä mainitun määräajan jälkeen, jos tarpeesi niihin on syntynyt yksilöllisten järjestelyjen hakuajan päättymisen jälkeen.
1. Lataa ja tallenna tämä lomake omalle koneellesi, jos suoritat valintakokeen Itä-Suomen yliopistossa
2. Täytä ja allekirjoita hakemuslomake (sähköinen koneella kirjoitettu allekirjoitus on riittävä)
3. Tallenna hakemus ja liitteet koneellesi, josta saat ne liitettyä pdf-muodossa turvasähköpostiin
4. Mene turvapostin lähettämiseen tarkoitetulle nettisivulle
5. Kirjoita sivulle oma sähköpostiosoitteesi (sekä lomakkeella oleva vaihtuva koodi, jolla estetään roskaposti)
6. Saat ilmoittamaasi sähköpostiin viestin, jossa olevan linkin kautta pääset lähettämään itse turvapostiviestin (tarkista tarvittaessa roskapostikansio)
7. Klikkaa ko. linkkiä, vastaanottajana on valintakoejarjestelyt(at)uef.fi
8. Sen jälkeen kirjoita turvapostilomakkeelle aihe (esim. yksilölliset järjestelyt), viestikenttään esim. nimesi ja liitä viestiin tarvittavat liitetiedostot (kaikki dokumentit samassa viestissä, hakemus omana tiedostonaan ja jokainen liite omanaan, pdf-muodossa)
9. Paina lopuksi lähetä (send)
Lähetämme sinulle sähköpostilla ratkaisun hakemistasi yksilöllisistä järjestelyistä viimeistään noin viikkoa ennen koetta.
Hakemukset valintakokeiden yksilöllisistä järjestelyistä sisältävät usein salassa pidettäviä terveystietoja (Julkisuuslain 24 §), mistä syystä tietoja ei tule lähettää suojaamattomassa sähköpostissa,
vaan edellä olevan turvasähköpostilinkin kautta. Mitään muita dokumentteja kuin valintakokeen yksilöllisiin järjestelyihin liittyviä, ei saa lähettää tämän linkin kautta!
Lisätiedot ja neuvonta
Yksilöllisten järjestelyjen hakukohdekohtaisiin sisällöllisiin kysymyksiin:
- Filosofisen tiedekunnan hakukohteet: amanuenssi Elina Nykänen, elina.nykanen@uef.fi, puh. 050 430 7238
- Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan hakukohteet: suunnittelija Mari Heiskanen, mari.heiskanen@uef.fi, puh. 050 442 2380
- Terveystieteiden tiedekunnan hakukohteet: opintopalveluiden päällikkö Susanna Järvelin-Pasanen, susanna.jarvelin@uef.fi, puh. 040 355 3111
- Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan hakukohteet: opintokoordinaattori Anne Korhonen, anne.m.korhonen@uef.fi, puh. 050 442 2686
Hakemiseen liittyvä neuvonta:
Hakijapalvelut, puh. 029 445 8990, sähköposti: valintakoejarjestelyt(at)uef.fi
Toisen yhteishaun valintakoenäyttö on 10.7. –21.7.2023 klo 14.00 saakka (arkisin klo 10-14). Seuraa opasteita ja ohjeita:
- Joensuussa Aurora-rakennus, A-rappu, Opinto- ja Opetuspalvelut, huone AU168
- Kuopiossa Canthia-rakennus, tarkempi paikka/tila ilmoitetaan myöhemmin
Voit pyytää lähettämään Itä-Suomen yliopistossa suorittamasi valintakokeen vastaukset e-lomakkeella (tilauslomake aukeaa 7.7. ja sulkeutuu 21.7. klo 14.00). Tilauksia käsitellään saapumisjärjestyksessä.
Yhteisvalinnoissa ja valintakoeyhteistyössä voit tilata valintakokeen, mikäli olet suorittanut sen joko Joensuussa tai Kuopiossa. Katso poikkeukset alhaalta.
Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma, Joensuu -hakukohteiden valintakokeissa on ollut toisena vaiheena suullinen koe. Suullisen kokeen näyttö järjestetään etäyhteydellä. Etänäyttöä varten tarvitset tietokoneen, internet-yhteyden, mikrofonin, kaiuttimet/kuulokkeet ja kameran. Sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi. Aika sovitaan etukäteen ja voit toivoa aikaa arkipäiville (ma-pe) klo 10-14 välille.
Sähköpostitse toimitettavat valintadokumentit lähetetään salattuna viestinä. Huom! Viestissä olevan linkin voi avata ja liitteen tallentaa vain sillä laitteella, jolla se on avattu ensimmäisen kerran. Älä avaa viestiä puhelimellasi, mikäli haluat avata sen vielä tietokoneella. Turvallisuussyistä viestin lukemista on rajoitettu ja se voidaan lukea korkeintaan 30 päivän ajan.
Valintakokeet, joissa digitaalinen valintakoepisteet -palvelu
Voit tarkastella digitaalisissa valintakokeissa antamiasi koevastauksia ja niiden pisteytyksiä Valintakoepisteet -palvelussa, joka on käytössä seuraavissa valintakokeissa:
- lista päivitetään tammikuussa 2023
Valintakoepisteet -palvelu aukeaa 7.7.2023. Palvelu on auki 31.12.2023 saakka.
- Mene sivulle https://tulokset.korkeakouluun.fi. Linkki aktivoituu 8.7.2023 klo 12.
- Kirjaudu sisään käyttäen Suomi.fi -palvelun vahvaa tunnistautumista.
Jos sinulla ei ole käytössä Suomi.fi -palvelun vahvaa tunnistautumistapaa, pääset kirjautumaan palveluun yhteishaussa jättämäsi hakemuksen kautta:
- Kun jätit hakemuksen, sait Opintopolusta (osoitteesta noreply@opintopolku.fi) vahvistusviestin otsikolla ”Opintopolku: hakemuksesi on vastaanotettu”. Etsi viesti sähköpostistasi. Varmista, että etsit viestiä siitä sähköpostipalvelusta, jonka sähköpostiosoitteen ilmoitit hakemuksellasi.
- Viestissä on linkki hakemuksellesi. Linkki on voimassa 14 vrk. Voit tilata itsellesi uuden linkin klikkaamalla vanhentunutta linkkiä. Klikkaa avautuneelta sivulta kohtaa ”Tilaa uusi hakemuslinkki sähköpostiisi” ja odota, että saat uuden linkin sähköpostiisi. Linkin saapumisessa voi mennä useampi tunti.
- Avaa hakemuksesi uuden linkin avulla.
- Etsi hakemukseltasi Valintakoepisteet -palvelun linkki. Linkki vie sinut Valintakoepisteet -palveluun.
Huom! Joissakin valintakokeissa monivalinnan vääristä vastauksista on saanut miinuspisteitä. Jos osan kokonaispistemäärä on vähennysten jälkeen vähemmän kuin 0 pistettä, muutetaan osan kokonaispistemäärä kuitenkin 0 pisteeksi. Valintakoepisteet -palvelussa osan kokonaispistemäärä näkyy kuitenkin pienempänä kuin 0 pistettä ja koko kokeen pistemäärä pienempänä kuin mitä se todellisuudessa on. Valinnassa käytetyn valintakokeesta saamasi todellisen kokonaispistemäärän näet Oma Opintopolku -palvelusta.
Tietojenkäsittelytieteen valintakoe
Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakoevastauksien näyttöpalvelun ohjeet.
Valintakokeeseen liittyviä tietoja on myös tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön nettisivuilla.
Soveltuvuuskoe
Kasvatusalan yhteisvalinnassa mukana olevien opettajankoulutushakukohteiden sekä 1000+ -hakukohteen soveltuvuuskokeen osa-aluekohtaiset pisteet julkaistaan kasvatusalan valintayhteistyöverkoston nettisivuilla tulosten julkaisun yhteydessä.
Muiden Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutushakukohteiden soveltuvuuskokeen pisteet. Löydät pisteesi hakemusnumeron perusteella.
Osa edellisten vuosien valintakoekysymyksistä ja -vastauksista on nähtävillä verkossa. Kaikkien hakukohteiden valintakoekysymyksiä ja -vastauksia ei julkaista.
Filosofinen tiedekunta
- Kasvatustieteellisen alan VAKAVA-kokeet nähtävillä VAKAVAn sivuilla
- Läntinen teologia
- Ortodoksinen teologia
- Psykologian valintakoe
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta
- Kemia
- Metsätiede (2019 saakka), vuodesta 2020 alkaen valintakoeyhteistyö Helsingin yliopiston kanssa
- Sovellettu fysiikka
- Tietojenkäsittelytiede
- Ympäristö- ja biotieteet
Terveystieteiden tiedekunta
- Biolääketiede
- Farmaseutti ja proviisori sekä Maisterihaku, Proviisorin koulutusohjelma (valintakoeyhteistyö Helsingin yliopiston kanssa)
- Hoitotiede
- Lääketiede ja hammaslääketiede
- Ravitsemustiede
- Terveyden edistäminen
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta
- Historia
- Kauppatieteet
- Maantiede ja ympäristöpolitiikka (Maantieteen yhteisvalinta vuodesta 2020 alkaen. Vanhat valintakokeet löytyvät Turun yliopiston nettisivuilta)
- Oikeustieteet
- Sosiaalitieteet
- Sosiaalityö (yhteisvalinnan verkkosivuilla)
- Yhteiskuntatieteet
Syksyn yhteishaku
Syksyn yhteishaku alkaa 30.8.2023 ja päättyy 13.9.2023 klo 15.00.
Syksyn yhteishaussa voit hakea seuraaviin hakukohteisiin:
- Avoimen yliopiston väylä, Julkisoikeus, Joensuu (3 v)
- Aikaisemmat opinnot, ml. avoimen yliopiston opinnot, Julkisoikeus, Joensuu (3 v + 2 v)
Vaaditut liitteet on tallennettava hakemukselle 20.9.2023 klo 15.00 mennessä. Mikäli et liitä vaadittuja liitteitä määräaikaan mennessä, sinua ei voida katsoa hakukelpoiseksi opiskelijavalinnassa eikä hakemustasi yliopistoon voida hyväksyä.
Mikäli vaadittujen opintojen suorittaminen on vielä kesken hakuajan päättyessä, tulee hakijan tallentaa hakemukselle opintosuoritusote 20.9.2023 klo 15.00 mennessä. Lopullinen opintosuoritusote on toimitettava heti opintojen valmistumisen jälkeen, viimeistään 4.10.2023 klo 15.00.
Suomen kielen taidon osoittamiseksi tarvittava todistus on liitettävä hakemukselle 20.9.2023 klo 15.00 mennessä.
Liitä hakemukseen vain hakulomakkeessa ilmoitetut kopiot. Kopion ei tarvitse olla virallisesti oikeaksi todistettu tai kahden henkilön oikeaksi todistama. Liitteenä pyydetyn opintosuoritusotteen tulee olla virallinen, oppilaitoksen myöntämä. Sähköisesti varmennetut opintosuoritusotteet ovat virallisia. Huomioithan, että sähköisesti varmennetut kelpaavat vain, kun niitä käytetään alkuperäisessä pdf-muodossaan eli ei tulostettuna tai muokattuna.
Liitteet ovat aina hakukohdekohtaisia ja koskevat aina yhtä yhteishakua kerrallaan. Jos haet useammassa peräkkäisessä yhteishaussa, sinun tulee toimittaa joka kerralla vaaditut liitteet uudelleen.