Varhaiskasvatuksen opettaja on tulevaisuuden ammatti. Varhaiskasvatuksen opettajia tarvitaan entistä enemmän, ja valitsemalla tähän ammattiin kelpoisuuden tuottavan kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon rakennat omalta osaltasi kestävää tulevaisuutta.
Varhaiskasvatuksen arvostus on jatkuvasti vahvistunut sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Elinikäisen oppimisen lähtökohdat ovat varhaisvuosissa, ja varhaiskasvatuksen opettaja on avainasemassa alle kouluikäisten lasten oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin turvaamisessa.
Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksesta valmistut vaikuttavaan, palkitsevaan ja ratkaisevan tärkeään ammattiin.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksesta vastaa soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto.
- Opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää paljon kontaktiopetusta.
- Lähiopetus tapahtuu Joensuun kampuksella, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
- Päiväkodeissa tapahtuvat opetusharjoittelujaksot ovat tärkeä osa opintoja.
- Tutkintoon voit valita sivuaineen (25 op) laajasta sivuainevalikoimasta.
- Varhaiskasvatuksen opettajilla on todella hyvä työtilanne!
Tutustu opintoihin
Kasvatustieteen opinnot ovat osittain yhteisiä muiden opettajaksi opiskelevien kanssa. Eriytyvät varhaiskasvatuksen opinnot painottuvat pienten lasten pedagogiikkaan, oppimiseen, kehitykseen ja pedagogiseen johtajuuteen. Opintoihin kuuluvat myös varhaiskasvatuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot ja osaamista syventävät sivuaineopinnot.
Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen tavoitteena on varmistaa, että tutkinnon suoritettuaan opiskelija ymmärtää lapsuutta osana kulttuurista monimuotoisuutta. Opiskelija hallitsee lapsen luontaisen kehitysprosessin eri vaiheet ja niiden riippuvuuden sosiaalisesta ja kulttuurisesta vuorovaikutuksesta. Opiskelija osaa tarkastella lapsen kehitystä ja oppimista sekä yksilöllisestä että yhteisöllisestä näkökulmasta. Hän osaa tarkastella erilaisia oppimisympäristöjä ja vahvistaa niissä toteutuvaa pedagogista toimintaa elinikäistä oppimista edistävällä tavalla. Opiskelija osaa hyödyntää uutta teknologiaa omissa pedagogisissa ratkaisuissaan.
Koulutuksen opetuskieli on suomi.
Tutustu filosofisen tiedekunnan opinto-oppaisiin WebOodissa.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä. Sen tavoitteellinen suorittamisaika on kolme vuotta.
Opiskelussa yhdistyvät tieteenalan hallinta sekä opettamiseen liittyvät taidot. Opintojen monipuoliset suoritustavat tukevat kriittisen ajattelun, argumentaation ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymistä ja soveltamista. Opetusharjoittelussa keskitytään pedagogisten taitojen kehittymiseen.
Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksessa suoritettu kasvatustieteen kandidaatin tutkinto antaa kelpoisuuden varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin varhaiskasvatuksessa ja siihen kuuluvassa esiopetuksessa.
Kasvatustieteen maisterin tutkinto on laajuudeltaan 120 opintopistettä. Sen tavoitteellinen suorittamisaika on kaksi vuotta.
Maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on varhaiskasvatuksen asiantuntijan vahva osaaminen. Hänellä on syvälliset tiedot ja taidot varhaiskaskasvatukseen liittyvistä moninaisista ilmiöistä, tieteellisen tiedon luonteesta, käsitteistä ja tutkimusmenetelmistä. Hän ymmärtää johtajuuden merkityksen organisaation, työyhteisön, lasten ja heidän perheiden näkökulmasta ja osaa toimia innovatiivisesti moninaisissa toimintakulttuureissa. Hän osaa perustella valintojaan ja ratkaisujaan tieteellisesti ymmärtäen teorian ja käytännön välisen suhteen.
Maisterin tutkinnon suorittaneilla on hyvät valmiudet akateemisen asiantuntijuuden ylläpitämiseen ja sen jatkuvaan kehittämiseen. Hänellä on rohkeutta vaikuttaa varhaiskasvatusta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja osallistua asiantuntijana varhaiskasvatusta koskevassa poliittisessa päätöksenteossa.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!

Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Kasvatustieteellisen alan VAKAVA-kokeiden vanhat aineistot ovat nähtävillä VAKAVAn sivuilla.