Joensuu on mainio paikka opiskella venäjää: kieltä puhutaan täällä paljon, ja Venäjän raja on alle tunnin ajomatkan päässä. Itä-Suomen yliopiston venäjän kielen opiskelijat ovat myös monikulttuurista väkeä: kolmasosa heistä puhuu venäjää äidin- tai sivistyskielenään.
Kandidaatin tutkinto antaa monipuoliset valmiudet venäjän kielen ja kulttuurin ja kansainvälisen viestinnän asiantuntijuuteen. Maisteriopinnoissa voit erikoistua joko venäjän kieleen ja kulttuuriin tai venäjän kieleen ja kääntämiseen. Opintojen aikana voit hankkia aineenopettajan pätevyyden tai kääntäjän ja tulkin ammattitaidon.
Venäjä-osaajia tarvitaan kielikoulutuksessa sekä monenlaisissa viestinnän ja kulttuurin asiantuntijatehtävissä. Työpaikka voi löytyä koulusta tai muista oppilaitoksista, liike-elämästä, matkailualalta, vientiteollisuuden palveluksesta, ulkoasiainhallinnosta tai järjestöistä.
- Venäjän kielen koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston humanistinen osasto.
- Opiskelu tapahtuu Joensuun kampuksella, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
- Humanistisen osaston omaopettaja auttaa sinua opintojesi suunnittelussa. Voit hyödyntää opintojesi ja urasuunnitelmiesi mukaista portfoliota työnhaussa.
- Koulutukseen sisältyy työelämätapahtumia, yritysvierailuja, mentorointia ja työelämätaitoja kehittäviä koulutuksia.
- Saat sparrausta työnhakuun ja varmuutta omien vahvuuksiesi esille tuomiseen.
Tutustu opintoihin
Venäjän kielen opintoihin sisältyy kielitaitoa ja viestintää, kieli- ja käännöstiedettä, Venäjän kulttuuria, yhteiskuntaa ja kirjallisuutta sekä kääntämistä ja tulkkausta niin käytännön harjoitusten kuin teoreettisempien luentojen avulla. Opetuskielet ovat suomi ja venäjä.
Perusopinnot ovat kaikille venäjän opiskelijoille yhteisiä. Perusopinnoissa osa opetuksesta eriytyy äidinkielesi mukaan. Toisena opintovuonna saat kansainvälistä kokemusta, kun suoritat osan aineopinnoista venäläisessä yliopistossa.
Maisterivaiheen venäjän opinnoissa voit valinnaisten kurssien avulla suunnata osaamisesi tulevan ammattikuvasi mukaan. Valittavana on esimerkiksi venäjän kielen opettamiseen liittyviä kursseja sekä kirjallisuutta, kulttuuria ja mediaa käsitteleviä opintoja. Venäjän kielen ja kääntämisen opinnoissa voit muun muassa valita käännettävän tekstin oman kiinnostuksesi mukaan sekä perehtyä erikoisalan tekstien kääntämiseen. Maisterintutkintosi osana voi olla työharjoittelu, jonka aikana testaat osaamistasi ja luot verkostoja työelämään.
Pääaineen ohella opiskelet sivuaineita, jotka ovat tärkeitä tulevan työelämäsi kannalta. Vapaa sivuaineoikeus takaa mahdollisuuden yksilöllisiin valintoihin ja laaja-alaisen asiantuntijuuden kehittämiseen.
Tutustu filosofisen tiedekunnan opinto-oppaisiin WebOodissa.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Venäjän kielen ja kulttuurin suuntautumisessa perehdyt syvällisesti venäjän kieleen, venäjänkieliseen kirjallisuuteen ja Venäjän kulttuuriin sekä opit etsimään, analysoimaan ja soveltamaan näihin liittyvää tietoa joko kielen opettajan tai muun kieliasiantuntijan tehtävissä. Tutustut esimerkiksi venäläiseen mediaan ja opit tulkitsemaan venäläistä julkista sanaa sekä kansan mielipiteitä.
Osan opinnoista voit halutessasi suorittaa ulkomaisessa yliopistossa vaihto-opiskelun aikana.
Tuleva opettaja suorittaa opettajan pedagogiset opinnot, muut valitsevat tulevien työtehtävien kannalta mielekkään sivuaineen.
Venäjän kielen ja kääntämisen suuntautumisessa perehdyt syvällisesti venäjän kieleen, venäjänkieliseen kulttuuriin ja kulttuurien väliseen viestintään sekä opit etsimään, analysoimaan ja soveltamaan näihin liittyvää tietoa joko kääntäjän, tulkin tai muun kieliasiantuntijan tehtävissä.
Opinnoissa korostuu kääntäminen äidinkieleen. Pienten opetusryhmien ansiosta saat yksilöllistä palautetta jokaisesta käännösharjoituksesta. Venäjän kielen ja kääntämisen opintojen lisäksi opiskelet yhdessä muiden kielten kääntämisen opiskelijoiden kanssa käännöstiedettä ja äidinkielesi mukaan joko suomen kieltä ja kääntämistä tai suomen kieltä ja kulttuuria vieraskielisille. Opintoihin kuuluu nykyaikaiseen ammattimaiseen käännöstoimintaan valmentavia jaksoja. Opit hoitamaan käännösprojekteja itsenäisesti – aidot toimeksiannot ovat myös mahdollisia. Voit syventää tietämystäsi suorittamalla tulkkauksen tai käännösteknologian erikoistumisopinnot.
Kääntämisen opiskelijoilla on oma ainejärjestönsä, Lingtwisti ry, joka tekee aktiivista yhteistyötä käännösalan toimijoiden kanssa. Itä-Suomen yliopistossa toimii myös kääntäjäopiskelijoiden osuuskunta, Monikieliset, joka auttaa kartuttamaan työkokemusta jo opintojen aikana.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!

Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.