Hyppää pääsisältöön

Sähkökatkoihin varautuminen yliopistossa

Nainen ja mies tekee yläfemmat.

Mentoroinnista vauhtia humanistien työurille 

Itä-Suomen yliopistossa syksyllä valmisteltu humanistisen osaston mentorointiohjelma käynnistyi konkreettisesti joulukuussa mentoreiden ja mentoroitavien ensimmäisellä yhteisellä tapaamisella. Mentorointiohjelma on humanistisessa koulutuksessa ensimmäinen laatuaan. Ohjelman tavoitteena on auttaa humanististen alojen opiskelijoita ja niiltä valmistuneita kirkastamaan urasuunnitelmiaan.

Yliopistojen uraseurannan mukaan humanistit työllistyvät verrattain hyvin paitsi opettajiksi ja kääntäjiksi myös erittäin monipuolisesti muihin asiantuntijatehtäviin eri aloille. 

– Joskus mahdollisuuksien viidakosta voi olla vaikea hahmottaa omaa polkuaan. Oman suunnan ja sitä myötä ensimmäisen oman alan työpaikan löytäminen saattaa kestää keskimääräistä pidempään. Mentorointiohjelma on tuotu yhdeksi elementiksi helpottamaan tätä prosessia: mentoroitavilla on mahdollisuus peilata omia uratavoitteitaan työelämää tuntevan mentorin kokemuksiin, kertoo HUMUS-hankkeen projektipäällikkö Anna Logrén.

Tapaamiset toimivat etänäkin

Ohjelmaan osallistuu 14 mentoroitavaa. He ovat opintojensa maisterivaiheessa tai jo valmistuneita humanisteja, jotka vielä etsivät uransa suuntaa tai haluavat muuttaa sitä. Heidän pareinaan on 14 mentoria, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä muun muassa markkinoinnissa, viestinnässä ja IT-alalla pääasiassa Joensuun alueella, mutta myös muualla Suomessa. 

– Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen ohjelma toteutetaan koronatilanteen vuoksi etänä. Etätoteutuksen ansiosta olemme saaneet mentoreitakin mukaan myös lähialueemme ulkopuolelta. Aloitustapaamisessa keskustelut koettiin onneksi etänäkin antoisiksi. On mielenkiintoista nähdä, millaisia kokemuksia etämentoroinnista saadaan kevään kuluessa. 

Puolivuotinen mentorointiohjelma jatkuu mentoriparien kahdenvälisillä tapaamisilla noin kerran kuussa. Tapaamisten teemoista ja aikataulusta sovitaan aloitustapaamisen yhteydessä. Ohjelma päättyy 31.5.2021 yhteiseen lopputapaamiseen.  

– Ohjelmasta kerätään tietoa ja palautetta, josta ammentaen toteutamme ohjelman uudestaan syksyllä 2021. Mentorointia on tarkoitus tarjota humanisteille myös hankkeen päätyttyä.
 

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anna Logrén
029 445 2025
anna.logren(at)uef.fi
uef.fi/humus