Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Matti Uusitupa.

Matti Uusitupa Academia Europaean jäseneksi

Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Matti Uusitupa on kutsuttu Academia Europaea -tiedeyhteisön jäseneksi. Yhteisö kutsuu ansioituneita tutkijoita jäsenikseen tiukan vertaisarvioinnin perusteella.

Academia Europaea on vuonna 1988 perustettu eurooppalainen tieteentekijöiden yhteisö, jolla on lähes 5000 jäsentä eri tieteenaloilta. Suomesta jäseniä on noin 80. Eurooppalaisen tiedeakatemian tavoitteena on edistää korkeatasoista tieteellistä tutkimusta ja välittää tietoa myös kansallisen ja kansainvälisen päätöksenteon tueksi. Jäseneksi voi päästä vain kutsusta vertaisarvioinnin jälkeen.

– Kutsu on eräs osoitus Itä-Suomen yliopistossa tehtävän tutkimuksen kansainvälisestä arvostuksesta, Uusitupa toteaa.

Matti Uusitupa on toiminut Itä-Suomen ja Kuopion yliopistoissa muun muassa nutrigenomiikan ja nutrigenetiikan professorina, kliinisen ravitsemuksen ja aineenvaihduntasairauksien professorina, ravitsemustieteen professorina, lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina sekä vuosina 2001–2009 Kuopion yliopiston rehtorina. Hän on hoitanut myös ylilääkärin ja johtajaylilääkärin tehtäviä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Vuodesta 2014 alkaen hän on työskennellyt emeritusprofessorina. Uusituvan tutkimustoiminta liittyy muun muassa tyypin 2 diabeteksen genetiikkaan, tautimekanismeihin ja ehkäisyyn sekä ravitsemuksen ja geenien yhteisvaikutuksiin. Yhdessä professori Jaakko Tuomilehdon kanssa hän johti uraauurtavaa DPS-tutkimusta, jossa osoitettiin elintapamuutosten teho tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Hän on johtanut myös muun muassa pohjoismaista SYSDIET-huippuyksikköä, joka on valottanut terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyötyjä sydänterveydelle.

Lisätietoja:

Emeritusprofessori Matti Uusitupa, matti.uusitupa (a) uef.fi

Kuvassa Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopiston 10. vuosipäiväjuhlassa vuonna 2020.