Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Fotoniikka

Joensuu ottaa vetovastuuta fotoniikan innovaatioekosysteemin vahvistamisesta Suomessa

Vetovastuuhankkeet edistävät alueiden välisiä kumppanuuksia teollisuuden digivihreän siirtymän ja tulevaisuuden teknologioiden kehittämistyössä.

Business Joensuun tiedote 13.9.2022

Kestävä energia, teollisuus, tuotannon ja kuluttamisen mallit ja terveellinen, hyvinvoiva elämä ovat teemoja, jotka yhdistävät Innokaupunkien solmimia ekosysteemisopimuksia. Teemoja viedään eteenpäin ekosysteemisopimusten lisäksi ryhmähankkeissa. Vetovastuuhankkeiden ideana on täydentää ja vahvistaa alueiden yhteistä osaamista ja yhteiskehittämistä. Yhteistyö lisää suomalaisen osaamisen kansainvälistä näkyvyyttä, kun kaupungit ja toimijat kilpailevat ulkomaisista osaajista ja TKI-investoinneista.

Mukana on kuusi vetovastuuhanketta, joista ottavat vetovastuuta TKI-toimijat Lappeenrannassa, Kokkolassa, Tampereella, Joensuussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Vetovastuuhankkeet edistävät seuraavien teemojen innovaatio- ja liiketoimintaa: vihreä sähköistäminen, akkukemikaalit, liikkuvat työkoneet, fotoniikka sekä liikunta ja digitaaliset terveys- ja hyvinvointiteknologiat.

- Hankkeet lisäävät osaamiskeskittymien välistä yhteistyötä ja työnjakoa innovaatiovetoisen kasvun aikaansaamiseksi. Teemoissa korostuvat osaamisen vahvistaminen, ennakointi- ja innovointitoiminta, uusien teknologioiden kehittäminen sekä alueiden välisten ja kansainvälisten kumppanuuksien edistäminen, kertoo kansallisen ohjausryhmän puheenjohtaja Petri Peltonen.

Jokainen vetovastuuhanke yhdistää toimijoita vähintään kolmesta Innokaupungista. Vetovastuuhankkeet ovat kaksivuotisia hankkeita. Niissä kehitettävät teemat perustuvat valtion ja 16 kaupunkiseudun solmimiin ekosysteemisopimuksiin.

Joensuu ottaa vetovastuuta fotoniikan innovaatioekosysteemin vahvistamisesta Suomessa. Fotoniikkateollisuus kasvaa sekä Suomessa että maailmalla muita teollisuudenaloja vauhdikkaammin.

– Vetovastuuhankkeella täydennämme ja vahvistamme alueiden yhteistä osaamista ja yhteiskehittämistä sekä lisäämme alan osaamisen kansainvälistä näkyvyyttä. Joensuu on tehnyt pitkäjänteisesti töitä fotoniikan yhteistyön lisäämiseksi Suomessa. Fotoniikan kärkikaupungit yhdistävä vetovastuuhanke on seuraava askel tämän yhteistyön kehittämisessä ja hankkeen luonnollinen veturi on Joensuu, kertoo fotoniikkaliiketoiminnan kasvuohjelman ohjelmavastaava Juha Purmonen Business Joensuusta.

Innovoivat kaupungit ja yhteisöt ovat mukana luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä!

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Riina Pulkkinen, p. 040 708 0178, riina.pulkkinen@pirkanmaa.fi

Kehityspäällikkö, Fotoniikkaliiketoiminnan kasvuohjelman ohjelmavastaava Juha Purmonen, p. 050 354 3832, juha.purmonen@businessjoensuu.fi

Tiedotteen: Business Joensuu

Avainsanat