Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Sinisiä valoja

Joensuuhun uusi fotoniikkakeskus

Business Joensuun tiedote

Joensuuhun uusi fotoniikkakeskus - Tavoitteena yli tuhat työpaikkaa ja 200 miljoonaa euroa liikevaihtoa

Joensuun seudulla toimii yksi Suomen merkittävimmistä ja kansainvälisimmistä fotoniikka-alan keskittymistä. Vuonna 2021 avautuvan uuden fotoniikkakeskuksen myötä alalle luodaan uutta liiketoimintaa ja seudulle houkutellaan uusia yrityksiä Suomesta ja maailmalta. Keskuksen myötä Joensuun kaupunki tavoittelee entistä suurempaa siivua 20 prosentin vuosivauhdilla kasvavasta alasta.

Fotoniikka on yksi Suomen Akatemian Lippulaivaohjelman kuudesta osaamiskeskittymästä, ja alan kotimainen yritystoiminta kasvaa keskimäärin kahdenkymmenen prosentin vuosivauhdilla. Suomessa Joensuun seutu on profiloitunut fotoniikan tutkimuksen, tuotekehityksen ja kaupallistamisen kansainvälisenä veturina, ja Joensuun kaupunki onkin nimennyt fotoniikan yhdeksi neljästä kärkitoimialastaan.

Seudulla on tehty pitkäjänteistä työtä fotoniikan koulutuksessa ja tutkimuksessa. Nyt panostusta lisätään myös kaupallistamiseen ja yritystoiminnan kasvattamiseen. Vuonna 2021 avautuvan Photonics Business and Research Center Joensuun myötä kaupunki kiihdyttää alan liiketoimintaa seudulla ja tavoittelee yhä suurempaa osaa kasvavasta potista.

– Tavoitteenamme on, että fotoniikkaliiketoiminta työllistää vuoteen 2030 mennessä yli tuhat henkeä ja tuottaa 200 miljoonan euron liikevaihdon Joensuun seudulla. Uuden fotoniikkakeskuksen perustaminen on Joensuun fotoniikan kasvuvision tärkeimpiä toimenpiteitä ja keskeinen mahdollistaja tavoitteillemme, kertoo projektia koordinoivan Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen.

Uudessa fotoniikkakeskuksessa fotoniikkaa hyödyntäviä yrityksiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä, pääoman hankinnassa ja verkostoitumisessa. Yrityksiä autetaan edistämään innovaatioita kansallisesti ja kansainvälisesti ja niiden palvelukseen etsitään uusia osaajia. Keskukseen kaavaillaan myös kiihdyttämöohjelmaa, jossa alan start-upien toimintaa vauhditetaan kansainvälisille markkinoille.

Joensuussa toimii jo useita tunnettuja fotoniikka-alan yrityksiä kuten Dispelix, Hypermemo, Nanocomp ja Seetrue. Tavoitteena on parantaa fotoniikkaa hyödyntävien yritysten toimintaedellytyksiä Joensuussa, luoda uutta liiketoimintaa sekä houkutella seudulle uusia yrityksiä ja työpaikkoja Suomesta ja maailmalta.

Pitkäjänteistä työtä yhteisen asian puolesta

Projektin ensimmäisessä vaiheessa uusi fotoniikkakeskus perustetaan Itä-Suomen Yliopiston Joensuun kampukselle. Laajennussuunnitelmat ovat kuitenkin jo käynnissä, ja muutaman vuoden päästä keskuksen on määrä muuttaa omiin uusiin tiloihinsa.

Uusi keskus tuo mukanaan uudet yhteiset puitteet, mutta yhteistyötä on tehty jo pitkään. Yliopisto on muun muassa vuokrannut fotoniikka-alan yrityksille tiloja ja laitteita, ja vastavuoroisesti opiskelijat ovat päässeet kouluttautumaan yritysten omien laitteiden parissa. Karelia-ammattikorkeakoulu puolestaan on tukenut yrityksiä tarkkuustekniikkaan pohjautuvien tuotteiden suunnittelussa ja prototyyppien valmistuksessa.

Keskus lisää koulutusorganisaatioiden yritys- ja tutkimusyhteistyön mahdollisuuksia sekä tuo käyttöön laitteita, joita organisaatiot eivät yksin kykenisi hankkimaan.

– Fotoniikka on toiminut yritysyhteistyössä eräänlaisena suunnannäyttäjänä: yhteistä ekosysteemiä on rakennettu jo pitkään, ja tähän suuntaan uskomme muidenkin alojen siirtyvän. Uusi fotoniikkakeskus luo paitsi entistä paremmat puitteet tilojen ja laitteiden yhteiskäytölle, myös osaamisen ja tiedon jakamiselle. Keskus on merkittävä vetovoimatekijä sekä yliopistolle että koko maakunnalle, kertoo UEF:n Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Jurvelin.

– Karelian ja UEF:n fotoniikkaosaajat ovat tottuneet työskentelemään yhdessä, ja esimerkiksi monen yrityksen tuotekehitys tapahtuu ammattikorkeakoulun tai yliopiston tiloissa. Uuden fotoniikkakeskuksen myötä yhteistyö ottaa taas harppauksen eteenpäin, kuvaa Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo alueen fotoniikka-alaa.

Aiesopimus uuden fotoniikkakeskuksen perustamisesta allekirjoitettiin 22.6.2020. Sopimuksen osapuolina ovat Joensuun kaupunki, Business Joensuu, Itä-Suomen Yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Riveria Koulutuskuntayhtymä, Suomen Yliopistokiinteistöt ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Lisätietoja:

Harri Palviainen, toimitusjohtaja, Business Joensuu,harri.palviainen (a) businessjoensuu.fi, +358 500 967 744

Pauliina Pikkujämsä, palvelujohtaja, Invest In ja sijoittumispalvelut, Business Joensuu, pauliina.pikkujamsa (a) businessjoensuu.fi,+358 40 743 4362

Joensuu on yli 120 000 asukkaan ja 6 000 yrityksen kasvava yliopistokaupunkiseutu, Pohjois-Karjalan taloudellinen keskus Venäjän rajan tuntumassa. Eri oppilaitosten 20 000 opiskelijaa näkyvät hyvin sen katukuvassa. Joensuu on yksi Suomen yrittäjämyönteisimmistä kaupungeista ja siellä toimii maailman suurin metsäkonetehdas, Euroopan metsäinstituutin pääkonttori, maailmanlaajuisesti tunnettu lukitus- ja kulunhallintajärjestelmien edelläkävijä sekä kansainvälistä lääketeollisuutta palveleva klusteri. Joensuu on yksi Suomen neljästä fotoniikkakeskittymästä. Nuorten ihmisten eloisa kaupunki tunnetaan myös monipuolisena matkailu- ja tapahtumakohteena sekä Ilosaarirockin kotikaupunkina.