Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pariskunta kävelyllä.

Estrogeeniaineenvaihdunnalla yhteys rasvamaksataudin kehittymiseen naisilla

Juuri julkaistu tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa mahdollisen syyn siihen, miksi naisilla on lisääntynyt riski rasvamaksatautiin erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Vaihdevuosiin liittyvät estrogeeniaineenvaihdunnan muutokset näyttävät vahvistavan rasvamaksataudin riskiä lisäävän PNPLA3-geenivariantin vaikutusta. Eurooppalaisen yhteistyöprojektin tulokset julkaistiin Nature Medicine -lehdessä. Mukana oli myös Itä-Suomen yliopiston ja KYSin tutkijoita.

Lihavuuteen ja aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvä rasvamaksatauti on yleisin maksasairaus ja se yleistyy yhä erityisesti naisilla. – Hedelmällinen ikä vaikuttaa suojaavan naisia rasvamaksataudilta, mutta osalle naisista kehittyy rasvamaksa nopeasti vaihdevuosien jälkeen, dosentti Ville Männistö kertoo.

Rasvamaksataudin merkittävin geneettinen riskitekijä on PNPLA3-geenin tietty muoto, p.I148M -variantti. Nyt julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin useilla eri tutkimusmenetelmillä, että naissukupuoleen liittyy rasvamaksataudin riskiä lisääviä yhteisvaikutuksia PNPLA3-riskivariantin kanssa. Kohonneessa rasvamaksataudin riskissä olevien maksakudosnäytteistä havaittiin, että kyseinen PNPLA3-variantti lisäsi maksan rasvoittumista ja taudin etenemistä myös pitkälle edenneeseen fibroosiin ja maksasolusyöpään naisilla enemmän kuin miehillä. Fibroosissa maksaan kertyy sidekudosta, se arpeutuu ja lopulta maksan toiminta häiriintyy. Toisessa, yleisväestöä edustavassa tutkimusaineistossa varianttiin liittyi naisilla korkeampia rasvamaksatautia heijastelevia ALAT-arvoja kuin miehillä.

Kyseisen PNPLA3-variantin yhteys rasvamaksataudin riskiin vahvistui naisilla erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

PNPLA3:n ilmentyminen maksassa oli lihavilla naisilla suurempaa kuin lihavilla miehillä. Solu- ja hiiritutkimuksissa geenin ilmentymisellä havaittiin yhteys estrogeenitasoihin. Estrogeeni vaikuttaa maksasolujen rasva-aineenvaihduntaan erityisesti niissä esiintyvän estrogeenireseptori α:n välityksellä. Tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että estrogeenireseptori α: aktivoiminen lisää PNPLA3-geenin ilmentymistä, mikä puolestaan lisää rasvan ja sidekudoksen kertymistä maksaan.

Rasvamaksataudin riskiin vaikuttavia geenejä on tunnistettu useita, mutta niiden vaikutusmekanismeja tautiriskiin ei juurikaan tunneta. – Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat estrogeenireseptori α:n ja PNPLA3 p.I148M -geenivariantin välisen toiminnallisen yhteisvaikutuksen, joka voi olla syynä siihen, että osalle naisista kehittyy rasvamaksa vaihdevuosien jälkeen estrogeenitason laskiessa, summaa professori Jussi Pihlajamäki.

Lisätietoja:

Dosentti Ville Männistö, ville.mannisto(a)pshyvinvointialue.fi

Professori Jussi Pihlajamäki, jussi.pihlajamaki(a)uef.fi,  https://uefconnect.uef.fi/henkilo/jussi.pihlajamaki/

Tutkimusartikkeli:

Cherubini et al. Interaction between estrogen receptor-α and PNPLA3 p.I148M variant drives fatty liver disease susceptibility in women. Nature Medicine (2023). https://www.nature.com/articles/s41591-023-02553-8