Uutiset
2.5.2024
30.4.2024
Tapahtumat
3
Touko
2024
Siirry Ajankohtaista-osioon
Suomeksi
In English
Konsortio pyrkii löytämään uusia keinoja alkoholista riippumattoman rasvamaksan hoitoon.
Uusille kasvipohjaisille, terveysvaikutteisille elintarvikkeille on nyt kysyntää. Tutkija Carme Plumed-Ferrerin kehittämällä menetelmällä niitä voidaan valmistaa fermentoidusta kvinoasta.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että paljon proteiinia ruokavaliostaan saavilla henkilöillä oli suurempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan kuin muilla.
Aistilähtöinen ruokakasvatus tarjoaa uuden keinon terveyttä edistävien ruokailutottumusten tukemiseen varhaiskasvatuksessa.
– Kun tarkastellaan elintarvikkeiden ja ruokavalioiden terveysvaikutuksia, kerta toisensa jälkeen havaitaan yhteys elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan, ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen kertoo.
Rasvaisen kalan käyttö suurentaa veren HDL-lipoproteiinihiukkasia ja lisää niiden rasvamäärää henkilöillä, joilla on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta.
Mitä hyötyä elämäntapamuutoksista on diabeteksen ehkäisyssä, jos sairastumiseen on suuri perinnöllinen alttius? – Tästä tutkimuksesta se selviää. Koskaan ennen ei ole tutkittu, riippuuko tällaisen intervention teho perimästä, kertoo T2D-GENE-tutkimuksen johtaja, professori Markku Laakso.