Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lukiolainen Rilla Räsänen.

Avoimen opinnot auttavat lukiolaista oman alan löytämisessä

Kuopion lyseon lukion abiturientti Rilla Räsänen haki ja sai varmuutta tulevaisuuden valintoihinsa Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa.

Avoimen yliopiston opintojaksot avaavat lukiolaiselle käsityksen yliopisto-opinnoista ja antavat varmuutta oman alan valintaan. Yksittäisten opintojaksojen avulla lukiolainen voi perehtyä unelmien alaansa ja saada kokemusta, vastaavatko alan yliopisto-opinnot odotuksia.

Kuopion lyseon lukion abiturientti Rilla Räsänen kokeili Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa, onko oikeustiede hänelle parhaiten sopiva hakukohde. Räsänen suoritti oikeustieteiden perusteiden opintojakson sekä juridisen kirjoittamisen ja tiedonhankinnan kurssin avoimessa yliopistossa kesällä 2021.

– Oikeustieteet on kiinnostanut minua yläkoulusta lähtien. Äitini huomasi avoimen yliopiston kurssit netistä ja kehotti kysymään opolta, onko opintoja mahdollista tehdä lukion ohessa, Räsänen kertoo.

Itä-Suomen yliopisto tekee yhteistyötä useiden lukioiden kanssa ja tarjoaa sopimusoppilaitosten opiskelijoille mahdollisuuden opiskella maksutta avoimen yliopiston opintoja. Avointa yliopisto-opetusta on tarjolla lähes kaikilta Itä-Suomen yliopiston aloilta, ja pääosin opinnot ovat verkko- ja monimuotoisia opintoja.

Avoimen opintoja omaan rytmiin

Kuopiolaiselle abille Rilla Räsäselle avoimet yliopisto-opinnot osoittautuivat todella hyödyllisiksi.

– Sain tosi hyvän käsityksen yliopisto-opiskelusta ja siitä, millaisia oikeustieteiden opinnot ovat. Suunnitelmani selkeytyivät opintojen myötä. Ymmärsin, että oikeustieteet ei olekaan ihan täysin mun juttu. Kaupallinen puoli kiinnostaa nyt enemmän, Räsänen kertoo.

Kaikkineen Räsänen kehuu kokemusta hyväksi. Erityisesti hän kiittää avoimen yliopiston opiskelun joustavuutta, sillä opintoja saattoi tehdä verkossa vapaasti silloin, kun se parhaiten sopi oman elämän rytmiin.

Haastettakin avoimen opinnot tarjosivat abiturientille.

– Oikeustieteiden perusteiden kurssi oli suhteellisen helppo ja sujui nopeasti monivalintatenttinä, mutta juridisen kirjoittamisen ja tiedonhankinnan kurssi teetti enemmän töitä.

Räsänen suosittelee avoimen yliopiston opintoja jo lukion aikana varsinkin niille nuorille, jotka ovat pitkään haaveilleet tietystä alasta ja opinnoista yliopistossa, ja hakevat varmuutta valintoihinsa.

– Kyllä, ehdottomasti suosittelen ja rohkaisen opiskelemaan avoimen opintoja. Avoimen opinnoissa saa käsityksen, millaista alan opiskelu on oikeasti. Siitä on paljon etua oman tulevaisuuden suunnittelussa, Rilla Räsänen muistuttaa.