Tervetuloa opiskelemaan Itä-Suomen yliopiston avoimeen yliopistoon! Tällä sivulla kerrotaan opiskelun aloitukseen liittyvistä käytännöistä.
Kun ilmoittaudut koulutukseemme, saat sähköpostiisi viestin, joka sisältää opintomaksun maksulinkin, jolla maksaen vahvistat ilmoittautumisen. Maksulinkki on aktiivinen 24 tuntia. Jos linkki ehtii vanhentua, ilmoittaudu uudelleen. Ilmoittauduttuasi opiskeluoikeus tallennetaan kymmenen (10) vuorokauden kuluessa ilmoittautumisesta. Saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiisi tämän jälkeen. Jos sinulla ei ole aiempaa UEF-tunnusta, saat tämän viestin jälkeen myös yliopiston käyttäjähallinnasta UEF-tunnuksen aktivointiohjeet. Tunnuksesi saa käyttöoikeudet opiskeluoikeuden alkaessa.
Jos käytössäsi on ollut aiemmin UEF tunnus, ota se käyttöön uudelleen salasanan vaihdon kautta, katso salasanan vaihtaminen. Tunnuksesi voit tarkistaa salasanan vaihdon yhteydessä, katso MyAccount-välilehti Username.
Avoimen yliopiston opiskelijoille suositellaan Digistartin suorittamista ennen opintojen aloitusta. Digistartti-perehdytyksen tavoite on helpottaa tutustumista Itä-Suomen yliopiston digitaalisiin opiskeluympäristöihin jo ennen opintojen alkamista.
Useissa opinnoissa on käytössä verkko-oppimisympäristö, josta löytyy kunkin opintojakson materiaalit ja tarkemmat opiskeluohjeet. Moodlesta löytyvät myös opintojen oppimistehtävät ja verkkotentit. Tietoa eri verkko-oppimisympäristöistä ja niihin kirjautumisesta löydät Kamusta.
Peppi on UEF:n käyttämä opiskelija- ja opintotietojärjestelmä. Pepissä pääset näkemään ilmoittautumisesi ja suorituksesi sekä pääset tallentamaan itsellesi suoritusotteen opinnoistasi.
Lue opiskelijan henkilötietojen käsittelystä Itä-Suomen yliopistossa.
Yliopistossa opiskelun tavoitteena on tieteellinen ajattelu ja ongelmanratkaisu. Koko korkeakoululaitosta koskee puolestaan tieteellinen tutkimus, siihen kytkeytyvä korkein opetus ja erilaiset palvelutehtävät. Nämä luovat yhdessä akateemista kulttuuria. Luennoille voi osallistua kuka tahansa, mutta opintojakson suorittaminen edellyttää opiskeluoikeutta opiskeltavaan aineeseen. Päästessään opiskelemaan yliopistoon opiskelijasta tulee tiedeyhteisön jäsen.
Yliopisto-opiskelussa on tutkinnon, ammatin ja tieteellisen ajattelun lisäksi tärkeää oppia tuottamaan uutta tietoa eri menetelmien avulla. Akateemisen ammattipätevyyden saaminen vaatii opiskelijalta oppimista ja opitun sisäistämistä. Opiskelijan on kyettävä kriittiseen ajatteluun sekä ongelmien tunnistamiseen ja ratkaisuun. Näitä taitoja kehitetään yliopisto-opintojen aikana.
Akateemisessa maailmassa vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Yliopistossa voi opiskella varsin pitkälle omaan tahtiin. Vapaus kuitenkin lisää vastuuta, sillä opiskelijan on itse tehtävä opintojaksovalintansa ja suunnitella opintoaikataulunsa. Opiskelijan vapautta perinteisessä yliopisto-opetuksessa rajoittavat tutkinnoille säädetyt tavoitteelliset suoritusajat.
Opiskelijan asema yliopistossa määräytyy opiskelijavalinnan kautta sen tutkinnon tai niiden opintojen mukaan, jotka hän aloittaa. Opiskelijalla on oikeus saada vähintään se opetus, jonka hän tutkinnon tai muu opintokokonaisuuden saadakseen tarvitsee. Yliopistossa opiskellaan erityyppisiä ja eri laajuisia opintoja.
Opinnot jäsennellään yleisesti perus- ja aineopinnoiksi sekä syventäviksi opinnoiksi sekä pääaine-, sivuaine- ja yleisopinnoiksi. Nämä opintokokonaisuudet koostuvat eri opintojaksoista. Opintojaksot voivat olla myös kokonaisuudesta erikseen suoritettavissa tai täysin itsenäisiä. Avoimen yliopiston opetustarjonnassa olevat opintokokonaisuudet ovat yleensä perus- tai aineopintokokonaisuuksia. Opetustarjonnassamme on myös opintokokonaisuuksia, jotka ovat monitieteisiä, eri oppiaineiden opintojaksoista koostuvia kokonaisuuksia. Ne vastaavat usein laajuudeltaan perus- tai aineopintokokonaisuutta.
Pääaineopintoihin kuuluvat yleensä:
- Perusopinnot: oppiaineen perusteisiin tutustuminen, laajuus vähintään 25 opintopistettä.
- Aineopinnot: perusopintojen tietoja syventäminen, laajuus vähintään 35 opintopistettä.
- Syventävät opinnot: aikaisemmissa opinnoissa saadun tiedon täydentäminen ja syventäminen sekä alan jatko-opintoedellytysten hankinta.
Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus harjoittaa sivuaineopintoja silloin, kun opetusta on tarjolla eikä erillistä rajoitusta siihen osallistumiseen ole. Sivuaineopinnoissa suoritetaan jonkin oppiaineen perus- ja aineopintotasoisia opintoja. Useimmiten opintoihin tulee sisältyä tietty määrä joko pakollisia tai vapaavalintaisia sivuaineita. Sivuaineita voi opiskella omassa tai muissa tiedekunnissa tai jopa toisissa yliopistoissa.
Tutkintoon kuuluu myös erilaisia kieli- ja viestintäopintoja. Ne tukevat opiskelua ja antavat valmiuksia suulliseen ja kirjalliseen viestintään äidinkielellä ja vierailla kielillä.
Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työmäärää. Opinnot on mitoitettu opintopisteinä siten, että yhden lukuvuoden täysipäiväinen opiskelu tuottaisi 60 opintopistettä. Perustutkinto-opiskelijana voi suorittaa lähes kaikilla koulutusaloilla alemman korkeakoulututkinnon eli kandidaatin tutkinnon, joka on laajuudeltaan 180 opintopistettä, ja ylemmän korkeakoulututkinnon eli maisterin tutkinnon, joka on laajuudeltaan 120 op (180+120=300). Lisäksi on mahdollista suorittaa lisensiaatin ja tohtorin tutkinto.
Opintoja voidaan suorittaa myös täydennyskoulutuksena, avoimina yliopisto-opintoina tai erillisinä opintoina. Tällöin opiskelijalla ei ole tutkinnon suoritusoikeutta.
Opintojen arviointi tapahtuu kuusiportaisella arviointiasteikolla (0-5):
- hylätty 0
- välttävä 1
- tyydyttävä 2
- hyvä 3
- kiitettävä 4 ja
- erinomainen 5
Joissakin opintojaksoissa tai opintokokonaisuuksissa arvioinnissa käytetään vain merkintää hyväksytty tai hylätty. Opettaja voi myös palauttaa oppimistehtävän täydennettäväksi, jolloin opiskelijan on korjattava ilmenneet puutteet saadakseen suorituksen hyväksytyksi.
Opintokokonaisuuden arvosana määräytyy suoritettujen opintojaksojen arvosanojen keskiarvolla. Joissakin oppiaineissa käytetään opintopistemäärällä painotettua keskiarvoa. Sekä opintojaksojen että opintokokonaisuuksien arviointiperusteet sisältyvät opetussuunnitelmiin.
Lukuvuosi
Yliopiston lukuvuosi alkaa 1. elokuuta ja päättyy 31. heinäkuuta, mutta opintoja suoritetaan pääosin syys-toukokuun välisenä aikana. Lukuvuosi on jaettu kahteen lukukauteen, syyslukukausi 1.8.-31.12. ja kevätlukukausi 1.1.-31.7. Joillakin koulutusaloilla lukuvuosi jaettu lisäksi neljään opetusperiodiin, joista kaksi ajoittuu syys- ja kaksi kevätlukukaudelle.
Opintojen suoritustapa vaihtelee oppiaineittain ja opintojaksoittain. Kunkin opintojakson suoritustavan tai -vaihtoehdot löydät opintojakson tiedoista verkkosivuilta (katso opetustarjonta) ja opinto-oppaasta/Pepistä sekä verkko-oppimisympäristöstä.
Tavallisimpia suoritustapoja ovat tentit (luento- ja kirjallisuustentit) ja erilaiset kirjalliset työt (esimerkiksi esseet, oppimistehtävät ja seminaarityöt). Aiemmin hankitun osaamisen perusteella voit hakea korvaavuutta opintojaksosta tai kokonaisuudesta.
Tentit
Erilaisia tenttimuotoja ovat kirjallisuus- tai luentotentit, verkkotentit ja sähköinen tentti (Exam). Lue lisää Tentit ja tenttiminen
Kirjalliset työt opintojen suoritustapana
Kirjallisia töitä ovat esimerkiksi esseet, oppimistehtävät ja seminaarityöt. Ne ovat yleensä kirjallisesti kotona tehtäviä töitä.
Oppimistehtävä on laajahko kirjallinen tehtävä, joka rakentuu teoriatiedosta, omista kokemuksista ja omasta analyyttisesta asian käsittelystä vastaten oppimistehtävässä asetettuihin kysymyksiin. Teoriatieto perustuu osoitettuun kirjallisuuteen. Kirjallisten töiden aiheet ja palautusohjeet kerrotaan opetuksen yhteydessä. Säilytä itselläsi kopio palauttamastasi kirjallisesta työstä ainakin siihen saakka, kun olet saanut tuloksen suorituksestasi.
- Katso ohjeet kirjallisiin töihin.
- Katso ohjeet oppimistehtävien ulkoasuun, viittaus- ja lähdekäytäntöihin.
Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen (OT)
Osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan menettelyjä, joilla opiskelijan osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osana opintoja. Aikaisemmin oli käytössä lyhenne ”AHOT” eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Termi ja lyhenne saattavat olla vielä käytössä eri yhteyksissä. Ne tarkoittavat tätä samaa asiaa.
Sinun on mahdollista hakea opintojaksosta korvaavuutta, mikäli olet suorittanut sisällöltään ja laajuudeltaan vastaavan opintojakson jonkin muun yliopiston opintovaatimusten mukaisesti tai muissa opinnoissa hankkinut vastaavat tiedot. Sinun tulee selvittää itse oppisisällöt sekä liittää hakemukseen tarvittavat dokumentit (esimerkiksi opetussuunnitelma ja opintosuoritusote). Korvaavuuden myöntämiskäytäntö vaihtelee oppiaineittain ja myöntämisestä päättää aina oppiaineen vastuuhenkilö.
Sinulla tulee olla avoimen yliopiston opiskeluoikeus, jotta hakemuksesi käsitellään. Tämän vuoksi sinun tulee ilmoittautua ensin opintojakson opiskelijaksi. Tutkintoihin kuluvien yleisten kieli- ja viestintäopintojen korvaavuutta voit hakea vasta siinä vaiheessa, kun olet päässyt yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, katso lisätietoja.
Opintojen hyväksilukua haetaan Pepissä opiskelijaksi ilmoittautumisen jälkeen, katso lisätietoja Kamusta.
Arviointi ja palaute
Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty tai numeraalisesti: 1 = välttävä; 2 = tyydyttävä; 3 = hyvä; 4 = kiitettävä ja 5 = erinomainen. Numeraalisen arvioinnin lisäksi joistain opintojaksoista voit saada sanallista palautetta.
Jos olet tyytymätön saamaasi opintosuorituksen arviointiin, sinun tulee tehdä oikaisupyyntö 14 vrk kuluessa siitä, kun olet saanut tuloksen tiedoksi. Ota ensisijaisesti yhteyttä oppiaineen suunnittelijaan, jotta saat asian vireille. Katso lisätietoja, muutoksenhaku.
Opintokokonaisuuden arviointi
Opintokokonaisuuksien arvosteluasteikko on 0−5 tai hyväksytty – hylätty. Opintojaksot, joiden arvosana on ”hyväksytty”, eivät vaikuta opintokokonaisuuden arvosteluun. Jos opintokokonaisuuteen kuuluvista opinnoista yli puolet on hyväksiluettu, arvostellaan opintokokonaisuus arvosanalla hyväksytty. Sisällytetty opintokokonaisuus arvostellaan sillä arvosanalla, millä se on alun perin suoritettu.
Jos sisällytettävä opintokokonaisuus on arvosteltu kolmiportaisella asteikolla (tyydyttävät, hyvät, erinomaiset tiedot), muunnetaan arvosana asteikolle 0-5 seuraavasti: TT = 2/5, HT = 3/5, ET = 5/5. Jos opintokokonaisuuden arvostelussa käytetään asteikkoa 0-5, opintokokonaisuuden arvosana määräytyy opintojaksojen opintopistemäärillä painotettuna.
Opintokokonaisuuksien suoritukset arvostellaan opintojaksojen opintopistemäärillä painotetun keskiarvon perusteella seuraavasti (keskiarvo, numeerinen arvosana, sanallinen arvosana):
- 1.00-1.49, 1/5, välttävä
- 1.50-2.49, 2/5, tyydyttävä
- 2.50-3.49, 3/5, hyvä
- 3.50-4.49, 4/5, kiitettävä
- 4.50-5.00, 5/5, erinomainen
Numeerisesti arvostellun opintojakson arvosana kerrotaan opintopistemäärällä (esim. 3 op x arvosana 5/5 = 15). Kerrotut arvosanat lasketaan yhteen. Näin saatu summa jaetaan ko. kokonaisuuteen kuuluvien numeerisesti arvosteltujen opintojaksojen yhteenlasketulla opintopistemäärällä.
Opintokokonaisuuden arvosanaksi annetaan ”hyväksytty”, jos vähintään puolet siihen kuuluvista opintopisteistä on arvosteltu tai hyväksiluettu arvosanalla ”hyväksytty”, mikäli opetussuunnitelmassa ei toisin määrätä. Lisäksi oppiaineilla voi olla omia lisävaatimuksia tai täsmennyksiä.
Palaute
Palautteen antaminen on kaksisuuntaista. Toivomme saavamme palautetta sinulta opetuksen sisällöstä, toteutuksesta ja käytännön järjestelyistä. Palauteen antamista ohjeistetaan opetuksen yhteydessä tai voit täyttää sähköisen palautelomakkeen tai oppiaineen tai kokonaisuuden Moodle-ympäristössä.
Huom! Alla olevat ohjeet koskevat normaalia toimintaa, joten seuraathan myös Opiskelu-ja opetusjärjestelyt koronatilanteen aikana.
Tenttipäivät lv. 2022-2023
Avoimen yliopiston tentit lv. 2022-2023
Avoimen yliopiston yleiset tentit järjestetään maanantaisin klo 16:00-20:00 sekä Joensuun että Kuopion kampuksella. Tenttitilat ovat Joensuussa sali C1 ja Kuopiossa sali SN100.
Syksy 2022:
- Ma 22.8.2022
- Ma 26.9.2022
- Ma 24.10.2022
- Ma 21.11.2022
- Ma 12.12.2022
Kevät 2023
- Ma 16.1.2023
- Ma 13.2.2023
- Ma 20.3.2023
- Ma 24.4.2023
- Ma 22.5.2023
- Ma 12.6.2023
Oikeustieteiden oppiaineita koskevat aamutentit lv. 2022-2023
Oikeustieteiden oppiaineita koskevat tentit järjestetään perjantaisin klo 8:00-12:00. Tenttipaikka on Joensuussa sali C1 ja Kuopiossa sali SN100.
Lukuvuosi 2022-2023
- Pe 16.9.2022
- Pe 11.11.2022
- Pe 2.12.2022 (Kuopio CA101)
- Pe 3.2.2023
- Pe 3.3.2023 (Kuopio CA101)
- Pe 14.4.2023
- Pe 5.5.2023
- Pe 2.6.2023
Kirjallisuustentti
Kirjallisuus- tai luentotentti on yleinen suoritustapa opinnoissa. Tenttejä järjestetään opintojen opetusohjelman mukaisesti joko salitentteinä Itä-Suomen yliopiston tiloissa Joensuussa ja Kuopiossa sekä yhteistyöoppilaitoksissa.
- tenttien järjestämistavat ja ajat ilmoitetaan opintojen opetusohjelmissa.
- jokaisesta tentittävästä opintosuorituksesta järjestetään vähintään kaksi tenttimismahdollisuutta.
- tentteihin ilmoittaudutaan viimeistään 10 vuorokautta ennen tenttipäivää.
Kirjallisuustenttiin osallistuminen
- Osallistujat kutsutaan sisään joko opintojaksoittain tai nimellä.
- Tenttitilaisuus katsotaan alkaneeksi opiskelijan saapuessa tenttisaliin, joten keskustelu toisten tenttiin osallistujien kanssa ei ole enää sallittua.
- Istumapaikalle voit ottaa mukaan kirjoitusvälineet, kuvallisen henkilöllisyyskortin ja kukkaron. Laukut ja takit jätetään salin yläosaan tai portaille. Sulje kännykkä ja jätä se laukkuun tai valvojan pöydälle.
Tentinvalvoja aloittaa tentin ilmoittamalla vastaamisen aloitus- ja päättymisajan sekä ensimmäisen mahdollisen poistumisajan. Tentistä saa poistua aikaisintaan puolen tunnin kuluttua tentin alkamisesta ja tämän ajan kuluessa tenttisaliin saapuneilla on oikeus osallistua tenttiin.
Tenttivastauspaperit jaetaan tenttitilaisuudessa. Kirjaa jokaiseen tenttivastauspaperiin seuraavat tiedot:
- tenttipäivä
- sukunimi ja etunimi
- opiskelijanumero tai henkilötunnus
- tentittävän opintojakson nimi ja tunniste
Mikäli tenttitilanteessa tulee ongelmia, esimerkiksi tenttikysymykset puuttuvat tai ne ovat vääristä teoksista, ota yhteyttä tentinvalvojaan nostamalla käsi ylös. WC:ssä voit käydä ainoastaan valvojan seurassa.
Jos tenttijän havaitaan syyllistyneen vilppiin, hänet poistetaan tentistä välittömästi ja suoritus hylätään. Vilpiksi katsotaan mm. luvattoman materiaalin käyttö, vastauksen katsominen toiselta tai muu vastaajien välinen yhteistyö. Valmistaudu todistamaan henkilöllisyytesi palauttaessasi vastauspaperia. Kuittaa osallistumisesi osallistujalistaan (tarvittaessa). Luentotenttien kysymykset pyydetään palauttamaan vain, jos tentaattori on niin merkinnyt kysymyspaperiin. Kirjallisuustenteissä kysymykset palautetaan kuoressa vastauspaperien kanssa. Suttupaperit ja tyhjät konseptit palautetaan valvojalle. Tentinvalvoja huomauttaa tentin päättymisestä viimeistään 10 minuuttia ennen tenttiajan päättymistä ja lopettaa tentin määräaikana.
Kirjallisuustentti etätenttinä
Mikäli haluat suorittaa tentin muulla kuin Joensuun tai Kuopion (tai yhteistyöoppilaitoksen opiskelija omassa oppilaitoksessa), vastaat itse tenttipaikan ja valvonnan järjestämisestä sekä niistä mahdollisesti aiheutuvista kuluista. Tenttipaikkana voi olla esimerkiksi muu yliopisto, kansalais- tai kansanopisto tai muu oppilaitos. Etätenttiminen ei ole mahdollista omalla työpaikalla, kirjastossa tai suurlähetystössä ulkomailla. Olennaista on, että tenttipaikka on luotettava ja tentti tapahtuu valvotuissa olosuhteissa.
Tentin ilmoittautumistietoihin kirjoitetaan tentinvalvojan nimi, yhteystiedot ja tenttipaikan osoite, jotta voimme toimittaa tenttikysymykset valvojalle. Etätentti järjestetään samaan aikaan kuin yliopiston tentti. Tenttitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan kolmekymmentä (30) minuuttia kuulustelun alkamisesta, minkä jälkeen tenttiin ei oteta myöhästyneitä. Avoimen yliopiston yleiset tentit alkavat klo 16.00.
Huom! Etätenttimahdollisuus ei pääsääntöisesti koske opetusta, jossa Avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat perusopetuksen opetusryhmiin. Kysy lisätietoja oppiaineesi suunnittelijalta.
Verkkotentti
Verkkotentti on DigiCampus- tai Moodle-oppimisympäristössä järjestettävä tentti, johon osallistutaan omalta tietokoneelta opetusohjelmassa ilmoitettuna ajankohtana. Tentti on avoinna opiskeluohjeissa määritellyn ajan, esimerkiksi 24 tuntia. Opiskelijalle annetaan 2-4 tuntia aikaa suorittaa tentti. Kirjaudu tenttiin valitsemana ajankohtana ja oma tenttiaikasi alkaa kulua. Tarkasta opiskeluohjeista DigiCampuksesta tai Moodlesta, vaaditaanko oppiaineessasi tentti-ilmoittautumista.
Sähköinen tentti
Sähköisiä tenttejä (Exam -tentti) voi tehdä Exam-tenttijärjestelmässä oman aikataulun mukaan opintojakson opettajan määrittelemänä ajanjaksona. Mikäli tentti on mahdollista suorittaa sähköisessä tentissä, se on kerrottu opintojakson tiedoissa. mahdollisuus on ilmoitettu opetussuunnitelmassa.Tenttijärjestelmässä olevat tentit on mahdollista suorittaa Joensuun ja Kuopion kampuksilla. Voit suorittaa tenttisi myös muun korkeakoulun Exam-tilassa tenttivierailuna. Katso opiskelijan ohjeet
Erityisjärjestelyt tenteissä
Jos tarvitset erityisjärjestelyjä tenttiin osallistumiseen, hae päätös hyvissä ajoin ennen ensimmäistä tenttiä. Tarkemmat ohjeet ja hakulomakkeen löydät alta kohdasta Yksilölliset opintojärjestelyt.
Opintosuoritukset
Opintosuorituksen tulos on julkistettava viimeistään kolmen (3) viikon kuluttua suorituksesta. Vastuuopettaja voi erityisestä syystä pidentää tulosten julkistamisaikaa yhdellä (1) viikolla. Määräaikaan ei lueta loma-aikoja, joulu- ja pääsiäslomaa sekä kesäkautta 15.6.-15.8.
Tulokset tallennetaan opintotietojärjestelmään. Voit tarkastella opintosuorituksiasi Pepissä, josta voit myös tilata sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen.
Saat opintorekisteriotteen edelleen myös sähköpostitse (avoinyliopisto@uef.fi). Lisää viestiin yksilöintitiedoiksi aina nimesi ja syntymäaikasi.
Mikäli opintojakson suoritus koostuu eri aikoina lukuvuoden aikana suoritettavista osista (esimerkiksi luennoista, harjoituksista ja kirjallisuudesta), saat kokonaismerkinnän rekisteriin vasta, kun kaikki osasuoritukset on tehty. Seuraa itse osasuoritusten kertymistä ja ota yhteyttä, kun kokonaissuorituksen kirjaaminen on ajankohtaista.
Opiskelussa voi tulla eteen tilanteita, jolloin tulee tunne, että opiskelijan oikeusturva ei toteudu. Tämä voi koskea esim. opintosuoritusten arvostelua. Kamusta voit lukea lisää Opiskelijan oikeuksista ja velvollisuuksista.
Kokonaisuustodistus
Kun olet suorittanut kaikki opintokokonaisuuteen sisältyvät opintojaksot ja opinnot on kirjattu opintorekisteriin, opintokokonaisuus voidaan arvioida ja siitä voidaan saada todistus. Pyydä kokonaisuuden arviointia avoimen yliopiston toimistosta tai tilaa kokonaisuustodistus.
Todistuksen toimitusaika on yksi kuukausi, mutta yliopiston loma-ajat (joulu- ja pääsiäsloma sekä kesäkausi 15.6.-15.8.) saattavat pidentää todistuksen toimitusaikaa. Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijoille toimitamme kokonaisuustodistuksen sijasta virallisen opintosuoritusotteen. Opintokokonaisuuden opinto-oikeus päätetään, kun todistus postitetaan.
Avoimen yliopiston opiskelijat saavat käyttöönsä Itä-Suomen yliopiston käyttäjätunnuksen eli UEF-tunnuksen. Tunnuksen voit ottaa käyttöön aikaisintaan seuraavana päivänä siitä, kun olet saanut opiskeluoikeuden. Saat automaattisen viestin käyttäjähallinnasta, kun tunnuksesi on aktivoitavissa. Jos viesti on kadoksissa, siirry aktivoimaan UFF-käyttäjätunnus. Tunnus on käytettävissä noin tunnin kuluttua aktivoinnista ja sähköposti on käytettävissä noin neljän tunnin kuluessa.
Tunnistautumisen vaativia yliopiston verkkopalveluita ovat esimerkiksi Moodle, DigiCampus, Peppi ja yliopiston kirjaston sähköiset kokoelmat.
Opiskelijasähköposti
Opiskelijasähköpostia käytetään kaikessa opintoja koskevassa viestinnässä.
Opiskelijan sähköpostiosoite on muotoa tunnus@student.uef.fi. Käytä opiskelijasähköpostiin kirjautuessa käyttäjätunnusta muodossa tunnus@uef.fi. Opiskelijasähköpostiin kirjaudutaan osoitteessa portal.office.com. Linkki löytyy myös Kamun työkaluista.
Voit halutessasi ohjata opiskelijapostin viestit muuhun postilaatikkoon, katso ohje Sähköpostin lähettäminen edelleen Office 365:stä toiseen sähköpostiosoitteeseen.
UEF-tunnuksen salasana unohtui
Katso ohje unohditko sanasanasi?
UEF-tunnuksen salasanan vaihtaminen
Uef-tunnuksen salasana vaihdetaan vähintään 6 kuukauden välein. Käyttäjähallinta muistuttaa tästä automattisella viestillä, joka sisältää myös ohjeet. Jos et vaihda salasanaa, tunnus lukkiutuu. Katso ohje salasanan vaihtaminen.
Opparien palvelut kampuksilla
Avoimen yliopiston opiskelijat voivat käyttää yhteiskäyttöisiä työasemia mm. Opparissa Kuopiossa (Canthia 2. krs.) ja Joensuussa (Carelia 1. krs.). Katso lisätietoja: Oppari - opiskelijan tukipalvelut.
Voit tulostaa Opparissa, jos ostat tulostuskiintiön Opparin palvelupisteestä.
MSOffice-ohjelmat opiskelijalle
Jos haluat käyttää opintojen aikana Office-paketin ohjelmia ja haluat asentaa sen kotikoneelle, tutustu Microsoftin asennusohjeeseen.
Office365-ohjelmien pilvipalvelut löydät osoitteesta portal.office.com.
Yhteystietojen muutokset
Jos postiosoitteesi tai puhelinnumerosi vaihtuu opintojen aikana, päivitä tiedot Peppiin tai ota yhteyttä avoinyliopisto@uef.fi.
Opintoja koskevassa viestinnässä käytetään aina yliopiston opiskelijapostia.
Voit halutessasi välittää opiskelijapostin viestit edelleen muuhun postilaatikkoon, katso ohje yllä.
Kevyttunnuksen käyttöoikeuksien laajentaminen
Täydet käyttöoikeudet tunnukselle saa vain vahvasti tunnistettu henkilö. Jos aktivoit tunnukset aktivointikoodilla, tunnuksesi on ns. kevyttunnus, jolloin käytössäsi on suppeammat palvelut (tunnistamista vaativista palveluista vain Moodle). Voit laajentaa tunnuksesi käyttöoikeuksia milloin tahansa joko kirjautumalla käyttäjähallintaan verkkopankkitunnuksilla (salasanan vaihtaminen), käymällä kuvallisen henkilökortin kanssa Digipalveluissa Joensuussa tai Kuopiossa tai ottamalla yhteyttä (katso yhteystiedot) tunnistamisen toteuttamiseksi.
UEF-tunnuksen palveluiden päättyminen
UEF-tunnuksen käyttöoikeudet päättyvät opiskeluoikeuden päättymisen jälkeen seuraavasti:
- Kirjaston etäkäyttöoikeus heti
- Peppi, Moodle, salasananvaihto 30 vrk
- Opiskelijasähköposti 60 vrk
Saat ennakkoilmoituksen palveluiden päättymisestä opiskelijasähköpostiin. Varmuuskopioithan opintojen aikana syntyneet omat aineistot ennen käyttöoikeuden päättymistä.
Jos haluat, että päätämme opiskeluoikeutesi aikaisemmin, ota yhteyttä avoimeen yliopistoon, katso yhteystiedot.
UEF-tunnuksella etäkäyttöpalvelimen kautta
Kun sinulla on Itä-Suomen yliopiston käyttäjätunnukset, voit käyttää elektronisia aineistoja kirjautumatta UEF-Primoon. Etsi UEF-Primosta haluamasi aineisto, avaa e-aineistolinkki hakutuloksista ja anna etäkäyttöpalvelimelle UEF-tunnuksesi ja salasanasi.
Yliopiston kirjasto > UEF-Primo
UEF-Primo -hakupalvelun kautta
Kirjastokortin tarvitset, kun haluat lainata painettuja aineistoja paikan päältä kirjastosta. Jos sinulla on jo kirjastokortti, voit kirjautua UEF-Primoon yliopiston käyttäjätunnuksilla ja käyttää e-aineistoja etänä UEF-Primon kautta. Samalla saat käyttöösi UEF-Primon toimintoja, kuten lainojen uusiminen, suosikkien ja hakujen tallentaminen.
UEF-Primoon kirjautuneena saat enemmän hakutuloksia kuin kirjautumatta: osassa tietokantoja oikeus sisältöjen hakemiseen on rajattu vain niille käyttäjille, joilla on käyttöoikeus tietoaineistoon. Tällaisia tietokantoja ovat muun muassa Scopus, Web of Science ja CAB Abstracts. Kirjautumisella ei ole merkitystä painetun aineiston haussa.
Katso lisätietoja Tiedonhaku ja koulutukset.
Yliopiston tehtävä on antaa tutkimukseen perustuvaa opetusta ja edistää sivistystä ja hyvinvointia yhteiskunnassa. Yliopisto pyrkii tukemaan opiskelijoittensa kasvua itsenäisiksi, kriittisiksi ja suvaitsevaisiksi toimijoiksi. Onnistuakseen tehtävässään yliopisto pyrkii luomaan hyvän oppimis- ja työympäristön opiskelijoilleen, opettajilleen, tutkijoilleen sekä muulle henkilökunnalle.
Eettisessä toiminnassa korostuu jokaisen omakohtainen sitoutuminen asiaan. Tavoitteena on luoda luottamusta, tasa-arvoa ja yhteistyötä arvostava ilmapiiri, jossa kaikkien osapuolten on hyvä toimia.
Opiskelijan päätavoite opiskelussa on oppiminen ja oppimistavoitteiden saavuttaminen. Opiskelija on vastuussa siitä, että hän noudattaa hyvän tieteellisen käytännön periaatteita opiskelussa, esimerkiksi tutkielmien laatimisessa, esseiden kirjoittamisessa, tentteihin vastaamisessa ja muissa opintosuorituksissa. Opiskelija myös kunnioittaa opettajien opetus- ja tutkimustyötä.
Lue lisää Itä-Suomen yliopiston opetuksen ja opiskelun eettisistä ohjeista.
Yksilöllisten opintojärjestelyjen kautta pyritään edistämään opintojen esteettömyyttä. Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esteettömyys koskettaa yliopistossa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä.
Yksilöllisiä opintojärjestelyitä voidaan myöntää opiskelijan tarpeen mukaisesti hakemuksesta. Hakemus ja liitteet yksilöllisistä opintojärjestelyistä tulee toimittaa sähköisesti (mieluiten pdf-tiedostoina) turvasähköpostiviestissä (avoinyliopisto_erityisjarjestelyt@uef.fi) verkkosivun kautta. Löydät lisätietoja yksilöllisistä opintojärjestelyistä ja hakuohjeet Kamusta.
Tukea opiskeluun
Opinto-ohjaajamme ja erityisopettajamme auttavat opiskeluun liittyvissä pulmatilanteissa. Ota yhteyttä jo opintojen alkuvaiheessa, jos tarvitset tukea opintojen suunnittelussa. Voit varata ohjausajan täältä: https://www.uef.fi/fi/opinto-ohjaus-ja-opintojen-suunnittelu
Useimmiten opiskelija itse on jo havainnoinutkin mitkä asian opiskelemisessa aiheuttavat haasteita ja löytänyt niihin monia toimivia ratkaisuja. Tutustu opinto-ohjaus ja opintojen suunnittelu sivuille koottuihin vinkkeihin opiskelun tueksi.
Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki
Avoimen yliopiston opintoihin on mahdollista hyödyntää Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea. Jotta voit saada opiskeluusi tukea Työllisyysrahastolta, sinun on täytettävä seuraavat ehdot:
- vähintään 8 vuoden työkokemus
- vähintään 1 vuoden kestänyt päätoiminen työsuhde nykyiseen työnantajaan
- työnantaja myöntää opintovapaan opiskeluajalle
- kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin
- opintosi ovat Työllisyysrahaston tuen piirissä
Aikuiskoulutustukeen oikeuttavaa koulutusta avoimessa yliopistossa ovat:
- suoritettavat tutkinnon osat, perus-, aine- ja syventävät opinnot
- avoimen yliopiston väyläopinnot
- yksittäiset avoimen yliopiston opintojaksot (ovat hakijalle ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta)
Miten toimit, kun haet aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastosta Itä-Suomen yliopiston opintoihin?
- Tutustu työllisyysrahaston ohjeisiin.
- Tutustu työllisyysrahaston ohjeiden lisäksi opetustarjontaamme sekä maksu- ja perumisehtoihimme.
- Tutustu hakemusliitteiden ohjeeseen
Avoimen yliopiston opinnot tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden laajentaa ja syventää työelämässä tarvittavaa osaamista hyödyntämällä opintoja sellaisenaan tai opiskelemalla tutkintoon asti. Vaikka olet työtön työnhakija tai lomautettuna, voit opiskella avoimessa yliopistossa työttömyystuella. Kun tietyt edellytykset täyttyvät, et menetä työttömyysetuuttasi.
Aloita tästä: Ole aina yhteydessä oman alueesi TE-toimistoon ENNEN kuin aloitat opintosi avoimessa yliopistossa, koska opintojen vaikutus työttömyysetuuteesi ratkaistaan TE-palveluissa!
- Hae oikeutta opiskella työttömyysetuudella. Voit hakea TE-palveluista oikeutta opiskella työttömyyden aikana joko sivutoimisesti, päätoimisesti (omaehtoinen opiskelu) tai lyhytkestoisesti.
- Tutustu huolellisesti TE-palveluiden ohjeisiin ennen kuin ilmoittaudut opiskelemaan.
Sivutoimisesti opiskellen
Työttömyyden aikana voit opiskella avoimessa yliopistossa ja pitää työnhakusi voimassa. Sivutoimisesti opiskellen kehität itseäsi ja parannat samalla työllistymisen mahdollisuuksiasi.
Sivutoimisissa opinnoissa opintopisteiden kertyminen on joustavaa ja myötäilee elämäntilannettasi ja työnhakuasi. Sivutoimisesti opiskellen opintoja voi suorittaa joustavammin opetussuunnitelman suoritusaikataulun puitteissa. Huomioi myös, että sivutoimisesti opiskellen opintopistekertymän on jäätävä alle 5 opintopistettä/kuukausi.
TE-palvelut voivat pyytää sinulta TEM621 -lomakkeen, jossa koulutuksen järjestäjä selvittää TE-toimistolle työttömyysetuudella tuettavaksi suunnitellut opinnot omasta puolestaan.
Jos TE-palvelut pyytävät sinulta TEM621 -lomakkeen
- Lähetä lomake osoitteeseen avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi ja otamme sinuun yhteyttä. Voit lähettää lomakkeen myös postitse osoitteeseen Itä-Suomen yliopisto, avoin yliopisto, Marika Tuupainen, PL 1627, 70211 Kuopio.
- Selvityspyyntö käsitellään avoimessa yliopistossa mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 14 vuorokauden kuluessa.
- Mikäli TE-palveluiden päätös on myönteinen, ilmoittaudu opintoihin opintopolussa Ilmoittautumisen päätteeksi saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiin.
Jos suunnittelet suurempaa opintokokonaisuutta sivutoimisesti opiskeltavaksi, sinun on hyvä täyttää TE-palveluihin myös TEM 623 -lomake, jossa avaat motivaatiotasi ja opinnoista saamaasi hyötyä työllistymisen ja osaamisen näkökulmasta.
Päätoimisesti opiskellen
Päätoimiseen opiskeluun tarvitset TE-palveluista päätöksen oikeudesta omaehtoiseen opiskeluun, joten täytä TEM 621 -lomake ja neuvottele sen pohjalta ensin oman TE-toimistosi virkailijan kanssa mahdollisuudesta opiskella omaehtoisesti.
Huomioi, että päätoimisesti opiskellen opintopistekertymän tulee olla vähintään 5 opintopistettä kuukaudessa ja että työttömyysetuudella tuetun opiskelun päätös pitää olla olemassa ENNEN opintoihin ilmoittautumista. Tarkistathan valitsemasi oppiaineen suoritusmahdollisuudet ennen ilmoittautumista!
Jos päätoimisen opiskelun kriteerit kohdallasi täyttyvät, tee seuraavat toimenpiteet:
- Tee kirjallinen opiskelusuunnitelma (esimerkiksi HOPS), johon aikataulutat opintosi. Opiskelusuunnitelmasta tulee selkeästi ilmetä, mille ajalle haet päätoimisuutta (vähintään 5 op/kk). Ota tarvittaessa yhteyttä Avoimeen yliopistoon avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi opintojen suunnittelua varten. Opintojen suunnittelussa sinua tukevat oppiaineen suunnittelijat tai opinto-ohjaajat. Opinto-ohjaus on avoimen yliopiston maksuton palvelu.
- TE-palvelut pyytävät sinulta lomakkeen TEM 621 "Koulutuspalvelun tuottajan selvitys TE- toimistolle työttömyysetuudella tuettavaksi suunnitelluista opinnoista" oppilaitoksen täyttämänä. Lähetä lomake osoitteeseen avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi ja otamme sinuun yhteyttä. Voit lähettää lomakkeen myös postitse osoitteeseen Itä-Suomen yliopisto, Avoin yliopisto, Marika Tuupainen, PL 1627, 70211 Kuopio.
- Selvityspyyntö käsitellään Avoimessa yliopistossa mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 14 vuorokauden kuluessa.
- Mikäli TE-palveluiden päätös on myönteinen, ilmoittaudu opintoihin opintopolussa Ilmoittautumisen päätteeksi saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiin.
Huomioi, että voimme ottaa kantaa opintoihisi ainoastaan Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintojen osalta.
Lyhytkestoisesti opiskellen
Sinulla on oikeus opiskella työttömyysajalla maksimissaan 6 kuukautta kestäviä opintoja, jos TE-palvelut antavat siihen luvan. Lyhytkestoisiin opintoihin liittyy kaksi ehtoa, joiden pitää täyttyä:
Saat opiskella työttömyysetuudella puoli vuotta, jos
- olet vähintään 25-vuotias
- opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa
Lyhytkestoisissa opinnoissa opintojen pää- tai sivutoimisuutta ei tarkastella lainkaan. Tärkeintä on vain, että opintosi eivät saa kestää yli puoli vuotta.
Huomioi kuitenkin, että voit opiskella jaksoissa 6 kk, jos olet selvittänyt tilanteen etukäteen TE-palveluissa!
Jos kriteerit kohdallasi täyttyvät lyhytkestoista opiskelua koskien
- Ota yhteyttä oman alueesi TE-toimistoon ja selvitä opiskelutavoitteesi siellä
- Toimita meille avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi -osoitteeseen TEM621 -lomake täytettäväksi ja toimita se TE-toimistoon
- Ilmoittaudu haluamiisi opintoihin Opintopolussa ja hoida maksu ilmoittautumisen yhteydessä. Ks. yllä
Katso lisää lyhytkestoisesta opiskelusta TE-palvelujen sivuilta.
Avoimen opintoihin ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen opintoihin tapahtuu opintopolun kautta. Opinnoista maksetaan normaali opintomaksu ilmoittautumisen yhteydessä.
Avoimessa yliopistossa on kattavat neuvonta- ja ohjauspalvelut, jotka ovat tarjolla maksutta kaikille. Ohjausajan voi varata verkkolomakkeella tai sähköpostitse. Ohjauskeskustelut voi käydä puhelimitse tai verkon välityksellä. Tutustu opinto-ohjaajiemme palveluihin.
Vinkkejä muista opinnoista
Snellman-kesäyliopistolla on käynnissä OPH:n rahoittama työikäisten digi- ja työelämätaitoihin valmentava Ketterä oppija -hanke. Tämä maksuton valmennus on suunnattu työttömille ja/tai työttömyysuhanalaisille, jotka ovat kiinnostuneita oman osaamisen kehittämisestä. Osallistujat voivat olla miltä tahansa ammattialalta ja koulutustasolta. Hankkeen tarjoama valmennus sopii myös organisaatioiden henkilökunnalle, kun työntekijöiden työelämä- ja/tai digitaidot kaipaavat päivittämistä.
Valmennus sopii hyvin avoimen yliopiston opiskelijalle tai avoimen opintoja suunnittelevalle. Snellman-kesäyliopiston sivuilta löydät lisätietoja ja voit ilmoittautua valmennukseen.