Itä-Suomen yliopiston on Suomen monialaisin tiedeyliopisto. Opetustarjonta on laaja ja avoimen yliopiston kautta voi opiskella reilussa 100 eri oppiaineessa.
Yhteistyön lähtökohta on toteuttaa opintoja, joille on kysyntää ja tarvetta. Olemme tehneet mm. alueellista työnantajayhteistyötä yhteistyökumppaneidemme kanssa, selvittääksemme työelämän koulutus-, ohjaus- ja osaamistarpeita. Samalla on tehty näkyväksi miten avoimen yliopisto-opintoja voi hyödyntää myös työelämässä tarvittavan osaamisen kehittämisessä. Olemme panostaneet näkyvyyteen tekemällä yhdessä koulutusten markkinoinnin somekampanjoita.
Yhteistyössä meille on tärkeää, että
- toteutamme yhteistyössä juuri sellaisia opintoja, joihin alueella on kysyntää
- opinnot vastaavat alueen työelämän osaamistarpeeseen
- laajennamme opiskelijoiden koulutusmahdollisuuksia mm. antamalla mahdollisuuden opiskella tutkintotavoitteisesti kotipaikkakunnalta käsin.
Oppilaitosten oman alueen tuntemus, osaaminen ja alueelliset verkostot ovat erityisen tärkeitä, kun toteutetaan opintoja yhteistyössä. Autamme yhteistyökumppaneitamme omalta osaltamme opintotarjonnan suunnittelussa, opintojen markkinoinnissa ja opintojen toteutuksessa.
Yhdessä olemme enemmän — tervetuloa yhteistyöhön kansamme!
Uutta vuonna 2024: Maksuhyvitys avoimen väylän kautta ensimmäistä korkeakouluopiskelupaikkaa hakeville
Voit katsoa lukuvuoden 2025–2026 opetuksen hakuinfon (3.9.2024) tallenteen täältä ja diat täältä.
Yhteistyö alkaa pohtimalla sitä, mille yliopisto-opinnoille olisi kysyntää paikkakunnallanne. Onko alueella työelämästä nousevia kehittämisen tarpeita esimerkiksi pulaa lastentarhanopettajista? Millaiselle tutkintotavoitteisille avoimen yliopiston väylä-opinnoille olisi kysyntää?
Tutustu opetustarjontaan täällä.
Hakuaika
Järjestämishaku alkoi maanantaina 9.9.2024 klo 13:30. Hakuaikaa on kolme viikkoa ja se päättyy perjantaina 27.9.2024. Päättymispäivämäärään mennessä saapuneista hakemuksista yhteistyöoppilaitokset saavat päätökset viimeistään joulunalusviikolla 51.
Haku on kuitenkin jatkuva ja hakemuksia voi jättää asiointipalvelun kautta aina 30.4.2025 saakka, koskien lukuvuoden 2025-2026 aikana toteutettavaa opetusta.
Hakemuksia voi jättää syyslukukaudella myös alueellisen tarpeen pohjalta esimerkiksi kevätlukukaudella alkavaksi suunnitellusta opetuksesta käsittelyaika huomioiden.
Ohjeita hakemiseen
Muista hakemusta täyttäessä, että lähiopetuksena toteutettavaan opetukseen tai ohjaukseen opettajat ja tuutorit hyväksytetään haun yhteydessä.
- Järjestelmä lähettää sähköpostin, johon vastaamalla ilmoitat opettajien ja tuutoreiden tiedot sekä lähetät liitteet.
- Arvioi alustavasti opetukseen osallistuva opiskelijamäärä.
Yhteistyösopimus
Yhteistyöoppilaitoksen ja UEF:n välinen yhteistyö vahvistetaan sopimuksella. Jos olet uusi yhteistyökumppani, ja haluat lähteä järjestämään UEF:n opetussuunnitelman mukaista opetusta, ota ensimmäiseksi yhteyttä yhteistyöoppilaitos-koodinaattori Marika Thure, marika.thure@uef.fi, p. 050 341 4170
Kun avoimen yliopisto-opetuksen järjestämisoikeus on myönnetty, päätökset ilmoitetaan sähköpostitse.
Sopimus
- tehdään yhteistyöoppilaitoksen kanssa ja se on voimassa toistaiseksi
- järjestämishaun perusteella muodostuvat päätökset ja sopimusliitteet sisältävät opintokokonaisuudet ja opintojaksot sekä myönnetyn opetuksen järjestämisoikeusajan
- sisältää avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitokselta perimät maksut
- lukuvuonna 2024-2025 opiskelija maksaa Itä-Suomen yliopistolle
- Yksittäinen opintojakso 12 euroa/opintopiste (UEF yhteinen opetus)
- Yksittäinen opintojakso 7 euroa /opintopiste (yhteistyöoppilaitoksen itse järjestämä opetus)
- Opintokokonaisuuden opiskeluoikeus 9 euroa/opintopiste (UEF yhteinen opetus)
- Opintokokonaisuuden opiskeluoikeus 4 euroa/opintopiste (yhteistyöoppilaitoksen itse järjestämä opetus)
- lukuvuonna 2024-2025 opiskelija maksaa Itä-Suomen yliopistolle
- vahvistaa avoimen yliopiston ja yhteistyöoppilaitoksen tehtävät ja vastuut opetuksen toteuttamiseksi
Opetuksen järjestämisoikeus on voimassa lukuvuoden kerrallaan tai sopimuksessa ilmoitetun sopimuskauden ajan. Opetuksen toteutuksesta järjestämisoikeuden mukaisesti sovitaan vuosittain sähköpostitse. Opetussuunnitelmat toimitetaan yhteistyöoppilaitoksille opintopolku.fi-palvelun kautta / sähköpostitse sen jälkeen, kun ne on vahvistettu tiedekunnissa.
Tähän on koottu Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen toimintaohjeita käytännön järjestelyjen tueksi. Toivomme, että tutustut näihin ohjeisiin ja ohjeet auttavat sinua avoimen yliopisto-opetuksen käytännön järjestelyissä oppilaitoksessasi.
Opiskelijan opiskeluoikeus
Yliopiston syyslukukausi on 1.8. -31.12. ja kevätlukukausi 1.1. – 31.7.
Mikäli yhteistyöoppilaitoksen opetuksen järjestämisoikeus päättyy ennen opiskelijan opiskeluoikeusajan päättymistä, yhteistyöoppilaitos hakee järjestämisoikeuden jatkamista. Merkitse tällöin hakulomakkeelle, että kyse on järjestämisoikeuden jatkamisesta opiskelijoiden opiskeluoikeuden loppuun.
Opiskelijan opiskeluoikeus syntyy opintojaksolle kerrallaan, kun opiskelija ilmoittautuu Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opetukseen ja maksaa sovitun opintomaksun. Jos yhteistyöoppilaitoksen opinto-oikeus jatkuu seuraavalle lukuvuodelle, on huomattava, että opintojaksojen opiskeluoikeus päättyy Itä-Suomen yliopistossa kuluvan lukuvuoden loppuun.
Syyslukukaudella suoritettaviksi suunnitelluille opintojaksoille ei voi ilmoittautua kevätlukukauden puolella, koska opiskeluoikeus ei siirry seuraavan lukuvuoden puolelle. Jos opiskelija on ilmoittautunut suorittamaan opintojaksoa jota hän ei ehdi tehdä kevätlukukauden loppuun mennessä, hänen on ilmoittauduttava syyslukukauden alkaessa uudelleen ja maksettava opintomaksu uudelleen.
Opetuksen, opettajien ja tuutorien vahvistaminen yliopistossa
Yhteistyöoppilaitoksissa opetus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston voimassaolevien opetussuunnitelmien mukaisesti. Yhteistyöoppilaitos laatii opetuksen aikataulut voimassaolevien opetussuunnitelmien mukaisesti ja tekee päivitykset opintopolku.fi -palveluun ennen opetuksen alkamista. Opetustiedot tulee olla hyväksytty ennen kuin tiedot julkaistaan verkkosivuilla, esitteissä tai opinto-oppaissa.
Avointa yliopisto-opetusta antavien opettajien ja tuutoreiden tulee olla Itä-Suomen yliopiston hyväksymiä ja opettaja tulee olla hyväksytty ennen kuin järjestämisoikeus voidaan myöntää.
- Opettajat ja tuutorit ilmoitetaan asiointipalvelussa järjestämishakulomakkeella. Toimita opettajan CV tai vastaavat tiedot Avoimeen yliopistoon asiointipalvelun kautta saamasi sähköpostilinkin kautta. Lisätietoja saa myös avoimen yliopiston oppiaineen suunnittelijoilta tai yhteistyöoppilaitoskoordinaattorilta marika.thure@uef.fi
- opettajan/tuutorin hyväksymisen jälkeen yhteistyöoppilaitos voi sopia lähiopetuksesta suoraan opettajien kanssa.
Avoimen yliopiston opetuksen välittäminen yhteistyöoppilaitokselle
Yliopiston lähiopetusta voidaan välittää etänä yhteistyöoppilaitokselle Zoom- ja Teams meeting - viestintäjärjestelmillä. Tällöin lähiopetus tapahtuu samassa aikataulussa Joensuun tai Kuopion kampuksella järjestettävän opetuksen kanssa.
Mahdollisuudesta yliopiston toteuttaman opetuksen jakamiseen yhteistyöoppilaitokselle voit kysyä tarkemmin kunkin oppiaineen suunnittelijalta.
Markkinointi
Markkinoinnissa tulee ilmetä, että oppilaitoksen järjestämä avoin yliopisto-opetus on Itä-Suomen yliopiston opetussuunnitelman mukaista, jolloin markkinoinnissa tulee näkyä yliopiston virallinen lyhenne UEF (University of Eastern Finland). Oppilaitos ei kuitenkaan saa käyttää itsestään Avoin yliopisto -nimitystä.
On erittäin tärkeää, että oppilaitos markkinoi avointa yliopisto-opetusta omalla paikkakunnalla ja lähialueella.
Tärkein markkinointikanava on Opintopolku.fi-palvelu opetustietokantoineen, jonne on koottu kaikki avoin yliopisto-opetus eri yliopistoista. Käyttäjät etsivät myös tätä kautta opetusta omalta paikkakunnalta tai lähialueelta. Muutamista oppiaineista on tehty erillisiä esitteitä, joita yhteistyöoppilaitoksetkin voivat käyttää. Oppiaineiden suunnittelijat auttavat mielellään markkinoinnissa.
Ammatillisen osaamisen kehittäminen avoimen yliopiston opinnoilla
Hyviä esimerkkejä ammatillista osaamista tukevista opinnoista löytyy muun muassa terveys- ja oikeustieteiden opinnoista (farmasia, gerontologia, lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi, rikos- ja prosessioikeus, ympäristöoikeus) sekä opettajien aineenhallinnan pätevyyden antavista opinnoista (historia, teologia, terveyden edistäminen ja terveystieto). Katso lisätietoja opetustarjonnastamme.
Tavoitteena tutkinto
Avoimen yliopiston opintoja voi markkinoida myös tutkintoon tähtäävinä opintoina. Useissa oppiaineissamme opiskelija voi opiskella alempaan tutkintoon sisältyvät opinnot lähes kokonaan Avoimessa yliopistossa (hallintotiede, kasvatustiede, kauppatiede, sosiaalityö, terveyshallintotiede). Tutkinnot myöntää aina yliopisto. Katso lisätietoja avoimen väylästä tutkinto-opiskelijaksi.
Tentit ja tenttiminen
Avoin yliopisto tallentaa opiskelijoiden opintosuoritukset Itä-Suomen yliopiston opintorekisteriin rekisterin ylläpitovelvoitteeseen perustuen. Jos opetuksesta vastaa yhteistyöoppilaitokselle erikseen hyväksytetty opettaja, on yhteistyöoppilaitoksen toimitettava suoritukset Avoimeen yliopistoon tallennettaviksi. Opintosuoritukset toimitetaan oppiaineen koulutussihteerille ja tulosten toimittamisessa tulee noudattaa annettuja määräaikoja.
Tenttiminen
Tenttitilaisuudessa tulee pitää tentinvalvontapöytäkirjaa. Tentaattorimme toivovat saavansa tenttituloslistat esitäytettyinä. Merkitse tenttituloslistaan opintojakson nimi ja laajuus, opiskelijoiden nimet ja opiskelijanumerot sekä oppilaitoksen nimi. Lähetä tentaattorin allekirjoituksella varmennettu tenttituloslista oppiaineen koulutussihteerille heti tulosten varmistuttua opintosuoritusten tallentamista varten. Ota kopio listasta oman oppilaitoksesi käyttöön.
Jos opiskelija haluaa suorittaa tentin muulla paikkakunnalla, opiskelija on itse vastuussa poikkeavan tenttipaikan järjestelyistä ja niistä aiheutuvista kustannuksista. Lisätietoa Ohjeita opiskeluun avoimessa yliopistossa.
Tenttivastausten ja kirjallisten töiden käsittely ja mahdolliset oikaisuvaatimukset
Tenttivastauksia ja kirjallisia töitä tulee säilyttää vähintään kuusi (6) kuukautta mahdollista oikaisuvaatimusta varten. Jos tentit tai kirjalliset työt palautetaan Avoimelle yliopistolle, säilytyksestä vastaa Avoin yliopisto. Muutoin säilytyksestä vastaa yhteistyöoppilaitos. Säilytysajan päätyttyä tenttivastaukset on hävitettävä siten, että opiskelijan henkilötiedot eivät voi päätyä ulkopuolisten käsiin.
Tenttitulosten ja muiden opintosuoritusten tuloksista ilmoittaminen
Tietosuojavaltuutetun antaman ohjeen perusteella henkilötietojen ja opintosuoritusten arvioinnin julkistamisessa noudatetaan seuraavia sääntöjä (Henkilötietolaki: 3 § 1, 2 ja 7 kohta, 5 §, 8.1 § 5 kohta, Julkisuuslaki: 16.3 §):
- opiskelijanumeroa ja opiskelijan nimeä EI SAA yhdistää julkisessa luettelossa kuten tenttituloksia julkistettaessa
- tenttitulosten vieminen Internetiin ei edellytä opiskelijan suostumusta, jos tulokset julkaistaan ilman opiskelijan nimeä esimerkiksi opiskelijanumerolla yksilöiden.
Sivuilta Ohjeita opiskeluun avoimessa yliopistossa löydät lisätietoa
- suoritustavoista ja arvioinnista
- tenteistä ja tenttimisestä
- opintosuoritusten arvioinnin määräajoista ja kokonaisuustodistuksen tilaamisesta
- e-aineistojen etäkäytöstä
- opiskelun ja opetuksen eettisistä ohjeista
- yksilöllisistä järjestelyistä
Yhteistyöoppilaitoksen opiskelija ilmoittautuvat avoimen yliopiston opiskelijaksi ilmoittautumispalvelun kautta. Ilmoittautumisen myötä opiskelija saa opiskeluoikeuden yliopistoon ja opiskelijan palvelut käyttöönsä ilman oppilaitostemme välisen tietojenvaihdon viivettä.
Ohjeet ilmoittautumiseen
- Opiskelija ilmoittautuu aina ensin yhteistyöoppilaitokseen.
- Oppiaineen sihteeri toimittaa pyydettäessä opintojaksokohtaisen ilmoittautumislinkin, jonka voit toimittaa opiskelijoille.
- Kokoa ja lähetä avoimen yliopiston oppiaineen sihteerille ilmoittautuneiden tiedot. (excel).
Avoimen yliopiston opintomaksut
Opiskelija maksaa ilmoittautumisen yhteydessä opintojaksoon sisältyvän opintomaksun.
- Jos on sovittu oppilaitoksen kanssa laskutuksesta, laskutamme opiskelijan opintomaksut yhteistyöoppilaitokselta.
- Jos työnantajan maksaa opiskelijan opintomaksun, toimita laskutusyhteystiedot Excel-pohjalla.
Opintojen aloitusohjeet
- Yhteistyöoppilaitoksen oma toteutus ”itsejärjestetty opetus”: Ilmoittautumisen käsittelyaika on pääasiallisesti 2-5 arkipäivää, maksimissaan 10 arkipäivää. Käsittelyajan jälkeen opiskelija saa järjestelmän lähettämän viestin, joka sisältää linkin opintojen aloitusohjeisiin. Tarkenna ohjeistusta oman oppilaitoksen osalta tarvittaessa.
- Yliopiston ja yhteistyöoppilaitoksen yhteistoteutus ”Yhteistyössä UEF:n kanssa): Ilmoittautumisen käsittelyaika on pääasiallisesti 2-5 arkipäivää, maksimissaan 10 arkipäivää. Käsittelyajan jälkeen opiskelija saa järjestelmän lähettämän viestin, joka sisältää linkin opintojen aloitusohjeisiin.
Jos opiskelija ei pysty tunnistautumaan sähköisesti, ota yhteyttä oppiaineen sihteeriin vaihtoehtoisen ilmoittautumistavan sopimista varten
UEF-tunnuksen käyttöönoton ohje (Digipalvelut):
- Käyttäjähallinnassa opiskelija valitsee kampuspaikkakunnan. Avoimen yliopiston opiskelijat voivat valita kampuspaikkakunnaksi joko Joensuun tai Kuopion. Tietoa käytetään pääosin perusopiskelijoille suunnattujen kampuspalveluiden kohdentamisessa.
Tuutorit ja opettajat
Yhteistyöoppilaitosten henkilökunta sekä tuutorit ja tuntiopettajat, jotka eivät ole jatkuvassa työsuhteessa yliopistoon, hakevat käyttäjätunnusta erillisellä käyttölupahakemuksella, jonka löydät Digipalveluiden verkkosivuilta kohdasta "Vierailija, erilliset haetut käyttäjätunnukset ja käyttöoikeuksien jatkot". Palauta käyttölupahakemus avoimeen yliopistoon oppiaineen koulutussihteerille jatkokäsittelyä varten.
UEF-tunnus otetaan käyttöön verkkopankkitunnuksilla tunnistautuen. Saat ohjeet Digipalveluista sähköpostitse hakemuksen käsittelyn päätteeksi.
Opintomaksut
Avoimen yliopiston opintomaksut perustuvat yliopistolakiin (558/2009) ja valtioneuvoston asetukseen yliopistojen toiminnassa perittävistä maksuista (1082/2009) sekä asetuksen 2 §:n muutokseen (1436/2014). Avoimen yliopisto-opetuksen maksut korkoineen ja kuluineen ovat julkisoikeudellisina saatavina ulosottokelpoisia ilman tuomiota tai päätöstä (Laki N:o 706/2007). Maksuja ei ole sidottu opetukseen osallistumiseen tai opintosuorituksiin. Avoimen yliopisto-opetuksen tasa-arvotavoitteiden mukaisesti opiskelijoilta perittävien maksujen tulee olla kohtuullisia.
Yhteistyöoppilaitoksien opiskelijoita perittävät opintomaksut on jaettu lähiopetus- ja monimuoto-/verkko-opintojen maksuihin. Lähiopetuksen opetuskuluista vastaavat yhteistyöoppilaitokset. Monimuoto- ja verkko-opetuksessa opetuskuluista pääsääntöisesti vastaa yliopisto.
Yhteistyöoppilaitosten opiskelijat ilmoittautuvat aina ensin omaan oppilaitokseensa, joten opiskelijoita koskevat yhteistyöoppilaitoksen omat maksu- ja perumisehdot. Kun opiskelija rekisteröityy avoimen yliopiston opiskelijaksi, perumista ilman maksuseuraamusta ei voi tehdä. Poikkeuksena ovat vain lääkärintodistuksella todennetut sairastumiset. Yhteistyöoppilaitosten perimät opintomaksut tulee olla näkyvillä opetusta markkinoitaessa (mm. opintopolku.fi, omat verkkosivut ja esitteet).
Opintomaksut 1.8.2024 alkaen
Yhteistyöoppilaitoksen opiskelijan opintomaksu
- Yksittäinen opintojakso 12 euroa/opintopiste (UEF yhteinen opetus)
- Yksittäinen opintojakso 7 euroa /opintopiste (yhteistyöoppilaitoksen itse järjestämä opetus)
- Opintokokonaisuuden opiskeluoikeus 9 euroa/opintopiste (UEF yhteinen opetus)
- Opintokokonaisuuden opiskeluoikeus 4 euroa/opintopiste (yhteistyöoppilaitoksen itse järjestämä opetus)
Kokonaisuuskohtainen opiskeluoikeus on voimassa 1.8.–31.7. ja se sisältää opiskeluoikeuden kokonaisuuteen kuuluviin opintojaksoihin ja niiden toteutukseen lukuvuoden aikana.
Tuntiopetuspalkkiot
Lähiopetuksessa oppilaitos vastaa kaikesta opetukseen ja tentteihin liittyvistä kustannuksista ja opetuksessa noudatetaan Itä-Suomen yliopistossa vahvistettuja tuntiopetuspalkkioita. Opettaja on tällöin työsuhteessa oppilaitokseen.
Monimuoto-opinnoissa kirjallisuustentteihin ja oppimistehtäviin liittyvät kustannukset sisältyvät pääsääntöisesti opintomaksuun. Mikäli monimuoto-opintoihin sisältyy lähiopetusta yhteistyöoppilaitoksessa, opetuskustannuksista vastaa yhteistyöoppilaitos.
Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa käytettävä
Tarkempia ohjeita palkkiosuositusten soveltamisesta saat oppilaitosyhteistyön koordinaattoreilta ja oppiaineen suunnittelijalta.
Avoin yliopisto ja yhteistyöoppilaitos huolehtivat yhteistyössä opintoneuvonnasta ja –ohjauksesta. Avoin yliopisto välittää tarvittavan ohjausmateriaalin yhteistyötahon käyttöön (esim. tarvittavat linkit www-sivuille) ja huolehtii ohjaustiedon ajantasaisuudesta. Avoimen yliopiston ohjaus- ja neuvontapalvelut pohjautuvat sulautuvan opetuksen ja ohjauksen malliin, jonka tavoitteena on ohjauksen ja neuvonnan saatavuus sekä paikan päällä että verkon välityksellä sujuvasti opiskelijoiden tarpeen mukaisesti. Opintojen aikataulua ja tavoitteita voi jäsentää myös Ohjeita opiskeluun ja opinto-ohjaus –osion HOPS-työvälineiden avulla.
Järjestämme tarvittaessa alkuohjauksen yhteistyöoppilaitosten opiskelijoille joko paikan päällä tai verkkovälitteisesti. Joidenkin monimuoto- ja verkko-opintojemme järjestämisoikeus edellyttää yhteistyöoppilaitokselta myös tuutortoiminnan järjestämistä.
Jotta opinnot sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla, opintojen tueksi on tarjolla ohjausta ja neuvontaa.