Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tähtitieteen perusteet, kevät 2025

Avoin yliopisto
smart for good
Laajuus:
3 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Joensuu
Kategoria:
Ympäristö- ja luonnontieteet
Toteutusmuoto:
Lähiopetus, Itsenäinen opiskelu
Hinta:
60 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Peruskäsitteet, koordinaatistot, Aurinko ja aurinkokunnan rakenne, kappaleiden radat, tähtien kehitys ja päätepisteet, kosmologian perustietoja.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

  • Tietää tähtitieteen peruskäsitteitä
  • Osaa selittää joidenkin tähtitieteellisten ilmiöiden ja prosessien fysikaalisia syitä
  • Tuntee tärkeimmät koordinaatistot
  • On oppinut havaintolaitetekniikkaa ja havaintomenetelmiä

Kurssi sopii kaikille tähtitieteestä, avaruudesta tai taivaan tapahtumista kiinnostuneille. Matematiikan tai fysiikan ennakkotietoja ei tarvita; kurssi sopii myös lukiolaisille.

Suoritustavat: Etäopetus: luentoja, harjoitustöitä, ja tentti.

  • Kurssilla on 36 tuntia luentoja salissa Joensuussa, mutta luentoja voi seurata etänä ja ne myös nauhoitetaan.
  • Harjoitustöitä on neljä mahdollista; tekemällä niistä kaksi etänä tehtävää saa suoritettua kurssin laajuudella 3 op. Jos tekee kolme harjoitustyötä neljästä (joista siis kaksi voi tehdä etänä ja kaksi (aurinkohavainto ja iltahavainto) vaativat läsnäoloa Joensuussa) saa suoritettua kurssin laajuudella 5 op. Kurssimaksu on laajuuden 3 op mukainen suoritustavasta riippumatta.

Toteutustavat: Luentoja 36h. Lisäksi kaksi havaintoharjoitusta Joensuun kampuksella, aurinkohavainto pienissä muutaman oppilaan ryhmissä sisätilassa ja iltahavainto isommassa ryhmässä ulkona (harjoitukset vaativat selkeän sään, joten aikataulu määräytyy jakson aikana). Itsenäiset harjoitukset oppilaan omalla ajalla. Kurssitentti Joensuun kampuksella. (Opiskelijan on myös mahdollista tehdä tentti etätenttinä toisella paikkakunnalla. Lisätietoja sivuiltamme, kohta "Tenttiminen etätenttinä".)

Oppimateriaali: Tähtitieteen perusteet (Karttunen), luentomoniste.

Opintojakso toteutetaan 07.01.-20.04.2025. Opintojakson tarkemmat tiedot ja aikataulut löytyvät Pepin opinto-oppaasta. Kahden lähiopetuksena järjestettävän havaintoharjoituksen aikataulu määräytyy jakson aikana koska sää vaikuttaa aikatauluun.

Kurssi sopii kaikille tähtitieteestä, avaruudesta tai taivaan tapahtumista kiinnostuneille. Matematiikan tai fysiikan ennakkotietoja ei tarvita; kurssi sopii myös lukiolaisille.

Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2024-2025.

Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit. 

Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun. ​  
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alla.

Päiväopetus
Suomi

Ilmoittaudu

I Ilmoittautumaan pääset oheisesta painikkeesta. Siirryt ilmoittautumispalveluun, jossa opintojakso on valmiiksi valittuna. Voit halutessasi lisätä opintokoriin myös muita opintojaksoja, ennen kuin jatkat ilmoittautumaan.

II Siirry tunnistautumaan Suomi.fi-palveluun, täydennä omat tietosi ilmoittautumislomakkeelle, vahvista ilmoittautuminen ja maksa opinnot.

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen hinnastoon sekä maksu- ja perumisehtoihin.

III Ilmoittautumisesi käsittelyaika on pääasiallisesti 2-5 arkipäivää, maksimissaan 10 arkipäivää. Käsittelyajan jälkeen saat järjestelmän lähettämän viestin, joka sisältää linkin opintojen aloitusohjeisiin. Tutustu ohjeisiin huolellisesti.

Jos sinulla ei ole aiempaa UEF-tunnusta, saat lisäksi yliopiston käyttäjähallinnasta UEF-tunnuksen aktivointiohjeet. Tunnuksesi saa käyttöoikeudet opiskeluoikeuden alkaessa.

Mikäli et saa viestejä, tarkista sähköpostisi roskapostikansio ja tarvittaessa ota yhteyttä avoimeen yliopistoon.

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä opintoasiainsihteeriin; kristiina.tengvall@uef.fi

Ilmoittautuminen alkaa:
2024-11-25 09:00
Ilmoittautuminen päättyy:
2024-12-31 23:59