Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Pyöreitä tarroja lasiseinällä.

YUFE-yliopistot kokoontuivat Bremenissä

YUFE-yliopistoliittouman vuotuinen kokous pidettiin Bremenissä 13.-14. lokakuuta. Kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti ja avoimesti siitä, mihin suuntaan YUFEa lähdetään ensimmäisen pilottivaiheen jälkeen viemään.

Kymmenen yliopiston muodostama YUFE (Young Universities for the Future of Europe) on yksi 41 yliopistoliittoumasta, joille Euroopan komissio on ensimmäisten joukossa myöntänyt rahoitusta Euroopan laajuisesti toimivien yliopistomallien kehittämiseen.

–  YUFEn rakentamista jatketaan kunnianhimoisesti kohti eurooppalaista yliopistoa ja samalla tärkeimpiä tavoitteita korostaen. Itä-Suomen yliopistolle tämä yhteistyö on tärkeää omien kansainvälistymistavoitteidemme näkökulmasta. Haluamme olla mukana eurooppalaisten edelläkävijäyliopistojen joukossa, akateeminen rehtori Tapio Määttä toteaa.

Kansainvälisen asioiden johtajan Riikka Pellisen mukaan erityisen kiinnostavia olivat eri partneriyliopistojen kestävän kehityksen aloitteet, joita toteutaan yhdessä kampuskaupunkien kanssa.

–  Oli kiinnostavaa nähdä, miten eri tavoin yliopistot ja kampuskaupungit pyrkivät hiilineutraaliuuteen ja etsivät yhdessä ratkaisuja ja käytännön tekoja. Esimerkiksi Universidad Carlos III de Madrid on saanut Leganésin kaupungissa yhteistyöllä aikaan hiilijalanjälkilaskurin ja kierrätysmuotiviikon. Toisaalta kävi selväksi, että Itä-Suomen yliopisto on pitkällä kestävän kehityksen toimissa ja siten voimme myös jakaa omaa osaamistamme allianssin sisällä. Tärkeä oppi oli se, että meidän pitää entistä enemmän pyrkiä yhteistyöhän kampuskaupunkien ja maakuntien kanssa kestävän kehityksen toimissa, Pellinen toteaa.

YUFEn puheenjohtaja, Maastrichtin yliopiston professori Martin Paul tähdensi kokouksessa, että YUFE tavoittelee radikaalia muutosta korkeakoulumaailmaan rakentamalla ei-elitististä, avointa ja inklusiivista eurooppalaista yliopistoa.  

Itä-Suomen yliopiston lisäksi YUFE-liittoumassa ovat mukana Maastrichtin yliopisto Hollannista, Antwerpenin yliopisto Belgiasta, Bremenin yliopisto Saksasta, Carlos III Madrid -yliopisto Espanjasta, Essexin yliopisto Isosta-Britanniasta, Kyproksen yliopisto ja Rooman Tor Vergata -yliopisto Italiasta, Rijekan yliopisto Kroatiasta ja Nicolaus Copernicus -yliopisto Puolasta.

Lue lisää: https://www.uef.fi/fi/yufe

YUFE vuosikokouksen 2021 ryhmäkuva
Kymmenen YUFE-yliopiston edustajat kokoontuivat Bremenissä.