Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

vaikku

Vaikuttavuutta arkipäivän terveydenhuoltoon – Syöpätautien vaikuttava hoito -koulutus käynnistyy syksyllä

Verkkokurssi tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden kehittää osaamistaan vaikuttavuuden näkökulmasta ja tuo vaikuttavuuden osaksi terveydenhuollon arkea.

Osana Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja lääkeyhtiö MSD:n yhteistyötä toteutettu kurssi on suunnattu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, ja erityisesti syöpähoitojen kanssa toimiville ja hankinnoista vastaaville asiantuntijoille. Tavoitteena on, että kurssin suorittamisen jälkeen opiskelijat ymmärtävät vaikuttavuuden merkityksen työympäristössä laajasti ja muun muassa pystyvät hyödyntämään vaikuttavuutta toiminnan arvioinnissa ja päätöksenteossa.

– Kurssi suunniteltiin yhdessä sidosryhmien kanssa ja siihen osallistui asiantuntijoita Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta ja Jatkuvan oppimisen keskuksesta, MSD:ltä, Kysistä sekä itäisestä ja pohjoisesta syöpäkeskuksesta, kertoo suunnittelija Ville Valkonen Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksesta.

Kurssilla käydään vaikuttavuuden kenttää läpi monipuolisesti. Opiskelijat pohtivat esimerkiksi uusien hoitojen käyttöönottoa ja siihen liittyviä haasteita, terveystaloudellista ajattelua, rahoitusmalleja, taloudellista arviointia ja päätöksentekoa vaikuttavuuden viitekehyksessä.

– Syöpätautien uudet lääkehoitoinnovaatiot ovat usein vanhempia menetelmiä tehokkaampia ja paremmin siedettyjä, mutta kalliita. Vaikuttavuuden arvioinnilla pyritään kustannusvaikuttaviin ja oikeudenmukaisiin hoitokäytäntöihin tutkittuun tietoon perustuen, sanoo kurssin vastuuopettaja, lääketaloustieteen professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.

Koulutus toteutetaan kokonaan verkossa ja se avautuu suoritettavaksi syyskuun alussa. Opiskelu on itsenäistä ja opintojen suorittamisen voi aloittaa 1.9. jälkeen milloin vain, oman aikataulun mukaisesti. Mukaan kurssille voi ilmoittautua jo nyt. Opinnot ovat osa Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen koulutustarjontaa ja niiden laajuus on kaksi opintopistettä.

Lisätietoja:

suunnittelija Ville Valkonen, ville.valkonen@uef.fi puh. 050 322 4174

professori Janne Martikainen janne.martikainen@uef.fi puh. 040 355 2600