Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ruusu ja nuppuja

Urheilu-uran ja opintojen yhdistäminen on mahdollista – Itä-Suomen yliopisto palkitsi jälleen menestyneitä urheilijaopiskelijoitaan

Itä-Suomen yliopisto on palkinnut jälleen kansainvälisesti ja kansallisesti menestyneitä urheilevia opiskelijoitaan. Menestystä saatiin kuluneena vuonna muun muassa yhdistetyssä, soudussa, suunnistuksessa, ampumahiihdossa ja yleisurheilussa. Palkittavia oli tänä vuonna ennätysmäärä, lähes kolmekymmentä.

Menestyneet opiskelijat palkittiin stipendein, ja heille järjestettiin vapaamuotoinen tapaaminen, jossa keskusteltiin yhdessä esimerkiksi opintojen ja urheilun yhdistämisestä. Kaikki paikallaolevat urheilijat jakoivat positiivisia kokemuksiaan huippu-urheilun ja yliopisto-opintojen yhdistämisestä.

– Aloitin lääketieteen opinnot tänä syksynä ja jouduin olemaan pidemmällä harjoitus- ja kisamatkalla syyslukukauden aikana. Sain kuitenkin järjesteltyä opintoni hyvin poissaolonikin aikana, kehui suunnistaja Ida Haapala.

Myös hiihtosuunnistaja Nina Kärnä iloitsi siitä, että hänen farmasian opintonsa ovat sulautuneet hienosti urheilu-uraan.

Soutaja Joel Naukkarinen osallistui tilaisuuteen alppimajasta harjoitusleiriltä käsin. Naukkarinen valmistautui vastikään lääkäriksi ja tekee nyt jatko-opintojaan kliinisen neurofysiologian parissa. Naukkarinen tutkii väitöskirjassaan väsymyksen tunteen syntymistä ja pyrkii löytämään hoitoja väsymyksen hoitoon.

Myös suunnistaja, tänä vuonna oikeustieteistä valmistunut Marika Teini tähtää tohtorintutkintoon.

– Olen ollut todella tyytyväinen suunnistuksen ja opintojeni yhdistämisen sujuvuuteen. Nyt aloittelen urheilu-urani sivussa jatko-opintoja ympäristöoikeuteen.

Hiihtosuunnistaja Salla Koskela valmistui hiljattain metsätieteistä ja lopetti kilpailu-uransa kevään maailmanmestaruuskisoihin. Nyt hän työskentelee operaatioasiantuntijana metsäalalla. 

Urheiluakatemia mahdollistaa huippu-urheilun ja yliopisto-opintojen yhdistämisen

Yhteensä Joensuun ja Kuopion alueen urheiluakatemioiden toiminnassa on mukana noin 150 urheilijaa. Urheiluakatemia mahdollistaa menestyksekkään urheilu-uran ja opiskelun yhdistämisen.

– Haluamme mahdollistaa myös ammattimaisen urheilu-uran opintojen rinnalla. Tuemme urheilevia opiskelijoitamme rakentamalla yksilöllisiä, joustavia opintopolkuja. Kuopio ja Joensuu ovat sekä eläviä opiskelijakaupunkeja että erinomaisia paikkoja urheilu-uraan opintojen rinnalla panostaville, akateeminen rehtori Tapio Määttä toteaa.

Itä-Suomen yliopisto pyrkii edelleen edistämään opiskelijoiden mahdollisuuksia yhdistää huippu-urheilu ja yliopisto-opinnot. Tavoitetta edesauttaa käynnissä oleva Olympiakomitean käynnistämä auditointiprosessi, johon Itä-Suomen yliopisto on ilmoittanut halukkuutensa osallistua ensimmäisten korkeakoulujen joukossa. Auditoinnin myötä korkeakoulu profiloituu huippu-urheilumyönteiseksi korkeakouluksi. Auditointi perustuu laatumalliin, jonka pohjalta korkeakoulujen toimintaa arvioidaan erilaisten laatutekijöiden perusteella.

Palkitut urheilijat Itä-Suomen yliopistossa

Merkittävä kansainvälinen ja kansallinen menestys

Ilkka Herola, yhdistetty (kauppatieteet)
Joel Naukkarinen, soutu (lääketiede)
Ida Haapala, suunnistus (lääketiede)
Meri Kvick, cheertanssit (farmasia)
Perttu Hyvärinen, hiihto (metsätieteet)
Elisa Neuvonen, yleisurheilu (lääketiede)
Nina Kärnä, hiihtosuunnistus (farmasia)
Inkki Inola, hiihto (oikeustiede)
Salla Koskela, hiihtosuunnistus (metsätieteet)
Joanna Nykänen, jääpallo (ruotsin kieli)
Elisa Mattila, suunnistus (metsätieteet)
Otto Invenius, ampumahiihto (tietojenkäsittelytiede)
Marika Teini, suunnistus (oikeustiede)

Muu kansallinen menestys

Olli Ahonen, maastohiihto (kliininen ravitsemustiede)
Rasmus Kettunen, jääpallo (hammaslääketiede)
Emmi Siren, jalkapallo (yhteiskuntatieteet)
Siiri Silvennoinen, suunnistus (metsätieteet)
Saara Lipsanen, yleisurheilu (suomen kieli ja kirjallisuus)
Simo Lipsanen, yleisurheilu (metsätieteet)
Venla Lehtonen, ampumahiihto (kasvatustiede)
Silja Kempas, yleisurheilu (opinto- ja uraohjaus)
Santeri Örn, yleisurheilu (kauppatieteet)
Konsta Piiroinen, pesäpallo (metsätieteet)
Heikki Laitinen, ampumahiihto (kauppatieteet)
Mia Pentti, uinti (kasvatustiede)
Kalle Pyykkönen, uinti (kasvatustiede)
Kia Paanila, yleisurheilu (oikeustiede)
Mikko Hirvonen, yleisurheilu (kasvatustiede)
Sanni Pietarinen, painonnosto (opinto- ja uraohjaus)
Aukusti Eerikäinen, uimahyppy (kemia)
Ville Forsström, curling (erityispedagogiikka)
Jaakko Paavolainen, miekkailu (oikeustiede)
Janette Lepistö, pesäpallo, ravitsemustiede