Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Rukouskynttilät.

TL Martti Kola, väitös 3.6.2022: Jumalan tahdon näkökulma korostui Osmo Tiililän sovitusopillisessa ajattelussa loppuun saakka 

Systemaattisen teologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan filosofisessa tiedekunnassa Joensuun kampuksella.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia? 

Tutkimuksen tehtävää kuvaa avarasti teoksen otsikko ”Crux Christi – mysterium voluntate Dei”, suomeksi ”Kristuksen risti – Jumalan tahtoma mysteeri”. Tarkasti määriteltynä tehtävänäni oli selvittää teoteleettisen metodin soveltaminen Osmo Tiililän sovitusopillisessa ajattelussa. Koettaessaan modernisoida ongelmanasetteluja sen hetkisten teologisten ja aatteellisten virtausten mukaan Tiililä toteaa menetelmästään, että Jumalan tahdon näkökulma on hänen teologiselle työskentelylleen edelleen elämäntyön loppupuolellakin tärkeä, vieläpä entisestään vain vahvistunut ulottuvuus aina Kristuksen kertakaikkista ristintyötä myöten.


Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä? 

Ihminen voi löytää Jumalan yksin Kolminaisuuden tahdosta, yksin uskon kautta, yksin Kristuksen tähden ja yksin armosta. Tiililä korostaa kolmiyhteisyyttä kristinuskoa luonnehtivana piirteenä sekä myös Jumalan pyhää elämää, rakkautta, valkeutta ja anteeksiantamusta. Isän Jumalan ihmiseksi tullut Poika, Messias, kantaa synnin syyllisyyden, rangaistuksen ja Jumalan vihan oikeudellisen tuomion kokonaan jo ristillä ja siten rakkaudessaan sovittaa maailman Isänsä kanssa Hengen kautta. Kristuksen risti on Jumalan tahtoma pelastustapahtuma. Kristus on täyttänyt ristin sovituksen loppuun asti kaikessa Isän Jumalan tahdolle kuuliaisesti maailmalle ikuiseksi elämäksi ja iloksi. Käytännössä jokainen ihminen voi toteuttaa Jumalan tahdon ottamalla vastaan päivittäin Kristuksen ristinrakkauden uskon kautta.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot? 

Menetelmä on järjestelmällisessä teologiassa käytetty systemaattinen analyysi. Analyysin kohteena on Tiililän kirjallinen tuotanto.


Väitöstilaisuus 

Väittelijän painolaatuinen kuva 

Väitöskirja verkossa 

Väittelijän yhteystiedot: Martti Kola, martti.kola(AT)gmail.com, p. 044 077 7436

Avainsanat