Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Snelmmanian pääaula.

Teini-iän valtimojäykkyys ennakoi kohonnutta leposykettä aikuistuessa – AHA:lta tunnustus tutkijoille

Väitöskirjatutkija, LL Andrew Agbaje kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä on valittu yhdeksi Yhdysvaltain sydänliiton AHA:n Paul Dudley White International Scholar -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään AHA:n  EPI |Lifestyle Scientific Sessions 2022 -tapahtuman parhaasta suomalaisesta tutkimustiivistelmästä. Tutkimuksen mukaan valtimoiden lisääntynyt jäykkyys teini-iässä ennakoi kohonnutta leposykettä nuorella aikuisiällä.

Tapahtuman jokaisesta osallistujamaasta valitaan paras tutkimustiivistelmä, jonka ensimmäinen kirjoittaja palkitaan. Palkinto on nimetty AHA:n perustajiin ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn uranuurtajiin kuuluneen Paul Dudley Whiten mukaan.

Tapahtumassa myönnetään lisäksi nuorille tutkijoille suunnattu Jeremiah and Rose Stamler Research Award for New Investigators -palkinto, ja Agbaje on yksi viidestä finalistista, joiden joukosta palkinnon saaja valitaan. Palkinnolla kunnioitetaan Stamlerien uraauurtavaa työtä sydän- ja verisuonitautien epidemiologian parissa, ja sillä halutaan tunnustaa ja kannustaa korkeatasoista tutkimusta tutkijanuran alkuvaiheessa.

Olemme osoittaneet ensimmäistä kertaa laajassa lapsiaineistossa, että teini-iän valtimojäykkyys saattaa johtaa kohonneeseen verenpaineeseen, lihavuuteen, insuliiniresistenssiin ja kohonneisiin insuliinitasoihin nuorella aikuisiällä.

Andrew Agbaje

Väitöskirjatutkija, LL

Andrew Abgaje