Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

UEFin liput.

Suomen Akatemian COVID-19-epidemian erityisrahoitusta Itä-Suomen yliopiston tutkijoille

Suomen Akatemia jakoi erityisrahoitusta suomalaisille yliopistoille koronavirusepidemiaan ja sen vaikutusten hillintään liittyvään tutkimukseen. Erityisrahoitus on suunnattu jo käynnissä olevaan tutkimukseen, tukemaan COVID-19-epidemian torjumista ja sen seurausten lieventämistä.

Itä-Suomen yliopistolle myönnettiin Akatemian COVID-19 -hausta yhteensä 987 226 euroa, kokonaisrahoituksen ollessa yhteensä 8,45 miljoonaa euroa suomalaisille yliopistoille.

Akatemiatutkija Katja Kanninen sai 198 959 euroa hankkeeseen, jossa tutkitaan koronaviruksen vaikutusmekanismia ihmisen aivoissa. Tutkimusjohtaja Miia Kivipelto sai 200 000 euroa hankkeeseen, jossa selvitetään viruksen leviämistä ja leviämisen estämistä vanhusväestössä. Professori Tiina Laatikainen sai 194 451 euroa hankkeeseen, jossa tutkitaan pitkäaikaissairaiden potilaiden hoitoa pandemian aikana. Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala sai 195 017 euroa COVID-viruksen rokotteen kehittämiseen. Apulaisprofessori Antti Haapala sai 198 799 euroa hankkeeseen, jossa tutkitaan koronaviruksen käyttäytymistä sisä- ja ulkotiloissa erilaisilla pinnoilla.

Itä-Suomen yliopisto vastaa COVID-19 pandemian vastaiseen taisteluun monitieteisen tutkimuksen ja yhteistyön kautta. Nyt rahoitusta saaneet osahankkeet keskittyvät koronavirusinfektion terveysvaikutuksiin ja hoitomuotoihin, sekä viruksen elinkaareen, leviämiseen, säilymiseen ja havaitsemiseen ympäristössä. Hankkeissa tehdään sekä vahvaa kansallista, että kansainvälistä yhteistyötä alan johtavien tutkijoiden kanssa.

Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa siitä, kuinka koronaviruksen leviämistä voidaan ehkäistä ja kuinka voidaan vähentää COVID-19 -pandemian terveydellisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia niin kansallisessa, kuin kansainvälisessä kontekstissa.

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Katja Kanninen, A. I. Virtanen -instituutti, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/katja.kanninen/

Tutkimusjohtaja Miia Kivipelto, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/miia.kivipelto/

Professori Tiina Laatikainen, Kansanterveystieteen yksikkö, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/tiina.laatikainen/

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, A. I. Virtanen -instituutti, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/seppo.yla-herttuala/

Apulaisprofessori Antti Haapala, Metsätieteiden osasto, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/antti.haapala/