Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Jyri Manninen

Professori Jyri Manniselle Alfred Kordelinin palkinto

Sadatta toimintavuottaan viettävä Alfred Kordelinin säätiö on myöntänyt Alfred Kordelinin palkinnon Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manniselle. Alfred Kordelinin palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ja kannustuksena suomalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon arvo on 30 000 euroa. 

Tutkija ja kansansivistyksen puolestapuhuja

Jyri Manninen on toiminut elinikäisen oppimisen hyväksi jo useiden vuosikymmenien ajan. Hän on toiminut vapaan sivistystyön tutkimiseen ja kehittämiseen liittyvissä tehtävissä sekä Suomessa että ulkomailla. Mannisen tieteellinen tuotanto käsittelee nimenomaan sekä vapaaseen sivistystyöhön että aikuiskasvatukseen liittyvää problematiikkaa. Aikuisiällä oppiminen, oppimisympäristöt, yliopistopedagogiikka sekä koulutuksen vaikuttavuuden arviointi ovat olleet hänen tutkimustensa keskiössä. 

Manninen on pyrkinyt kehittämään erilaisia oppimisympäristöjä ja pedagogisia lähestysmistapoja, jotka auttaisivat aikuisopiskelijoita oppimaan niin uusia taitoja kuin uusia ajattelutapojakin. Useissa julkaisuissaan hän on selvittänyt erilaisten pedagogisten lähestymistapojen mahdollisuuksia, esimerkiksi sulautuvan oppimisen ympäristöjä eli perinteisen ja virtuaalisen oppimisympäristön moderneja yhdistelmiä. Tuoreimpiin mielenkiinnon kohteisiin kuuluu ikääntymisen ja vanhenemisprosessien vaikutuksen tutkiminen elinikäisen oppimisen pedagogisena haasteena.  Vuosina 2015–2019 toteutettu laaja Opinsauna-projekti pyrki kehittämään harrastepohjaista aikuisopiskelua erilaisista sosiaalisista ja kulttuurisista taustoista tulevien aikuisten aktivoimiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kunnioitettavana päämääränä oli integraation ja yhteisöllisyyden tunteen parantaminen. 

Jyri Manninen on toiminut Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professorina vuodesta 2008. Laajasti arvostettu tutkija on nostanut huomattavalla tavalla esille kansansivistyksen tärkeää roolia tietojen ja taitojen lisäämisessä, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä kansalaisten aktivoinnissa. 

Alfred Kordelinin palkinnon voi saada yksityishenkilö tai yhteisö ja se jaetaan nyt kahdettakymmenettä kertaa. Tänä vuonna palkinto myönnettiin lisäksi kirjailija Kari Aronpurolle, valokuvataiteilija Marja Pirilälle, ja Pohjois-Euroopan sekä Baltian kielten professori Anneli Sarhimaalle. Kordelinin säätiön hallitus valitsee palkinnonsaajat tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen jaoston esityksestä. 

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen, yleishyödyllinen säätiö, joka tukee tiedettä ja kulttuuria. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä apurahoja ja palkintoja tutkijoille, taiteilijoille ja kulttuurin kentällä toimiville yksityishenkilöille, työryhmille ja yhteisöille. Säätiö jakaa vuosittain noin viisi miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina

Lisätietoja:

Professori Jyri Manninen, jyri.manninen (a) uef.fi, 050 381 5359, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/jyri.manninen/