Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Anu Puusa.

Professori Anu Puusa jatkaa eurooppalaisen osuustoimintajärjestön hallituksessa

Itä-Suomen yliopiston aineettoman pääoman johtamisen professori Anu Puusa on valittu Cooperatives Europe -järjestön hallitukseen neljäksi vuodeksi.

Professori Anu Puusasta on tullut nopeassa ajassa osuustoiminnan globaali lähettiläs. Hänen toukokuussa julkaistua TED Talk -esitystään on katsottu jo yli miljoona kertaa, jonka lisäksi puhe leviää laajalti podcastina. Puusan valinta eurooppalaista osuustoimintaa edistävän Cooperatives Europe -järjestön hallitukseen on perusteltua myös siksi, että Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa yli 90 prosentin jäsenkattavuudellaan.

– Neljä vuotta hallituksessa on osoittanut, että yhteistyössä on voimaa ja yksittäinen jäsenkin pystyy vaikuttamaan asioihin. Uskon vakaasti osuustoimintakoulutuksen ja viestinnän tärkeyteen. Sitä aluetta on vuosia laajasti laiminlyöty, ja näissä asioissa haluan olla mukana vaikuttamassa niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Hallitustyö mahdollistaa vaikuttamisen lisäksi oppimisen muilta samalla kun voin viedä suomalaista osuustoimintaosaamista maailmalle muiden käyttöön ja hyväksi, sanoo professori Puusa.

– Cooperatives Europe -hallitusjäsenyys on hieno näköalapaikka ja olen ylpeä edustaessani siellä suomalaista osuustoimintaosaamista. Mandaattini taustalla on vahva tuki Osuustoimintakeskus Pellervolta sekä SOK:lta, josta olen kiitollinen.

Cooperatives Europe on osuustoiminnallista yritysmuotoa Euroopassa edistävä monialainen yhteistyöjärjestö, joka edustaa 84 osuustoiminnallista jäsenorganisaatiota 33 Euroopan maasta. Se tekee työtä noin 141 miljoonan eurooppalaisen omistajan eteen ja 176 000 osuuskuntayrityksen eteen, jotka työllistävät 4,7 miljoonaa eurooppalaista. Järjestön keskeisin tehtävä on edunvalvontatyö. Tavoitteena on myös edistää osuuskuntamallin tunnettuutta sekä lisätä osuuskuntien kilpailukyvyn edellytyksiä.

Cooperatives Europe on osa kansainvälistä osuustoimintaliittoa (ICA, International Cooperative Alliance), joka on maailman suurin ei-valtiollinen järjestö.

Osuustoiminta on paikallista vaikuttamista

Anu Puusa on aktiivisesti edistänyt osuustoiminnan opetusta ja tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Puusan työ osuustoiminnan opetustyöstä on saanut kansallisen opetuspalkinnon.

Puusa toimii myös suomalaisen osuustoiminnan keskusjärjestö Pellervon hallituksessa sekä kotiseudullaan Pohjois-Karjalan osuuskaupan hallituksessa. Viimemainittu oli tilinpäätösvertailujen perusteella koko Suomen parhaiten menestynyt alueosuuskauppa viime vuonna. Se käytti ylijäämäänsä monin eri tavoin maakunnan elinvoiman parantamiseen.

”Uskotko, että kapitalismi on rikki? Kokeile osuustoimintaa”, Anu Puusa sanoo TED Talk -puheessaan. Esitys on tekstitetty seitsemällä eri kielellä, myös suomeksi, sen saaman suuren suosion vuoksi. Ted Talkissa Puusa esittelee, miten osuuskunnat – jäsenten omistamat, hoitamat ja hallitsemat yritykset – voivat sekä tehdä voittoa että vaikuttaa positiivisesti sekä ympäristöön että paikallisiin yhteisöihin.

– Osuuskuntien avulla on mahdollista tehdä bisnestä ja hyvää samalla kertaa, Puusa sanoo.

Lisätietoja

Maija Hakala, viestintäpäällikkö, Osuustoimintakeskus Pellervo, maija.hakala@pellervo.fi, p. 050 3382873

Anu Puusa, aineettoman pääoman professori, kauppatieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, anu.puusa@uef.fi, p. 050 4423376

Lisätietoa Cooperatives Europe -järjestöstä osoitteessa https://coopseurope.coop