Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Marko Korhonen.

Pohjois-Savon hyvinvointialuejohtaja Marko Korhosesta Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni

Pohjois-Savon hyvinvointialuejohtaja, YTT Marko Korhonen on Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni. Tunnustus myönnettiin Korhoselle alumnitapahtumassa 19. marraskuuta Kuopiossa. Valinta Vuoden alumniksi on Itä-Suomen yliopiston kunnianosoitus ansioituneelle kasvatilleen.

– Kiitän valitsijoita suuresti ja lämpimästi tästä merkittävästä huomionosoituksesta, Korhonen sanoi.

Korhonen on valmistunut yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Kuopion yliopistosta vuonna 2004. Hän toiminut kuntien ja kuntakonsernien johtotehtävissä vuodesta 2000 lähtien, sekä muutamia vuosia myös tutkijana yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella.

– Merkittävimpinä askelmerkkejä urallani ovat olleet lähes yhdeksän vuotta kestänyt sosiaalipalvelusäätiön toimitusjohtajuus, kuntajohtamisen vuodet Kaavilla ja erityisesti Lapinlahdella, jossa pääsin johtamaan uutta kuntaliitoskuntaa.

Maakuntajohtajavuodet ovat antaneen Korhoselle laajaa kokemusta valtakunnallisesta vaikuttamistyöstä ja aluekehityksen merkityksestä.

– Nykyinen pestini Pohjois-Savon hyvinvointialuejohtajana nivoo yhteen koko opiskelu- ja työurani merkittävimmät kokemukset, joita pääsee kyllä hyödyntämään kaikin tavoin, hän totesi.

– Marko Korhonen on ollut niin aiemassa kuin nykyisessä roolissaan maakuntamme vahva kehittäjä, ja myös Savilahden kampusalueen yhteistyön edistäjä. Korhonen on omalla työpanoksellaan ja toiminnallaan ollut mahdollistamassa yliopistomme Kuopion kampuksella tapahtuvan tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnan laaja-alaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta, rehtori Jukka Mönkkönen kertoi.

– Yliopistollemme on ominaista olla tiiviissä vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa, ja Korhonen on esimerkillisesti toiminut tämän vuorovaikutuksen edistäjänä. Hän on edistänyt yliopiston toiminnan merkitystä ja näkyvyyttä, niin alueellisesti kuin kansallisesti.

”Yliopistollisuus on hyvinvointialueemme luja perusta”

Korhoselle on jäänyt vahvasti mieleen opintojen aloitus Kuopion yliopistossa. Hän suoritti varusmiespalveluksensa Karjalan Lennostossa vuonna 1992, ja toimi samalla varuskunnan opinto- ja sosiaaliasiamiehenä.

– Vastaan tuli esitteitä avoimen yliopiston kursseista ja kiinnostuin yrityksen taloustieteistä. Yhtenä motiivina saattoivat kyllä olla ylimääräiset iltalomat, joita sai tenttejä varten, Korhonen muisteli.

Vuonna 1993 Korhonen pääsi yleisen sosiaalipolitiikan koulutusohjelmaan, joka yhdessä taloustieteiden kanssa muodosti hänelle mielekkään opintokokonaisuusuuden.

– Yhteiskuntatieteissä oli siihen aikaan niin sanottua akateemista vapautta, ja niinpä sitä tuli opiskeltua useampaakin oppiainetta elämän eri laitamilta.

Korhonen teki väitöskirjan työn ohessa, väitteli vuonna 2003 ja valmistui yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 2004.

– 30 vuotta sitten varmastikin ajattelin, että huomionosoituksia saavat jo uransa ehtoopuolella olevat henkilöt. Perun puheeni. Merkittävän huomionosoituksen voi saadakin jo nuorena viisikymppisenä, joka on työ- ja opintopolullaan vieläkin uusien kokemusten äärellä ja yhtä uteliaana oppimaan uutta, kuin varusmiesaikoina konsanaan.

Korhosen mukaan Itä-Suomen yliopistolla on vahva tahtotila olla entistäkin merkittävämpi yliopisto pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa. Mitään ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan on tehtävä lujasti töitä ansaitakseen paikkansa.

– Yliopistollisuus on hyvinvointialueemme luja perusta, joten yhteistyön on oltava tiivistä. Yliopiston merkitys alueellemme on kiistaton, ja tästä pitäisi saada aikaan vielä laajempi ymmärrys kansalaisten ja päättäjien keskuudessa. On yhteinen asiamme tukea Itä-Suomen yliopistoa, siinä missä yliopisto tukee ympäröivää yhteisöä.

Lisätietoja:

Hyvinvointialuejohtaja, YTT Marko Korhonen, Pohjois-Savon hyvinvointialue, p. 044 717 4111, marko.korhonen@pshyvinvointialue.fi

Rehtori Jukka Mönkkönen, p. 029 445 8001, jukka.monkkonen@uef.fi

Painolaatuiset kuvat

Avainsanat