Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Opiskelija ratkaisee pakopelitehtävää.

Pakoteekki tukee farmasian opiskelijoiden valmistautumista apteekkiharjoitteluun

Farmasian opiskelijat pääsevät pian testaamaan taitojaan uudessa pedagogisessa pakohuoneessa, Pakoteekissä. Apteekkiharjoitteluun valmistava pakohuone on proviisoriopiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama.

Monille vapaa-ajalta tutuissa pakohuonepeleissä ryhmät pyrkivät pääsemään määräajassa ulos huoneesta ratkomalla erilaisia tehtäviä. Pedagogisissa pakohuoneissa pelillisyyttä hyödynnetään oppimisen tukena. Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella avattiin viime vuonna ensimmäinen farmaseuttinen pakohuone, FARscape, jossa opiskelijat ratkovat erityisesti lääkevalmistukseen ja -analytiikkaan liittyviä tehtäviä laboratorioympäristössä. Yliopiston opetusapteekkitilaan rakennettu Pakoteekki puolestaan tukee valmistautumista opetusapteekkiharjoitteluun ja siellä paneudutaan esimerkiksi lääkkeen toimittamisen ja asiakasneuvonnan haasteisiin. Pakoteekki otetaan laajempaan opetuskäyttöön keväällä 2023.

Pakoteekin suunnittelivat ja toteuttivat sosiaalifarmasian proviisoriopiskelijat Projektityö-opintojaksollaan. – Mietimme omien kokemusten pohjalta, millaisia ongelmatilanteita apteekin asiakaspalvelutilanteissa voi tulla vastaan ja mitä olisi hyödyllistä kerrata ennen harjoittelua, opiskelijat kertovat.

Apteekkityössä pitää osata muun muassa soveltaa lääkkeiden toimittamiseen ja korvattavuuteen liittyviä säädöksiä, hyödyntää erilaisia tietokantoja sekä tunnistaa ja ratkaista lääkehoidon ongelmia. Pakoteekissa koetellaan myös yleisempiä työelämätaitoja, kuten ryhmässä ja paineen alla toimimista.

Pakohuoneen tehtävään liittyvä video tietokoneen näytöllä.
Pakoteekin tehtävään liittyvä video.
Pakoteekin toteuttaneet proviisoriopiskelijat.
Pakoteekin luoneesta opiskelijatiimistä takarivissä vasemmalta Santeri Tuominen, Aleksi Vanhanen, Jenni Sainio ja Janina Lipponen, eturivissä vasemmalta Elisa Yli-Ilkka, Maria Martikainen, Marianne Kouhia, Eemil Sääskilahti ja Mona Aden.