Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Raskaana oleva nainen viinilasi kädessään.

Päihteiden varjostama äitiys – monialainen suursimulaatio 26.10.

Itä-Suomen yliopistossa järjestetään 26. lokakuuta etätoteutuksena monialainen suursimulaatio, jonka teemana on päihteiden käyttö raskauden aikana. Kaikille avoimen tilaisuuden kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveys­alan ammattilaiset, kouluttajat ja opiskelijat monialaisine yhteistyökumppaneineen.

Etäyhteyden osoite lähetään ilmoittautuneille noin viikkoa ennen suursimulaatiota. Lisäksi osallistuminen on mahdollista Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen kampuksella (Haukisaarentie 1, Auditorio) ja Karelia-ammattikorkeakouluun Tikkarinteen kampuksella (Iso auditorio A105). 

Nyt järjestettävä suursimulaatio on seitsemäs ja se palvelee edellisten toteutusten tapaan samanaikaisesti jopa satojen osallistujien yhteistä oppimista.  Tavoitteena on edistää eri alojen työntekijöiden ja opiskelijoiden osaamista päihteitä käyttävän raskaana olevan asiakkaan asiakaslähtöisessä hoidossa. Lisäksi tarkastellaan raskaana olevan naisen ja tämän perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tekijöitä. Suursimulaatiossa analysoidaan vuorovaikutuksen näkökulmasta moniammatillisen työryhmän työskentelyä ja sovelletaan saatua tietoa päihteitä käyttävien asiakkaiden ohjaukseen ja perheen tukemiseen.

– Epätietoisuus toisten työstä ja kiire ovat usein esteenä moniammatilliselle työskentelylle ja siksi perusta hyville työtavoille on tärkeää rakentaa jo peruskoulutusvaiheessa. Koulutus sopii hyvin myös työelämässä oleville täydennyskoulutuksena. Päihteiden käyttö vaarantaa naisen terveyden lisäksi syntyvän lapsen terveyden ja vaikuttaa monitahoisesti koko perheeseen ja toisiin läheisiin ja syntyvän lapsen elämään pitkäaikaisesti, kertovat Vauras-hankkeen projektikoordinaattori Piia Savolainen ja professori Terhi Saaranen hoitotieteen laitokselta Itä-Suomen yliopistosta sekä hoitotyön yliopettaja Marja Silén-Lipponen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Tulevassa suursimulaatiossa huolen heräämistä tarkastellaan äitiysneuvolassa, HAL-poliklinikalla, akuutissa ensihoidossa ja synnytyssalissa sekä monialaisessa neuvottelussa lapsen syntymän jälkeen. Simulaatio päättyy oppimiskeskusteluun. Tapahtumaan osallistuvat ammattirooleissaan farmaseutti, terveydenhoitaja, kätilö, sosiaalityöntekijä ja ensihoitaja. Simulaation jälkeen käydyssä oppimiskeskustelussa eri ammattiroolien edustajat arvioivat työskentelyään osana moniammatillista työryhmää. Myös koulutukseen osallistujat pääsevät osallistumaan keskusteluun Presemo-aktivointityökalun avulla.

Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen voi ilmoittautua 17.10. mennessä osoitteessa

https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-suursimulaatioon-26.10.2023

Lisätietoja tapahtumasta:

terhi.saaranen(a)uef.fi

marja.silen-lipponen(a)savonia.fi

Lisätietoja Vauras-hankkeesta:

Piia.savolainen(a)pshyvinvointialue.fi