Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Valoa

Optiikan gradupalkinto Duc Huynhille, Elvis Pilliselle ja Miika Suhoselle

Itä-Suomen yliopiston fotoniikan gradupalkinnon saivat tänä vuonna Duc Huynh, Elvis Pillinen ja Miika Suhonen.

Gradupalkinnon rahoitus perustuu Huawei Technologies Oy:n tekemään lahjoitukseen. Palkinto myönnetään tunnustuksena erinomaisesta fotoniikan alan pro gradu -työstä, joka merkittävällä tavalla joko hyödyntää tai edistää fotoniikan alaa. Palkintosumma on 2 000 euroa, ja vuosittain jaetaan kolme palkintoa.

Fotoniikka tai optiikka määritellään tieteen ja tekniikan alana, joka kattaa valon fysikaaliset ilmiöt ja teknologiat synnyttää, siirtää, manipuloida, havainnoida ja hyödyntää valoa. Aallonpituusalue käsittää näkyvän valon lisäksi infrapuna (IR) ja ultravioletti (UV) alueet.

Duc Huynhin gradussa on kehitetty uutta menetelmää solusta peräisin olevan luminesenssisignaalin havaitsemiseksi. Tutkimus avaa tien kohti yksittäisten molekyylien havaitsemista, seurantaa ja laskentaa, mikä on erittäin tärkeä aihe biosensoroinnin alalla.

Elvis Pillisen gradussa tutkitaan ultralyhyiden (femtosekuntiluokan) valopulssien spektrimodulaatiota täysin ja osittain koherentissa tapauksessa. Työn tuloksilla on useita sovelluksia valopulssin muodon ja polarisaatiotilan hallintaan ja geometrisen vaiheen tutkimiseen, jotka mahdollistavat valokentän joustavan hallinnan.

Miika Suhosen gradu käsittelee kvantitatiivista fotoakustista tomografiaa, joka fotoniikan osalta perustuu kuvannettavan kohteen valaisemiseen lyhytkestoisella (piko- tai nanosekuntiluokan) valopulssilla. Sovelluksia on erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen saralla.

– Alaan liittyvä teollisuus ja tutkimus ovat voimakkaassa kasvussa niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Kaikki kolme gradua olivat korkeatasoisia saaden arvosanan 5/5, joten palkinnon voittaneilla on edessään runsaasti mielenkiintoisia uramahdollisuuksia, toteaa professori Jyrki Saarinen.

Lisätietoja:

Professori Jyrki Saarinen, Gradupalkintotyöryhmän puheenjohtaja, jyrki.saarinen@uef.fi, 050 595 4348