Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Heprea Raamattu

Gradupalkinto eksegetiikan tutkielmalle

Suomen eksegeettinen seura on myöntänyt 500 euron gradupalkinnon Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Konsta Haapamäelle. 

Haapamäki pyrki tutkielmassaan Kääntäjän sandaaleissa: Vorlagen ja masoreettisen tekstin erot jakeissa Jeremia 10:1–16 rekonstruoimaan Jeremian kirjan Septuaginta-tekstin pohjalta kääntäjän käyttämän hepreankielisen pohjatekstin sanamuotoja vertaamalla tätä kreikkalaista tekstiä ns. masoreettiseen tekstiin (Vanhan testamentin suomennosten pohjana olevaan hepreankieliseen pohjatekstiin) ja Jeremian kirjan heprealaiseen käsikirjoitukseen 4QJerb, jonka katkelma on säilynyt Qumranin tekstien kokoelmassa. Septuaginta-käännöksen pohjatekstiä ei ole säilynyt, joten sen voi tavoittaa vain vertailevalla menetelmällä.

Haapamäki valmistui Itä-Suomen yliopistosta teologian maisteriksi helmikuussa 2021. Hän jatkaa tutkimusta väitöskirjassaan, joka tarkastelee, miten joitakin lause- ja lauserakenteita on käännetty yhtäältä Pentateukin eli viiden Mooseksen kirjan ja toisaalta Jeremian kirjan Septuaginta-tekstissä.

Palkinto myönnettiin 3.2.2022 verkossa järjestetyssä Eksegeettisessä päivässä. Suomen eksegeettinen seura on jakanut tunnustuksia ansiokkaille pro gradu -tutkielmille Raija Sollamo -rahastosta vuodesta 2012 alkaen.

Lisätietoja:

Konsta Haapamäki, konstaha@student.uef.fi

Anssi Voitila, anssi.voitila@uef.fi