Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Käsi korvalla.

LL Tytti Willberg, väitös 28.4.2023: Suomenkielisten hälypuhetestien kehittäminen

Audiologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Tilaisuutta voi seurata verkossa.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?

Tutkimuksen aiheena olivat suomenkieliset hälypuhetestit ja uusien testien kehittäminen. Hälypuhetesteillä on mahdollista arvioida kuuloviasta kärsivien ihmisten toiminnallista kuuloa sekä mitata kuulon kuntoutuksen hyötyä, mutta ennen tutkimustamme suomeksi oli käytössä vain yksi hälypuhetesti.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?

Tutkimuksessa kehitettiin kaksi uutta suomenkielistä hälypuhetestiä ja arvioitiin hälypuhetestien soveltuvuutta pitkäaikaiseen käyttöön. Tutkimuksessa todettiin, että hälylausetestin toistettuun käyttöön liittyy oppimisvaikutus, jonka olemassaoloa ei aiemmin ole tunnistettu. Hälynumerotestiin sen sijaan ei liittynyt oppimista pitkäaikaisessa käytössä.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?

Suomenkielisistä lauseisesta ja numeroista koostuvan testimateriaalin yhteneväisyyttä tutkittiin ensin normaalikuuloisilla tutkittavilla ja lopulta huonokuuloisilla. Oppimistutkimuksessa normaalikuuloisia tutkittavia testattiin samalla aikataululla kuin sisäkorvaistutteen saaneita potilaita ja seurattiin, kuinka paljon hälytestien tulokset paranevat mittauksia toistettaessa pelkän oppimisen myötä henkilöillä, joiden kuulo pysyy tutkimuksen aikana stabiilina.

Lääketieteen lisensiaatti Tytti Willbergin väitöskirja Development and validation of Finnish speech audiometry in noise (Suomenkielisten hälypuhetestien kehittäminen) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Cas Smits, Vrije Univeriteit Amsterdam, ja kustoksena emeritusprofessori Heikki Löppönen, Itä-Suomen yliopisto. Tilaisuus on englanninkielinen.

Väitöstilaisuus

Väitöskirja

Avainsanat